Servicii sociale și Poliție locală de doi bani (2 ca-n sectorul 2)

N-am crezut c-o să plâng, într-o zi de duminică, fără să pot face nimic, deși am încercat să fac tot posibilul. Și am plâns, mult și apăsat.

Vă povestesc:

La mine în bloc, la apartamentul 118, stă doamna Dobrescu. O bătrână în vârstă de 84 de ani, pe fața căreia se vede trecerea anilor. La fel e și în mintea dumneai, câteodată lucrurile sunt mai clare, câteodată sunt foarte neclare. Viața ei ascunde bucurii și tristeți, ca a oricăruia dintre noi, de altfel. Nu a făcut mereu alegerile potrivite și a rămas din viața asta cu o garsonieră, într-un bloc din Pantelimon.

Doamna Dobrescu este cunoscută în jurul blocului de toți oamenii cu magazine, dar este și mai bine cunoscută de oamenii din bloc, de Președinta blocului, de Administrator. Este amărâtă, foarte amărâtă. Dar doamna Dobrescu, de la apartamentul 118, are o fată și un nepot. Fata ei e plecată din țară, dar nepotul ei, în vârstă de 40 de ani, este aici, cu ea, în București. Acest nepot stă cu ea, în garsoniera din Pantelimon, are restanțe la întreținere, mari și împrumuturi la fel de mari.

Doamna Dobrescu, bunica lui, femeie în vârstă, a zis că-l ajută pe acest individ, când i-a vândut garsoniera, printr-un contract de vânzare-cumpărare care conținea o clauză de tipul – să nu mă dea afară și să mă îngrijească până la deces.

Și nu putea să se înșele mai rău! Nepotul ei, sângele ei, nepotul pe care l-a crescut a dat-o afară din casă. Dacă ați uitat, doamna Dobrescu are 84 de ani! În acest fel își duce traiul în ultima vreme, un om, căci da, înainte de toate, doamna Dobrescu este un OM.

Duminică, doamna Dobrescu era în fața blocului, mai mult dezbrăcată, cu papuci în picioare, o geantă și o sacoșă în mână. Când am văzut-o mi s-a rupt sufletul. Am întrebat-o ce are și mi-a zis că a dat-o nepotul afară din casă. Am mers cu ea la apartament, cheia nu intra în yală. Mi-a spus că nepotul e în casă și că nu vrea s-o mai lase să intre. Voia să vorbească cu administratorul s-o lase să doarmă la spălătorie. 

În disperare de cauză, am sunat serviciile sociale – nu a răspuns nimeni. Am sunat la Poliția Locală sector 2. Au trimis un echipaj.

Acum stați jos și uluiți-vă:

A venit un echipaj, polițiștii locali au constatat că doamna Dobrescu e singură, înfrigurată, speriată și….. au plecat. Ne-am întâlnit în fața blocului, mi-au zis că bătrâna a declarat că a fost la cumpărături și că nu mai poate intra în locuință (Dumnezeu știe ce-o fi declarat, la cât de speriată era – mai ales când a văzut Poliția și susține că nepotul o bate. Adică, voi la 84 de ani ce-ați fi făcut?).

Am întrebat ce să fac? Răspuns: nu știm. Am întrebat de ce nu cheamă Poliția asistența socială? Răspuns: nu putem. Am întrebat ce ne facem dacă bătrâna îngheață la noapte? Răspuns: Asta e, aveți dreptate, n-avem ce face. Am întrebat cum s-o ajutăm? Răspuns: nu știm! Și au plecat, se grăbeau.

(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) Asta am fost eu urlând, de neputință, de durere, de neputință.

Am reușit apoi să sun la asistența socială – a răspuns cineva. Mi-au spus că ei nu oferă servicii duminica – nu au abulanța socială disponibilă. Că vor veni luni dimineața. Au venit azi-dimineață, dar doamna Dobrescu nu e de găsit…. Iar eu urlu, urlu de neputință și de durere!

Am sunat să vorbesc cu directorul general al Poliției Locale sector 2, domnul Aurel Dobrilă. Secretara dumnealui m-a pus să-i fac o scrisoare de amor. I-am făcut. Nu am până la această oră nicio declarație oficială cu privire la sesizarea mea. Niciuna. Și dacă aș fi avut ar fi fost probabil pe procedură – au fost, au făcut și i-a apucat durerea de burtă și au plecat. 

Deci, dacă găsiți un om pe stradă, chiar dacă-l știți chiar dacă nu, chiar dacă e pe moarte, chiar dacă e bătut, chiar dacă vă e milă oricum ar fi, nu cereți ajutorul Poliției Locale sector 2 și nici al DGASPC sector 2, NU VĂ AJUTĂ!  N-au proceduri, nici interne, nici externe, nicicum. Și au Șefi care îi ceartă dacă ajută, în niciun caz nu-i promovează. Îi ceartă!

Ce să zic: Domnule Director General Aurel Dobrilă, vă e cald, vă e bine pe scaun, la birou și acasă? Sărbători fericite! Acolo undeva, unde nu vă interesează, o bătrână ieri îngheța de frig!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.