Am tot scris despre evenimentele din Parcul Național. Cred că am făcut o mică obsesie pe tema lor, recunosc. Pe de altă parte nu-mi plac grătarele în aer liber, mizeria și aglomerația pe spații verzi, în locurile de joacă ale copiilor noștri și unde mergem să ne recreăm.
În Parcul Național, primăvara, vara și toamna, cel puțin o dată pe lună, în week-end, o gașcă de nepoți, strănepoți, prieteni și cunoștințe cu relații la Primăria sectorului 2, organizează câte un târg de ceva – pâine, mucenici, melci, furnici și alți pitici. Toate aceste adunări, deși nu au nimic civilizat în ele și mereu sunt însoțite de muzică tare și miros de mici sunt strategic denumite „evenimente culturale”.
Pentru ocuparea spațiului public sunt percepute anumite taxe, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 429/2016 privind stabilirea impozitelor și taxelor locale în Municipiul București, care, pentru cei 300 de mp din Parcul Național sunt undeva în jurul sumei de 1.600 de lei per eveniment.
Până recent, știam că aceste evenimente sunt organizate de o firmă privată cu sediul în Brașov – Autentic Events. Firma asta este foarte bine înfiptă în relațiile pe care le are la nivelul Primăriei sectorului 2. Cu toate chioșcurile și căsuțele și măsuțele pe care le instalează prin parcuri, umblă vorba, pe surse, că firma are sprijin din partea domnului Jean Costache, consilier local UNPR și din partea viceprimarului Dan Cristian Popescu, foarte fericit în ultima vreme că evenimentele din parcuri sunt acum făcute de o firmă privată.
În urma demersurilor mele și insistențelor de a afla dacă această firmă plătește taxele de ocupare a domeniului public, am aflat, în timpul procesului cu Primăria sector 2, că firma organizează evenimentele în parteneriat cu o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, reprezentantă a drepturilor minorității rome din România – Centrul Național de Cultură a Romilor, Romano Kher.
Acum, nu e grav faptul în sine. Că oamenii ăștia de la Autentic Events fac niște evenimente în parteneriat cu o organizație neguvernamentală (ONG), ar putea părea normal.
Problema apare atunci când relația dintre cele două este nesănătoasă și când una este suspectă de relații la nivelul Primăriei sectorului 2, instituție care îi facilitează organizarea de evenimente fără a plăti contribuțile către stat. Din răspunsul primit la cererea Instanței, Direcţia Venituri Buget Local Sector 2, nu a putut face dovada decât a plății taxei pentru un singur eveniment, din 9.
Iar ONG-ul partener a fost asociat de-a lungul timpului cu numele fostului deputat Nicolae Păun, președinte al Asociației Partida Romilor “Pro Europa”, trimis în judecată pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene și schimbarea destinației fondurilor, spălare de bani, cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătura privată și efectuare de operațiuni financiare incompatibile cu funcția.
Potrivit unui articol publicat de cotidianul România Liberă, Nicolae Păun a fost acuzat „în proiectul „Antreprenoriat social – O șansă pentru comunitățile de romi“ de un prejudiciu de 12,3 milioane lei iar în proiectul „Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine“, procurorii au estimat un prejudiciu de 14,8 milioane lei”.
Acum, spuneți voi, când afli așa lucruri, te mai poți gândi vreodată că evenimentele organizate în Parcul Național de o „firmă privată”, sunt făcute în beneficiul cultural al sectorului 2, sau oare sunt făcute în beneficiul financiar al unor speculanți?
Surse articol: Știrile ProTV, România Liberă, National
Surse foto: Jean Costache și Nicolae Păun
Multumesc pentru citarea sursei!
ApreciazăApreciază