Interviu cu Mugur Mihai Toader – candidatul PSD la funcția de Primar al Sectorului 2

Sunteți viceprimar din 2012 și consilier local din 2004. Sunteți inginer chimist de profesie. Poate v-ar fi stat bine într-o carieră de cercetare. Ați ales însă o carieră politică.

Nu. Am lucrat ca inginer după terminarea facultății. Este o meserie pe care o ador, dar din păcate, după 1990, cercetarea și activitățile specifice au cunoscut un declin foarte mare și a trebuit să aleg dacă să plec în afara țării, sau să rămân aiciAm decis să rămân aici.

După 1991, am desfășurat activități comerciale și activitate politică, administrativă, din 2004, când am fost ales consilier local, pe listele Partidului Social Democrat (PSD). PSD este singurul partid în care am activat vreodată. 

Ne întoarcem la mandatul dumneavoastră de consilier local. În perioada în care ați fost consilier local activ, în rapoartele dumneavoastră de activitate scrie așa: în cadrul dezbaterilor din plenul ședințelor am avut interpelări și propuneri de amendamente menite să aducă clarificări asupra problemelor dezbătute și analizate, constatate în procesele verbale ale ședințelor consiliului local”. Fiți vă rog mai explicit – la ce amendamente faceți referire?

Consiliul Local este forul deliberativ. Un consilier local, împreună cu grupul din care face parte, are un rol determinant în promovarea proiectelor de hotărâri. În momentul în care îți asumi răspunderea pentru activitatea pe care o desfășori, e clar că poți să propui anumite amendamente, sau chiar eliminarea proiectului de hotărâre.

Păi tocmai, de-a lungul vremii, ce intervenții notabile ați avut? De ce amendament vă aduceți aminte, care să fi și fost adoptat?

Îmi aduc aminte de amendamentul la hotărârea consiliului local privind ridicarea mașinilor parcate pe domeniul public al sectorului 2. Încă nu apăruse decizia Curții Constituționale care declara acțiunea ca fiind neconstituțională și m-am gândit atunci cum să fac să nu mai existe acest serviciu. În ședința de Consiliu, am propus o diminuare drastică a plății acestui serviciu. A fost adoptat amendamentul în ședința de Consiliu și ulterior nicio firmă nu a mai participat la licitație. 

Alte amendamente pe care un consilier le poate face un consilier, ce am făcut eu: pe indicatori tehnico-economici, la anumite obiective de investiții. Indicatorii aceștia înseamnă un ante-deviz, adică la o investiția cam care ar fi plafonul maxim. De la acești indicatori se pleacă în derularea procedurilor de licitație. Indicatorii tehnico-financiari se aprobă strict prin Hotărâre de Consiliu Local. Să vă dau un exemplu: există lansarea unui proiect: Reparații la o școală….

Sau construcția unui parc de distracții în zona Lacului Tei…

Da…. Aici procedura a fost mai complicată pentru că e vorba de un proiect pe fonduri europene….

Un proiect pe fonduri europene care nu a mai fost făcut pe fonduri europene, pentru că nu a fost terminat atunci când trebuia și banii nefiind cheltuiți, nu-i mai puteți cere la rambursare…

Am cerut și am reușit să obținem prelungirea termenului de execuție până la data de 30 iunie 2016. Deci sunt obligat acum, să fac recepția lucrării până la această dată.

Oricum, la Parcul acela e ceva în neregulă. Acolo există o hotărâre judecătorească carespunde că acea construcție nu trebuia terminată. Din câte știu, Uniunea Salvați Bucureștiul a dat în judecată Primăria Sectorului 2 pentru diminuarea spațiului verde și a și câștigat.

Suntem ca la Radio Erevan (zâmbește). De fapt spațiul verde acolo a crescut. S-a mărit cu ceva mai bine de 3000 metri.

