Primăria Sectorului 2 nu mai trimite corespondența cu Poșta Română. Care sunt motivele? Habar nu am. Dar știu că toată corespondența Primăriei Sectorului 2 pleacă acum prin Consorțiul privat Tropeum – Sameday Courier, marcă înregistrată a S.C. Delivery Solutions SRL.
Ideea articolului a pornit de mult. Adică din februarie când am primit deciziile de impunere de la Direcția Venituri Buget Local Sector 2. Apoi am primit alt plic de la Primărie. Și apoi alt plic. Toate livrate cu Sameday. Toți prietenii din sector și toate persoanele cunoscute au primit deciziile de impunere prin intermediul aceleiași firme de curierat.
Așadar, nu e ceva întâmplător. Cum nu e posibil ca o instituție a statului să presteze vreun serviciu fără a avea un contract/conveție cu o firmă și fără a fi făcut o achiziție publică în acest sens (directă sau prin licitație), dați-mi voie, vă rog, să fiu circumspectă vizavi de corespondența primită de locuitorii sectorului 2 prin intermediul fimei de curierat menționată.
Business-ul Sameday crește ca Făt-frumos. Felicitări, nimic în neregulă cu asta. Dacă e un business cinstit.
Potrivit Mediafax, „afacerile Sameday Courier au urcat cu 15% în primul trimestru al lui 2016. Astfel că firma a raportat o cifră de afaceri de 3 milioane lei în primul trimestru al acestui an, cu 15% peste nivelul din perioada similară a anului trecut. De asemenea, profitul a crescut cu 13,7 %, la 543.688 lei, la o rată de peste 18%„.
Păi au urcat afacerile. Mai ales dacă firma a încheiat contracte/convenții cu instituțiile statului – buni și siguri plătitori. Iarăși, nimic în neregulă cu asta. Dacă totul e legal.
Acum trebuie să recunosc că sunt puțin pusă în încurcătură. O cunoștință a solicitat Primăriei Sectorului 2 să-i comunice dacă există vreun contract încheiat între instituție și firma Tropeum – Sameday Courier. Primăria, prin Vice-primar, răspunde că NU.
Dar, la cât de șmecheri au devenit oamenii ăștia din Primărie și la halul în care se eschivează, având în vedere cele sus-menționate: nu e posibil ca o instituție a statului să presteze vreun serviciu fără a avea un contract/conveție cu o firmă și fără a fi făcut o achiziție publică în acest sens (directă sau prin licitație), eu cred că răspunsul este menit să ascundă adevărul. Vă explic. Există contract dar nu e semnat cu Primăria, ci cu o instituție aflată în subordinea Consiliului Local Sector 2 – oricare vreți voi și care prestează servicii pentru Primărie, sau, mai rău, au încheiat o Convenție, nu contract și dacă petentul a cerut contractul, i-au răspun că nu au…..
Dar ceva există sigur. Pentru că este ilegal pentru o instituție publică și ar fi de 100 de ori mai rău să folosească serviciil unei firme fără a avea un contract în acest sens. Sau convenție. Sau înțelegere. Sau ca o instituție pe care o finanțează, în calitate de ordonator principal de credite, să fi încheiat un astfel de contract, de pe urma căruia să beneficieze inclusiv Primăria și să țină ascuns acest lucru.
De urmărit. Voi reveni.