Astăzi, am primit pe adresa de e-mail cetatean.insectorul2@gmail.com textul de mai jos, pe care îl redau integral. Trebuie să recunosc că Andrei, pe care nu-l cunosc, a scris un text care m-a emoționat. Corect, frumos, pertinent și atât de adevărat. Îți mulțumesc Andrei, sunt în totalitate de acord cu tine și mi-ar plăcea să-mi oferi șansa de a-ți mai publica articole pe blogul meu.
Cu drag,
Alexandra, Cetățean în sectorul 2
Textul lui Andrei:
Dragă Alexandra,
Pe 5 septembrie, Primăria Sector 2 pregătește un nou spectacol care să aducă laolaltă o fostă vedetă internațională (Trupa No Mercy) și câteva vedete locale. Un eveniment care probabil va strânge un număr impresionant de bucureșteni, bucuroși să petreacă o seară cu muzică oferită atât de generos de domnul primar Neculai Onțanu. Intrarea este gratuită și nimeni nu trebuie să plătească niciun leu pentru a asista.
Dar oare oamenii știu că de fapt plătesc?
În sectorul doi, trăiesc 304 000 persoane, conform recensământului. Ele se găsesc în aproximativ 126 000 de gospodării. Putem să extindem un pic termenul și să le spunem familii.
Ei bine, acest spectacol gratuit costă fiecare familie în parte. Eu estimez că doar acum vom plăti 3,5-4 lei/familie.
Știu că Primăria refuză să-ți spună cât plătește pentru un astfel de spectacol. Eu am însă ceva experiență de organizare și îți pot enumera câteva capitole bugetare la care costurile variază în funcție de dimensiunile spectacolului: inchiriere scenă, lumini și sonorizare, flori, amenajarea spațiului din jurul scenei pentru public și din spatele scenei pentru artiști, asigurarea ordinii (Poliția Locală ține de primărie, dar oamenii trebuie plătiți), onorarile artiștilor și cheltuieli de protocol. În plus, artificiile sunt destul de scumpe la rîndul lor.
Personal, estimez bugetul pentru acest eveniment pe la 100 000 – 120 000 Euro.
Poate că 4 lei nu reprezintă o mulțime de bani. Dar Primăria face astfel de evenimente destul de des și dacă nu e vorba de concerte, atunci sunt târguri, evenimente sportive și multe altele. Zeci, sute de lei per familie care se duc în organizarea unor manifestări cu ”acces gratuit” în fiecare an.
Manifestările publice au rolul lor și de sute de ani organizăm în comunități mai mici sau mai mari diverse bâlciuri. La sate și la orașe. În parcuri sau pe izlazuri comunale.
Mi se pare important să nu ne iluzionăm. Accesul la concerte nu e gratuit. El se face în dauna curățeniei, spațiilor verzi, izolării blocurilor sau construirii de parcări.
Andrei Prisac, Cetățean în sectorul 2
PS: E posibil/Ar fi înțelept, ca o parte din costuri să fie acoperite de firme private, prin sponsorizări. Dar oare nu ar fi mai bine să văd numele unei companii private pe un bloc reabilitat sau pe o parcare nouă, decât pe o scenă efemeră?