Știți „plăcerea” mea vinovată: îmi place să mă plimb pe site-ul Primăriei sectorului 2. E o problemă la mine în cap, știu. Dar dacă tot m-am hotărât că veți citi pe blogul meu informații spuse altfel, trebuie să continui să vi le spun așa, pentru că la sursă nu le veți căuta…că-s greu de găsit și urât povestite… 🙂
Revin și anul acesta cu vestea proastă conform căreia consilierii locali pe care i-ați ales pe liste nu fac nimic pentru voi. Știți, ei sunt acolo ca să facă pentru ei și pentru alții ca ei. Anul trecut, am participat la o Ședință de Consiliu Local. Nu mi-a plăcut dar o să mă mai duc. Consilierii opoziției își fac doar din când în când marcată prezența – fac puțin scandal, întreabă lucruri, dar când vine momentul votului, trec totul cu majoritate. E penibil, dacă stai să te gândești că oamenii ăștia primesc actele de ședință dinainte, ar trebui să le citească, să le dezbată etc. Nu mai zic că nu-i obligă nimeni să voteze, deci ar trebui să se opună pur și simplu, atunci când ceva li se pare dubios. Și să facă public lucrul aceasta!
Anul trecut, am studiat Rapoartele de activitate ale consilierilor locali pentru anul 2014. Articolul îl găsiți AICI. Punctele 3, 4, 5 și 6 din fișele lor de activitate erau identice. Un bla, bla ieftin, scris probabil de un funcționar „însărcinat” cu redactarea rapoartelor, dat copy-paste la toți consilierii și apoi dus la semnat. Știți vorba aia românească: „Las’ că merge, doar nu le citește nimeni”…
E, dar uite că le-a citit cineva. Și ca cetățean interesat de activitatea consilierilor locali care mă reprezintă și care ar trebui să stea de vorbă cu mine, să vadă ce nevoi am în comunitate și cum ar putea îmbunătăți viața noastră în sector, sunt foarte dezamăgită!
Și ce-i mai trist e că domnii și doamnele consilieri locali nu au făcut nimic pentru cetățenii lor nici în anul 2015. Știu asta pentru că am citit RAPOARTELE lor de activitate. Și ghiciți vă rog….Da, sunt identice pentru toți la punctele 3, 4, 5 și 6, adică exact activitatea de relaționare cu cetățeanul și mediul asociativ. Și textul este identic în anul 2014, cu anul 2015.
Ca să înțelegeți mai bine, pe scurt: în ceea ce privește relația cu cetățenii au încercat toți să identifice probleme – au încercat, dar n-a fost mereu cazul. La relația cu mediul asociativ – nu au identificat organizații neguvernamentale care să aibă nevoie de sprijinul lor (numai eu știu vreo 5 cu obiect de activitate civic, dar sunt mai multe cu siguranță). Iar la capitolul transparență decizională și informarea cetățenilor cu privire la luarea deciziei – știu ei că sunt toate informațiile pe site-ul Primăriei…Iar la acest capitol e mult prea fabuloasă ignoranța, precum și lipsa avizierului electronic.
Spre exemplu, eu a trebuit să cer să fiu informată despre data Ședinței de Consiliu pentru că altfel informația nu este niciodată publicată pe site-ul Primăriei. În general, se pune un anunț la avizierul instituției – dar în ce hal de plin de hârtii este panoul acela…Ca să nu mai zic că în eficiența timpului tuturor și din respect față de cetățeni, civilizat este să anunți și pe site-ul Primăriei, cu secțiune separată. Dar Doamne ferește să vină cetățenii la ședințe, nu-i așa? 😦
În rest, domnii și doamnele consilieri se școlesc din banul public, primesc indemnizații lunare din banul public, au acces la informații publice de interes cu privire la terenuri, spații comerciale etc. Cred că ar putea avea și ceva tratament preferențial la închirieri de bunuri / achiziții / înscriere copil la școală / grădiniță / creșă (unii sunt membri în CA-urile instituțiilor de învățământ din sector), dar mă gândesc să fac o solicitare în acest sens ca să fim mai bine informați. 🙂