Interviu cu Dan Cristian Popescu, candidatul PNL la Primăria sectorului 2

Alexandra Enescu: Sunteți membru al Partidului Național Liberal (PNL), sunteți deputat. Ați plecat în anul 2012 din PNL, perioadă când de altfel ați încercat să candidați pentru funcția de Primar la sectorul 2 și ați devenit membru al Partidului Forța Civică. Ce s-a întâmplat atunci exact, de ce ați plecat din PNL? Nu ați mai candidat.

Dan Cristian Popescu: Eram președintele PNL sector 2 începând din anul 2010, când în urma unei discuții cu colegii de partid, am decis să încerc să câștig Primăria sectorului 2 din partea PNL. Am început să facem anumite acțiuni, s-a creat între timp și Uniunea Social Liberală (USL), am câștigat sondajele din interiorul partidului și urma să candidez. 

În luna aprilie 2012, mai era foarte puțin până la depunerea candidaturilor până la alegerile locale, avea sondaje care spuneau că pot câștiga alegerile din sectorul 2. Dar am fost într-o zi chemat la Partid și am fost demis, din poziția de Președinte și automat și din cea de candidat. A fost adus peste noapte un candidat din partea Partidului Social Democrat (PSD), Dragoș Frumosu, care a candidat și nu a câștigat. 

AE: Dar v-ați înscris foarte repede apoi într-un alt partid politic…Mă gândesc că nu e atât de ușor…

DCP: Nu, a mai fost ceva. Au fost evenimentele din acea vară, iar apoi eu inițial am contestat. Am hotărât eu să-mi dau demisia din PNL.

AE: Unii au spus că v-ați certat cu cei din conducerea partidului la acea vreme și că ați fost dat afară nu că ați plecat…

DCP: Da, am fost dat afară, am contestat, dar înainte ca decizia de contestare să fie judecată până la final, am ales eu să plec. 

AE: Sunteți foarte tânăr. Sunteți născut în 1975, aveți 40 de ani. M-am uitat pe declarația dumneavoastră de avere. E drept că urmăresc Dan Cristian Popescu de ceva vreme și ce mi-a atras atenția este că aveți o avere considerabilă. Aveți mai multe conturi cu valori cuprinse între 1000 de euro și 420.000 de euro, conform declarației de avere publicată pe pagina Camerei Deputaților. Care este afacerea producătoare de venituri pentru Dan Cristian Popescu?

DCP: Eu am lucrat în general în mediul privat, în companii multinaționale

AE: Dați-ne câteva exemple…

DCP: Am fost în conducerea companiei NewsCorp pentru România, deținută de Rupert Murdoch. Primul meu loc de muncă a fost în 1996 pentru Institutul Britanic de Consultanță în Economie Adam Smith Institute și aveam un salariu de 1000 de dolari pe lună. 

AE: Finalul e că sumele s-au adunat din salarii sau…

DCP: Nu. Am fost și partener în mai multe firme de publicitate și de investiții financiare. Am avut deci firme în zona publicității și investițiilor financiare.

AE: Ați avut? Sau încă mai aveți?

În 2011, când am devenit președinte PNL Sector 2, foarte repede au început să vină controale și am decis să cesionez acțiunile partenerilor mei pentru că era deja agasant și culmea e că au venit controale și după aceea și întrebau de mine. În acest moment mai am acțiuni la o singură firmă și mai am în niște fonduri de investiții.

AE: Să vorbim despre planurile politice pe care le aveți pentru sectorul 2. Am văzut că una din prioritățile pe care le aveți este să faceți publice toate contractele Primăriei.

DCP: Da. Îmi doresc să fac publice toate contractele de achiziție și toate contractele prin care Primăria dă anumite terenuri unor persoane, contractele de cesiune. Transparența e foarte importantă pentru mine. Îmi doresc ca fiecare leu cheltuit să se vadă unde a mers. Pentru asta e nevoie de voință politică.