Dar acolo e o problemă pentru că avizele de mediu sunt diferite în funcție de ce construiești – una e când faci Parc de Distracții și alta e când e doar Parc… E foarte important pentru ce ați luat aviz de mediu pentru că așa a fost atunci și Decizia instanței – pe ce ați luat avizul de mediu…Pe un Parc de un anumit fel, sau pe un altfel de Parc… 

Mai am o problemă cu Rapoartele dumneavoastră de activitate. Scrieți în Raport că am încercat să identific problemele cu care se confruntă cetățenii sectorului 2, indiferent de natura lor și am urmărit rezolvarea acestora, acolo unde era cazul”. La ce probleme vă referiți, medicale, financiare?

Da. Vă pot explica. Din calitatea de consilier local, viceprimar, sau chiar primar, nu poți rezolva, sau nu intră în atribuțiile tale să rezolvi toate problemele.

Dar consilierul local trebuie să consulte cetățeanul. Face parte din atribuțiile sale….

În sectorul 2 sunt 400.000 de oameni. Fiecare locuitor are problema lui. Ești dator să-i asculți și să încerci să-i ajuți, sau măcar să transmiți mai departe problema lor.

Păi da, așa ați zis, “am urmărit rezolvarea acestora, acolo unde era cazul”. Deci, cum ați rezolvat problemele cetățenilor? 

Problema cu locuințele – sociale, pentru tineri și pentru persoanele evacuate din casele naționalizate. Nu se poate rezolva această problemă cu ușurință pentru că sectoarele nu au patrimoniu. Dar eu aș putea să administrez locuințele care mai există în patrimoniul la Administrația Fondului Imobiliar și să le folosim mai bine.

Și de ce nu faceți o cerere în acest sens?

Am făcut și în calitate de consilier local și în calitate de viceprimar. Aproximativ 50% din cei pe care i-am primit în audiență, cam asta cereau și sunt cazuri disperate. Ca rezolvare, la nivelul sectorului 2, a existat o hotărâre de Consiliul Local, având în vedere că nu există locuințe, să repartizezi, am aprobat un ajutor pentru plata chiriei, pentru persoanele evacuate. 

Deci ați sprijinit persoanele evacuate din locuințe sau tineri să-și plătească chiriile. Altceva?Altfel v-ați implicat la nivelul comunităților? Ați mers pe străzi, v-ați regăsit vorbind cu cetățenii, să încercați să identificați din probleme lor?

Nu. Activitatea mea, cel puțin din 2012, a fost foarte strictă, mai ales având în vedere atribuțiile – servicii publice, reabilitare….

Ați mers pe teren la reabilitare?

Da.

Și ați văzut cum cad schelele? Am văzut un film care arăta asta…

Nu. Ați văzut un film despre un eveniment din Colentina, n-a căzut chiar schela…se desfăcuse un cablu, dar s-a rezolvat.

Apropo de reabilitări. A fost o perioadă când au fost oprite lucrările. Nu au mai fost bani, sau…au fost și foarte multe firme neserioase care au primit contracte de reabilitare…. 

Din 2013, când am preluat această investiție, am căutat soluții. Am discutat cu firmele neserioase, să rezolvăm amiabil, dar singura soluție a fost rezilierea contractelor. Le am încă pe cap. Ne-am ciondănit și în instanță, sunt și acum pe rol procese. O parte le-am relicitat și introdus în lucru din nou

E și vreun pic de campanie electorală în reabilitarea asta “heirupistă” din ultima vreme? Remarcam cu prietenii că, pe Șoseaua Iancului spre exemplu, nu mai ai pe unde să treci. Toate blocurile se reabilitează…

Nu. În fiecare săptămână, chem reprezentanții firmelor și pe cei ai blocurilor și le înmânez contractele pentru semnare. Există acum un pachet foarte mare de 604 blocuri – așa numitul Program III. Procedura de licitație a fost demarată în 2013 și având în vedere problemele pe care le-am întâmpinat la reabilitările anterioare, am zis să găsesc altă modalitate. Am repartizat blocurile zonal, pe loturi. Am făcut un acord cadru. S-au înscris la licitație vreo 38 de firme, inclusiv la nivel internațional. Am finalizat acordul cadru și pe urmă am decis ca fiecare bloc să aibă propriul contract. 

