Fără investiții și cu salarii mai mari. Bugetul sectorului 2 în 2018

Primăria sectorului 2 a publicat, conform prevederilor legii transparenței publice, spre consultare publică, proiectul de buget al sectorului 2 pentru anul 2018. Documentele le găsiți AICI:

Mi-am aruncat un pic ochiul prin propunerea de buget și pe scurt lucrurile stau așa: 

 

Buget 2017 – 1.017.141.000 lei    Buget 2018 – 852.831.000 lei

Scade așadar bugetul față de anul trecut cu aproximativ 160 milioane de lei. În principiu diferența este dată de lipsa sumelor defalcate pe TVA. Conform Legii nr. 2/2018 a bugetului pe 2018 suma din TVA este diminuată cu 1/2 din excedentul la data de 31.12.2016 care a fost 0.

În ciuda faptului că bugetul total de venituri scade, toate cheltuielile de personal cresc. E un non-sens trebuie să vă mărturisesc pentru că dacă ne uităm cu atenție, pentru ca acest lucru să fie posibil au fost tăiați bani din alte secțiuni.

Se acordă în continuare sume enorme la capitolul Ordine Publică și Siguranță Națională – 41 de milioane de lei în 2018, cu 10 milioane de lei mai mult față de 2017 și la capitolul Cultură, Recreere și Religie – 219 de milioane de lei în 2018, față de 120 de milioane în 2017.

Pentru prima oară însă, văd și un lucru lăudabil. În 2018, prin Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar, se vor aloca 6 milioane de lei Spitalelor Generale de pe raza teritorială a sectorului 2. În 2017, bugetul alocat sănătății a fost de 2 milioane de lei, alocat la modul general.

Pentru reabilitare termică este prevăzută o sumă de aproximativ 240 de milioane de lei.

Marea dezamăgire a anului acesta este lipsa totală a vreunei sume alocate pentru dezvoltarea de către ADP Sector 2 de parcări. Asta în ciuda faptului că la dezbaterea pe buget de anul trecut, directorul Cioabă a susținut derularea în cursul anului 2017 a două studii de fezabilitate pentru 2 parcări (una în zona Colentina şi una în zona Pantelimon) care urmau să fie construite în cursul anului 2018. E, ce să vezi? Nu le mai face… 😦

Cu puțin noroc însă, la capitolul parcări, Primăria Capitalei va începe anul acesta construcția la parcarea propusă în strada Gheorghe Stănescu, cât şi la cea din zona Cora Pantelimon. Banii sunt prevăzuți în bugetul pe 2018 al PMB.

Până pe 9 februarie 2018, toți cetățenii sectorului 2, dar nu numai, pot trimite propuneri, întrebări, rectificări, etc. la adresa de e-mail corina.duinea@ps2.ro.

Este important să vă uitați pe ce vor fi cheltuiți banii voștri și, mai ales, e important să vedeți care sunt proiectele de investiții propuse de primar și de instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local. 

De asemenea, e bine de știut că, ulterior înregistrării acestor propuneri, bugetul va fi supus unei dezbateri publice, la care vor fi invitați să participe toți cei care au transmis sugestii sau întrebări. Și chiar dacă lucrurile vor rămâne la fel, măcar vom avea ocazia să înțelegem mai bine modul în care funcționează mintea celor care ne conduc și care le sunt prioritățile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.