AE: Vorbiți în platforma dumneavoastră politică despre dorința de profesionalizare a corpului funcționarilor publici de execuție și de conducere. Cum vă propuneți să faceți asta?

Am niște constrângeri ale legii. Cu toate că parte a campaniei electorale a opoziției a fost să zică angajaților Primăriei și celor de la ADP că vine Dan Cristian Popescu și vă dă pe toți afară, sau copiii au fost anunțați că nu-și vor mai lua bursele, eu nu vreau și nici nu pot să dau afară pe oamenii care respectă legea. 

AE: Vorbim de profesionalizarea aparatului de lucru al Primăriei ca plan de acțiune din programul dumneavoastră politic. Eu eram curioasă cum veți face asta, că aveți un plan dar nu știți cum îl veți aplica…

DCP: Voi face asta prin proceduri clare și transparente care vor avea ca efect reducerea timpilor de așteptare pentru obținerea oricărui aviz sau autorizație. 

Vreau să mă ocup și de urbanism, pentru că vreau să se dea autorizațiile de construire legal. Avem cazul Luncșoara, Lungulețu, Floreasca, unde clădirile sunt construite peste limita legii trebuie văzut dacă o instanță de judecată îmi va spune că o clădire a fost ridicată în baza unei autorizații ilegale.

AE: Dumneavoastră ca Primar vă propuneți să atacați în Instanță autorizațiile emise de fostul Primar, sau cum vă propuneți să faceți asta, că nu înțeleg.

DCP: Sunt foarte multe procese pe rol în acest moment.

AE: Dar procesele aflate pe rol nu sunt treaba dumneavoastră…

DCP: Avem Instanțe care au spus că sunt clădiri ridicate în baza unor autorizații ilegale și acele clădiri sunt încă acolo și nu sunt demolate.

AE: Dar acestea sunt hotărâri deja pronunțate…Eu vă întreb ce veți face acolo unde nu sunt hotărâri judecătorești.

DCP: Acolo așteptăm…

AE: Vă propuneți și să reanalizați dosarele de restituire a unor terenuri și clădiri în sectorul 2. Cum veți face asta, ce proceduri veți urma?

DCP: În cazul în care sunt ilegalități, dacă este ceva ilegal pașii sunt cei legali. Acel dosar și acele suspiciuni de ilegalitate se trimit către organele de anchetă.

AE: Cine le trimite către organele de anchetă?

DCP: Primarul.

AE: Deci dumneavoastră urmează să-i instrumentați un dosar acelei persoane…

DCP: Da. Sunt obligat de lege dacă sunt suspiciuni. 

AE: Așadar ceea ce vă propuneți este să analizați toate dosarele existente în acest moment pe retrocedări sau restituiri imobiliare și să le dați pe mâna procurorilor. Dar cum veți face asta că bănuiesc că dosarele acelea nu sunt goale, sau lipsite de conținut. Cum veți identifica neregulile?

DCP: Le voi analiza cu persoane de specialitate.

AE: Cu cine? Cu juriștii din Primăria sectorului 2? Credeți că vă vor spune ei că documentele de la dosar sunt false….

DCP: Haideți să vedem. 

AE: Specificați în platforma dumneavoastră program că vă doriți alocarea a 5% din bugetul de investiții al Primăriei pentru proiecte care să fie propuse de cetățeni și apoi votate online de locuitorii sectorului. Adică dacă avem mulți prieteni și proiectul nostru propune o autostradă suspendată în sectorul 2 va fi finanțat doar pentru că a primit cele mai multe voturi, sau cum?

DCP: Voturile vor fi date de oameni care locuiesc în sectorul 2. Vorbim de proiecte fezabile și normale.

AE: Cum identificați că un proiect e fezabil și normal?

DCP: Va fi un Registru de proiecte din care veți alege. Nu poți să propui orice.