Haideți să vorbim puțin despre activitatea Primăriei Sectorului 2. Pe transparență decizională eu am identificat niște probleme destul de grave. Am o problemă legată de accesul cetățenilor la informații. De ce nu afișați pe site-ul Primăriei când sunt organizate ședințele de Consiliul Local?

Da. Este o scăpare. Încerc ușor și acum fac și niște proceduri în sensul acesta. 

Deci, hotărârile de Consiliu Local sunt publice. Ăsta e un lucru bun, e normal. Cred însă că e foarte important pentru cetățean să aibă acces la informație înainte ca ea să fie adoptată în Consiliul Local. Pentru că dacă nu facem asta, hotărârea respectivă va influența cetățeanul, fără ca el să aibă vreun cuvânt de spus.

Apoi, cetățenii au dreptul să participe la ședințele de Consiliu Local. Eu, ca să pot participa, trebuie să vin să întreb când are loc ședința. Cred deci că ar trebui să anunțați pe site și, de ce nu, poate că ați putea și filma și să transmiteți live.

Da. Voi lua în considerare acest aspect și poate și implementarea unui astfel de sistem.

Cine livrează corespondența Primăriei sectorului 2?

Poșta Română.

Eu am corespondență livrată de o firmă privată – Sameday Courier – Tropeum.

Contractul pentru corespondență al Primăriei Sectorului 2 este cu Poșta Română. Firma Tropeum – Sameday Courier are contract cu Direcția de Venituri și Buget Local Sector 2. Este o instituție cu buget propriu. 

Eu am o curiozitate legată de contractul cu această firmă. Am făcut o cerere către Poliția Locală și…..

A, da și Poliția Locală, uitasem….Știu că această firmă are un acord cadru care se finalizează la finalul acestui an.

Înțeleg așadar că există la nivelul sectorului 2 un contract cu firma de curierat Sameday, dar nu este semnat de Primăria Sectorului 2, ci al altor Ordonatori de credite.

Da. Eu de cel de la Direcția Venituri și Buget Local Sector 2 știu. A fost semnat acordul cadru pe 4 ani – 2013, 2014, 2015 și 2016.

Din anul 1992, există semnat de Primăria Municipiului București și apoi din 1999 cedat Primăriei sectorului 2, un contract de salubrizare cu Supercom SA, contract prelungit prin acte adiționale. Știți care e costul acestui contract?

Da. În jur de 100 de milioane de lei.

Și vi se pare normal ca un contract de 100 de milioane de lei să fie prelungit prin acte adiționale? E corect?

Cu acest contract s-a procedat aiurea. Pentru că să faci un contract de concesionare servicii publice de acest tip implică foarte mult efort și atenție, mai ales în condițiile date. Și trebuie să ne coordonăm și cu Directivele europene. Primăria Capitalei transmis sectoarelor să procedeze la concesionarea serviciilor de salubrizare. Acum noi vom face acest contract.

Revin pentru că nu-mi răspundeți la întrebare. Vi se pare normal ca un contract care are o asemenea valoare, plătită din bugetul local, să fie prelungit prin acte adiționale fără să încercați măcar să obțineți, poate de la o altă firmă, un preț mai bun?

V-am spus. S-a perpetuat lucrul acesta pentru că s-a așteptat cadrul legal. Fac acum studiul de oportunitate care se va finaliza cu un caiet de sarcini și vom scoate din nou serviciile de salubrizare la licitație.

Se știe foarte bine că firma Supercom aparține domnului Ilie Ciuclea, apropiat al UNPR și al fostului Primar și mult timp s-a considerat că domnul Ciuclea a primit acest contract de salubrizare ca pe un cadou. Eu insist să spun că nu e normal, ca atunci când vorbim de o sumă imensă de la bugetul local, să nu aibă acces și alte firme la semnarea unui astfel de contract pentru că trebuie să fie un proces de selecție firesc, concurențial.

E curat sectorul 2?

