Corupția îi ține pe elevi acasă, nu gerul

eleviSe tot discută zilele acestea despre decizia Primarului general, Gabriela Firea, de a ține închise școlile din București, până pe 16 ianuarie.

Cele mai multe voci din blogosferă susțin la unison ideea că „și pe vremea noastră era îngheț și ninsoare și viscol și mergeam la școală că așa trebuia„. Mda, e democrație acum ce să zic trebuie să respectăm părerile tuturor. Eu am decis să scriu acest articol pentru a vă împărtăși părerea mea.

Cred că lucrurile sunt un pic mai complicate și nu trebuie să ne rezumăm la ideea care începe cu „pe vremea mea…„. Asta este o idee comunistă pe care n-o suport și care nu aduce niciun fel de argumente și nu pot fi de acord cu ea doar pentru că dacă mie mi-era rău și eram disperată că nu ningea mai mult ca să nu mai pot ieși din casă și să merg la școală, așa trebuie să fie și băiatul meu. Eu mă bucur că Răzvan nu merge la școală și că se poate bucura de zăpadă și de timp liber. El e extaziat evident. 🙂

Problemele care ne scapă și pe care nu le discută cei care sunt atât de siderați că nu mergem la școală sunt din punctul meu de vedere altele și de aici încolo putem dezbate:

 1. De ce sunt primăriile atât de incapabile, de atât de mulți ani, să facă față zăpezii și gerului? Ce exact este atât de prost manageriat încât nu se poate deszăpezi în condiții de trafic normal și chiar intens și de ce avem transport în comun atât de prost eficientizat? De ce suntem atât de comozi încât luăm mereu mașinile pentru a ne deplasa și de ce mergem câte unul în autoturism și nu încercăm să mergem mai mulți? Zău era bun sistemul cu numere pare și impare…
 2. De ce, în condițiile în care sunt atâtea școli care învață într-un singur schimb, nu putem începe cursurile la ora 9, măcar pentru ciclul primar și gimnazial, și trebuie să-i ducem pe cei mici la ora 7.30-8?
 3. De ce nu găsesc primăriile soluții de pre-school/after-school și baby-sitting în cadrul instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli) pentru acei părinți care nu au cu cine să-i lase pe cei mici și trebuie să meargă la serviciu. Instituțiile de învățământ pot rămâne deschise, cu 2-3 cadre didactice care să fie remunerate în consecință. De ce nu vede nimeni că directorii de școli și unele cadre didactice au grădinițe private și after-school și iau copiii acolo și părinții sunt obligați să decarteze?… 😦
 4. De ce permite Inspectoratul Școlar ca la școlile de cartier să primească prin mutație copii care stau la kilometrii distanță sau chiar în alte județe (Ilfov și vin în București). La școală trebuie să ajungi imediat, d-aia sunt făcute arondările pe domiciliu. Astfel gerul nu afectează un drum de 5 minute…. Dar când vii cu mașina și faci o oră pe drum…. 😦

Da, cam așa. Când vom avea răspunsuri la întrebările de mai sus și vom rezolva problemele care le generează, abia atunci putem să-i întristăm pe cei mici și să le spunem că nu-i normal să li se prelungească vacanța.

Dacă mă întrebați pe mine, la toate întrebările mele, singurul răspuns valabil este: CORUPȚIA sistemului. Când vom face lucrurile așa cum trebuie, când vom verifica prestatorii de servicii, când vom avea suficiente locuri de parcare și transport în comun ca-n Vest, când vom avea un sistem de educație corect, fără șpăgi date directorilor, atunci putem comenta pe Facebook că „pe vremea mea….„. 

Până atunci însă, mi-ar plăcea să văd ziariști care găsesc soluții și care fac anchete, care pun întrebări reale, nu care se lamentează prin blogosferă. Mi-ar plăcea să văd părinți implicați care să ceară ajutor și să contribuie la flagrante instrumentate directorilor corupți. Mi-ar plăcea să văd că acționăm mai mult și comentăm mai puțin. 

Mi-ar plăcea….. Of…

Credit foto:

Un gând despre “Corupția îi ține pe elevi acasă, nu gerul

 1. 1. a)Nu poti face dezapezire cu toate masinile parcate aiurea. E ca si cand ai da cu aspiratorul intr-un restaurant cu oamenii la masa… Dar nu poti spune asta pentru ca e tot vina autoritatilor locale ca: nu sunt locuri de parcare, nu se sanctioneaza parcarea aiurea.
  b)Nu folosim transportul in comun pentru ca transportul in comun este la pamant (culoare exclusive lipsa, baza materiala la pamant, insuficiente tramvaie, autobuze sau troleibuze)
  2. Scolile nu incep la 9.00 pentru ca asa e de cand lumea si asa s-au obisnuit profesorii si nu se iau decizii in functie de scoala si de ceea ce isi doresc parintii (pentru ca aici difera de la cartier la cartier si de la oras la oras in functie de angajatori si alte conditii locale)
  3. Cum adica sa aiba grija de copii si sa-i remunerezi pentru asta? Cine se ofera voluntar? Pai ce, in aceasta saptamana fara scoala, profesorii nu primesc bani? Cum sa-i platesti in plus cand ei sunt deja platiti pentru a nu face nimic!? Scuze, pentru a pregati orele…
  4. De ce merg copiii la scoala cu masina? Aici ajungi la o principala cauza pentru inchiderea scolilor in opinia lui Tapalaga de la Hotnews. El sustine ca traficul auto ar fi provocat haos si nu ar fi dat bine la stirile TV.(http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-21523371-ambitiile-primarului-firea-inchiderea-scolilor.htm). Dar nu poti spune asta la TV ca e tot vina ta…

  Pana una alta, la noi este saptamana de:
  – Vino cu copilul la serviciu sau
  – Vino cu bunica de la tara ca sa aiba grija de copilul de acasa

  Macar e zapada 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.