Cum ar fi fost dacă….

La un moment dat în istoria blogului meu, cineva deștept dintr-o instituție subordonată Consiliului Local al sectorului 2 mi-a recomandat să mă uit pe execuția bugetară anuală a Primăriei, dacă vreau să văd sumele cheltuite pentru diverse evenimente.

Și da, normal că m-au apucat dracii ăia mari când am văzut zeflemeaua mare cât Casa Poporului. Execuția bugetară pentru anul anterior este un mare tabel care conține cifre pe capitole bugetare și nicidecum defalcat pe evenimente, proiecte, investiții, etc. 

Dar, având în vedere că mi-a mai trecut inflamarea de atunci și într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu, cifrele vor ieși la iveală, am privit și execuția bugetară pe anul 2014. Și am privit exact unde am vrut: cheltuieli cu organizarea de evenimente, cheltuieli pentru construcția/renovarea bisericilor și investiții în parcuri și spații verzi.

Nu m-a mirat nimic din ce am găsit acolo. Sumele cheltuite însă de Primar, pentru a-și face reclamă și a păstra „publicul” fidel, pentru a-l îndupleca pe Dumnezeu să-i ierte păcatele și pentru a planta panseluțe, au depășit cu mult nivelul așteptărilor mele. 

executie 2014

Eu sper, ca citind cifrele de mai sus, să vă dați seama (cei care nu ați făcut asta deja) că nimic nu se petrece gratis în sectorul 2. Totul are un cost, mult prea mare câteodată. Costul acesta este acoperit fix din banii contribuabililor, cetățenii sectorului 2.

Așadar, cifrele vorbesc pentru cheltuielile efectuate anul trecut din bugetul public local:

  • aproape 16 milioane de lei (~4 milioane de euro) voi, cetățenii sectorului 2 ați oferit preoților parohi din sectorul 2 să renoveze sau să construiască biserici;
  • peste 4 milioane de lei (~1 milion de euro) voi cetățenii sectorului 2 ați oferit cântăreților, firmelor de organizare evenimente, firme de sonorizare etc. ca să mergeți „gratis” la concerte în parcuri;
  • peste 52 milioane de lei (~13 milioane de euro) voi cetățenii sectorului 2 ați oferit grădinarilor și peisagiștilor pentru plantarea panseluțelor.

Ia ziceți, cum vă simțiți acum? Sunteți mai fericiți că aveți buzunarul mai ușor și Primarul vostru cheltuiește banii voștri cum vrea el? Mai aveți impresia că un concert la care mergeți gratis, chiar e gratis? Începeți să înțelegeți de ce peste tot unde merge, domnul Primar Onțanu are propriul sobor de preoți, care-l ridică în slăvi și pentru care se roagă zi și noapte? Înțelegeți de ce panseluțele din parcuri au costat, numai în anul 2014, 13 milioane de euro? Le numără vreodată cineva?

Ia gândiți-vă acum cum ar fi fost dacă: de 16 milioane de lei domnul Primar ar fi construit parcări supraetajate, de 4 milioane de lei ar mai fi reabilitat termic 2-3 blocuri și de 52 de milioane de lei ar fi construit unul sau două blocuri de locuințe sociale. Cum ar fi fost?

To be continued…. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.