Bronzul consilierilor locali costă 17.260 lei

Consiliul Local al sectorului 2 are 32 de aleși. În anul 2014, 23 dintre aceștia au participat la cursuri de pregătire pe tema accesării de fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Mandatul acestora se termină, teoretic, în anul 2016. Asta înseamnă că ar avea la dispoziție 1 an și jumătate să identifice o necesitate, sau mai multe, la nivelul comunităților locale ale sectorului 2, să identifice axa prioritară, deschiderea liniilor de finanțare, să scrie proiectul și, dacă se va aproba, au timp să-l gestioneze doar până la finalul mandatului.

Hmmm…. Dați-mi voie să fiu sceptică. În primul rând pentru că nu cred că vreun consilier local se apucă să scrie proiecte (contraziceți-mă cu exemple). În al doilea rând pentru că nu poți învăța la un curs de o săptămână cum să scrii și să gestionezi proiecte pe fonduri europene. Și nu în ultimul rând, pentru că nu intră în atribuțiile consilierilor locali scrierea de proiecte pe fonduri europene, iar Primăria Sectorului 2 are deja o Direcție de Management Proiecte.

Cu toate acestea, Primăria Sectorului 2 a cheltuit 17.260 dei lei pentru a „educa” 23 de consilieri locali în arta atragerii de fonduri europene. Costul cursurilor per persoană au variat între 699 și 790 de lei. Dar nu oricum și nu oriunde. La mare. Cursurile au fost organizate în stațiunile Venus și Eforie Nord în lunile iulie și august. Ceea ce înseamnă că la valoarea cursului se adaugă cazarea și masa.

consilieri locali scolarizare

 

Dar epopeea nu ia sfârșit. Primăria sectorului 2 are grijă și de angajații permanenți ai instituției (personalul de execuție, funcționari publici și contractuali). Pentru aceștia, au implementat un proiect finanțat prin Programul Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative. (La aceste proiecte co-finanțarea din partea instituției publice este de maxim 15%, 85% fiind fonduri europene).

Dacă facem un calcul din răspunsul dat de Primărie, co-finanțarea pe acest proiect a fost în valoare de 16.711,03 de lei. Asta înseamnă că valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 112.000 lei. Dacă Primăria are în total 427 de angajați, costul per angajat cu perfecționarea a fost de aproximativ 270 de lei. Ori ca firmă organizatoare de cursuri, de 270 de lei, nu poți cumpăra nici măcar hărtia pentru suportul de curs, darămite să închiriezi sală, să iei un fursec și să dai o apă plată și să-ți rămână bani să plătești și trainerul.

Așa că, e ceva sigur putred în Primărie. Ori n-au școlit toți angajații, ci numai șefii. Ori s-au școlit intern. Ori au contractat ei o firmă care a dat adeverințe pentru toți angajații, da’ a școlit numai 10. Ori Dumnezeu mai știe ce-or mai fi făcut.

Cert e că bronzul consilierilor locali nu se compară cu bronzul funcționarilor de execuție.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.