Agenda Locală, o abureală

Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a promovat dezvoltarea durabilă începând cu anul 2001, prin coordonarea proiectului “Dezvoltarea Capacitaţilor Locale pentru implementarea Agendei Locale 21”. Primăria Sectorului 2 se laudă ca fiind primul dintre sectoarele capitalei inclus în procesul de implementare al Agendei Locale 21 (AL 21).

Agenda 21 s-a constituit ca o iniţiativă a Naţiunilor Unite şi a fost adoptată pentru prima oară în cadrul Summit-ului de la Rio de Janeiro în 1992, reprezentând calea de promovare a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel local. Zece ani mai târziu, la Johannesburg, în 2002, cel de-al doilea summit mondial a enunţat faptul ca Agenda 21 este principalul instrument pentru atingerea stadiului de bunăstare a populaţiei la nivel mondial. AL 21 este implementată la nivelul autorităţilor locale şi promovează, prin componenta sa de participare publica, un echilibru real între creşterea economică, echitatea socială şi protecţia mediului.

Prin aderarea la acest proces în anul 2008 și semnarea acordului, Primăria Sectorului 2 s-a angajat să realizeze anumite obiective, cu un plan de investiții foarte clar stabilit și termene evidente. Doar că, lucrurile în Primăria Sectorului 2 se întâmplă după bunul plac al Primarului nu după ceea ce semnează și promite.

Voi face în zilele ce urmează, un inventar al Planului la care a aderat Primăria și obiectivele de atins. Vom vedea împreună cum se duce de râpă tot planul de dezvoltare durabilă a sectorului 2, pentru că nimeni nu verifică aplicarea și atingerera indicatorilor.

Astăzi, vă povestesc despre Măsura 4 – Reconversia Gării de Est şi a zonei aferente triajului, în muzeu/centru cultural şi parc, cu transformarea căii de rulare în arteră carosabilă şi, ca alternativă, păstrarea funcţiunii cu modernizarea sistemului de transport şi introducerea căii de rulare în subteran, de la Gara de Est până la intersecţia cu calea ferată Bucureşti-Constanţa – traseu metrou.

gara de est

Cum sună? Ca-n filme! 🙂

Primăria Sectorului 2 a identificat că există mai multe puncte de conflict generate de intersecţia traseului căii ferate cu traficul auto: intersecţia cu Bd. Doamna Ghica, intersecţia cu şos. Electronicii unde creează probleme atât calitatea carosabilului traversat de şinele de cale ferată, cât şi timpul de aşteptare la barieră. Beneficiarii – societăţi comerciale cu activităţi industriale şi comerţ aflaţi în zona Obor, în zona dintre şos. Pantelimon şi şos. Electronicii şi zona şos. Electronicii – Baicului au renunţat la activităţile iniţiale, mergând în mod firesc spre o reconversie funcţională a imobilelor respective.

Primăria sectorului 2 a luat în calcul pentru zona Gării de Est dezvoltarea unor proiecte imobiliare ample vizând spaţii de birouri, comerţ, ansambluri de locuinţe etc. Această dezvoltare preconizată justifică, cu atât mai mult, transformarea traseului căii ferate într-o arteră de circulaţie carosabilă, care să faciliteze fluidizarea traficului în zonă şi asigurarea unei legături a acesteia cu oraşul.

Rezultatele acestui amplu proces sunt înfiinţarea unui Muzeu al Căilor Ferate, amenajarea unui parc municipal pe un teren de circa 9 hectare și fluidizarea traficului în zonă. Termenul de execuție este de 3 ani.

Așadar, în 2008, Primăria a semnat un acord cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare prin care și-a luat un angajament. Primarul Neculai Onțanu promitea că „activităţile instituţiei pe care o conduce vor urmări transpunerea în realitate a obiectivelor şi măsurilor din Planul de Dezvoltare, oferind cetăţenilor un mediu de viaţă mai bun, mai prietenos”.

Rezultatul? O altă abureală, tipic „onțănească„. Hai cu sărmăluțele de Paști și pomenile domn’ Primar că la asta vă pricepeți, mai bine ca nimeni. Dezvoltarea durabilă nu-i o prioritate, „burțile la oameni să fie pline„…. 😉

Noroc bun, pe mâine!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.