Analiză pe buget

Salut. Mă numesc Alexandra și sunt cetățean al sectorului 2. Plătesc taxe și impozite locale. Oare câți bani strânge Primăria Sectorului 2 din colectarea acestor „biruri” necesare? Oare care este bugetul anual al Primăriei sectorului în care locuiesc? V-ați pus vreodată problema așa? Bine mai puțin faza cu numele vostru, bineînțeles. 🙂

Eu am avut această curiozitate și dați-mi voi să vă spun cu mâna pe inimă că am tresărit când am văzut cifrele. Lucrurile stau așa: Primăria Municipiului București (PMB) are un buget estimat pentru anul 2014 în valoare de 4.519.016 mii lei, sau ca să punem toate cifrele ar fi așa: 4.519.016.000 lei noi. Da: patru miliarde cinci sute nouăsprezece milioane șaisprezece mii de lei noi. Dar e Primăria Generală – are proiecte de infrastructură, autostradă suspendată, muzee, teatre, centre culturale, spitale, etc….

buget 2014 PMB

Primăria Sectorului 2, o primărie care deservea, în anul 2012, 362.609 locuitori, are un buget pentru anul 2014 estimat la 1.017.623 mii lei, adică 1.017.623.000 lei, sau am mai putea citi și un miliard șaptesprezece milioane șase sute douăzeci și trei mii lei.

buget total si venituri p1buget total si venituri p2buget total si venituri p3

 

Dacă ne uităm puțin la imaginile de mai sus, observăm că în sectorul 2 locuiesc oameni cu proprietăți – aproximativ 230.000.000 de lei vin la bugetul local din impozite și taxe pe proprietate. Totodată, bani muți colectează Primăria și din taxe și impozite pe bunuri și servicii – mașini, afaceri locale, chirii etc. – 313.443.000 lei.

Eu stau și mă întreb, când îți vin atâția bani de pe urma muncii oamenilor pe care susții că îi reprezinți, cum reușești să supraviețuiești atât timp ca Primar, fără să investești înapoi în munca lor. Cum reușești să câștigi mandat după mandat, făcând izvoare, pajiști, fântâni arteziene, biserici și banchete în parcuri?

Un exemplu de cheltuială a banului public în sectorul 2 îl aveți în tabelul de aici ajutoare sociale si biserici.

Simplu și concis: 71.337.000 de lei pentru asistență socială și 30.000.000 de lei pentru construcția de biserici – păi deja s-a dus jumătate din câștigul luat din colectarea impozitelor. Pam, pam.

OOOOOFFFFF, sunt așa multe de zis și de scris. Nici nu mai știu în ce ordine. Știu doar că m-am săturat să tot mandatăm la putere oameni care au sprijinul Bisericii (fiindcă dau bani să se facă biserici, nu pentru că ar avea credință și frică de Dumnezeu) și oameni care dau gratis fasole, mici și muzică lăutărească.

Să ne fie de bine zic.

PS: analiza e pentru anul 2014 cu sumele estimative pentru că nu avem încă publicată execuția bugetară.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.