Nu, dar nu aș vrea să mergem în nicio extremă, dar e mult de îmbunătățit. Trebuie să îmbunătățim sistemul de colectare a deșeurilor menajere. Mă refer la platforme subterane. Mult mai civilizat și înlături astfel una din cauzele care duc la gunoaiele de pe jos. 

În ce sector locuiți?

În sectorul 3.

Și vreți să fiți Primar al sectorului 2? De ce?

V-am spus. Pentru că eu lucrez în sectorul 2 din 1992. Consilier din 2004 și viceprimar din 2012 și credeți-mă am depus toate eforturile de care am fost capabil. Am luat foarte în serios administrația publică.

Eu vă cred, dar de ce ar vota cetățenii viceprimarul sectorului 2, pentru că, până la urmă, faceți parte din administrația care a fost și care nu a fost una tocmai bună. Faceți parte dintr-un trecut nu tocmai glorios, ați fost viceprimar în mandatul unui fost primar care este acum reținut pentru trafic de influență.

Pentru că eu consider că s-au făcut lucruri bune în sector. În permanență, în administrație, lucrurile pot fi îmbunătățite. Avem foarte mult de lucru pentru a îmbunătăți confortul cetățenilor și pentru transparență decizională și sper să nu mai fie lucruri de reproșat din punctul acesta de vedere

Mergeți cu mașina?

Da.

Și unde parcați?

Am un loc de parcare de reședință.

Dar când aveți treabă prin sectorul 2, unde parcați?

În parcările publice, unde găsesc loc.

Dar pe Șoseaua Iancului, unde parcați?

Să spun că empatizez cu oamenii de acolo…Proiectele Șoseaua Iancului și Șoseaua Pantelimon sunt proiectele Primăriei Capitalei, iar atunci când le-au făcut, nici măcar nu ne-au consultat. Acum vreo lună, am discutat cu niște colegi să găsim o soluție. Săptămâna trecută (10 mai a.c.) am eliberat un certificat de urbanism și sper să reușesc să fac o parcare subterană sub un teren de sport care e în administrarea noastră, pe strada Gheorghe Stănescu, la școala de acolo. 

Au întrebat unii locuitori din zona Iancului, de ce nu încercați să instalați o parcare modulară în curtea Fabricii Zefirul. Acum acolo nu e nimic și ați putea încheia un parteneriat cu proprietarii, chiar dacă sunt privați. Până construiesc ei ceva acolo, ar fi o soluție temporară.

Parcările acelea modulare le am în strategie, dar am să le amplasez numai după consultarea Asociațiilor de proprietari. La Zefir au fost discuții, dar pentru că proprietarii nu știu încă ce vor face, voi relua discuțiile acolo și dacă va exista înțelegere…

Se spune de câteva zile prin presă, există și filmulețe în acest sens, că dați mită electorală. Ați dat mită electorală, domnule viceprimar?

Nu există așa ceva. Dacă vă uitați la acel film, e foarte prost făcut.

E, nu e chiar foarte prost făcut. Există niște pungi pe care scrie Primăria Sectorului 2 și pe care le oferă unor copii, cu mare drag, o doamnă foarte vocală, din partea Isabelei Hurjui, director DGASPC Sector 2. 

Astfel de evenimente se fac pe tot parcursul anului. Ziua familiei, evenimentul despre care vorbim, se face de 11 ani. Copii aceia sunt copii care provin din Centrele aflate în grija DGASPC și din Centrele After school pe care le-am dezvoltat eu. Copiii au dansat, au oferit un mic spectacol și s-au oferit aceste cadouri.

Ce conțineau pungile?

O jucărie, dulciuri și un maimuțoi.

Și pliante cu numele dumneavoastră nu erau în pungi?

Nu. Dacă urmăriți acel filmuleț, veți vedea că este inserat, în mod grosolan, o imagine cu un individ cu pliante, preluat din alt loc, din alt timp și spațiu. Este un montaj care este foarte prost făcut. 

Mulțumiri:

Alexandru Florin Găuianu, Nicoleta Cimpoeșu – Foto, Video

Claudiu Apostol – Montaj video

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.