AE: Deci de fapt vom alege dintr-o listă propusă de Primar…

DCP: Ca tematică. Nu poți alege ceva ce nu se încadrează în preocupările Primăriei. 

AE: Vă propuneți să construiți 100 de spații destinate activităților sportiv-recreative pentru cetățenii din sectorul 2. Pentru realizarea acestora am în vedere un parteneriat prin care companii din România, în schimbul întreținerii acestor spații, să beneficieze de reclamă și de comercializarea propriilor produse. Tot ei vor face și investiția? De ce vreți asta și de ce ar vrea ei asta?

DCP: Știți că în sectorul 2 sunt foarte multe plăcuțe cu numele fostului Primar.

AE: Și acum vor fi plăcuțe cu numele firmelor – Hervis, Adidas, Decathlon, Nike….

DCP: Nu. Am în vedere un principiu din programul meu. Vreau ca în zona blocurilor, acolo unde vom găsi spațiu, să facem piețe volante. Vreau ca în week-end, câteva ore, să vină producătorii să vândă produse românești, pe carosabil cumva, să nu încurcăm traficul. Și tot în zona blocurilor, vrem să identificăm locuri, chiar și de câțiva metri pătrați, ca să creăm facilități pentru a face sport. 

AE: Vă propuneți să atrageți investitori pentru realizarea unui Centru Oncologic de Tratare a Cancerului. Unde vreți să-l faceți? De ce lansați în campanie ideea asta, în loc să investiți în ceva ce avem deja, Institutul Fundeni?

DCP: Centrul ar urma să fie complementar Institutului Fundeni. Asta îmi spun specialiștii. Eu nu știu, eu sunt matematician. Acest Centru va funcționa în coordonarea și va colabora cu doctorii de la Fundeni.

AE: Există surse care vă identifică în jurul grupului de interese al omului de afaceri Costel Cășuneanu, acuzat și condamnat penal pentru trafic de influență. Este dificil pentru un politician, care poate avea relații cu diverși oameni de afaceri care nu au întotdeauna cele mai bune intenții, să refuze anumite propuneri mai puțin legale. Nu vă e teamă de asta? Vor fi presiuni masive asupra dumneavoastră?

DCP: Pe Costel Cășuneanu l-am văzut de vreo 2 ori în toată viața mea. De mai multe ori l-am văzut pe fiul domniei sale dar nu am discutat afaceri. Ne-am văzut întâmplător. Nu cred că ar trebui să avem prejudecăți și nu cred că ar veni cineva la mine să-mi facă astfel de propuneri.

AE: Ce vă motivează în lupta pentru Primărie?

Nemulțumirea față de serviciile publice din sectorul 2. De modul în care se cheltuiesc banii. De lipsa transparenței, de faptul că în București se colectează bani ca în vestul Europei, dar avem servicii foarte proaste.

AE: Sunteți așadar un justițiar?

DCP: Nu știu. Încerc să respect legea. 

AE: Dacă tot sunteți așa nemulțumit de serviciile publice ale sectorului 2, ce ați făcut din calitatea dumneavoastră de deputat ca să remediați situația asta?

DCP: Am cerut date de la Primărie, am publicat în presă anumite nereguli, am făcut interpelări la diverși miniștri, am făcut sesizări la Parchet atunci când s-a încălcat legea. Am făcut sesizări publice când s-a construit fără aviz de mediu, la Mega Mall, la sediul Primăriei care s-a ridicat într-un parc.

AE: Pe Sebastian Ghiță îl cunoașteți? Nu aveți acțiuni 50 -50% cu el în Euromedia (cea mai mare firmă de panotaj stradal)?

DCP: Cred că l-am văzut de două ori în viața mea. Bine și la Parlament din vedere, că suntem colegi.

Mulțumiri: 

Video: Alexandru Florin Găuianu, Nicoleta Cimpoeșu

Montaj: Claudiu Apostol

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.