Bani de la bugetul local pentru Plumbuita Tei

Acum o săptămână, am discutat cu domnul Mugur Mihai Toader, Viceprimarul sectorului 2, despre proiectele domniei sale, despre proiectele Primăriei sectorului 2. Unul din subiectele abordate a fost și acela al construcției Parcului de agrement Tei (cel cu roata faimoasă). Am primit sesizări de la cititorii blogului referitor la faptul că nu este adevărată declarația Viceprimarului cum că fondurile cheltuite după data de 31 decembrie 2015, pe proiecte dezvoltate prin Programul Operațional Regional, care trebuiau terminate la acea dată, ar mai putea fi rambursate.

Problema construcției acelui Parc a fost că nu s-a reușit construcția lui în perioada în care fondurile cheltuite, aproximativ 14,3 milioane euro ar fi putut fi rambursate prin Programul de Dezvoltare Regională gestionat prin Agenţia de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). Ca suma să fie acoperită din fonduri europene, Parcul ar fi trebuit finalizat până la 31 decembrie 2015, iar ultima cerere de rambursare să fie depusă până în februarie 2016.

Așa cum și eu am mai scris AICI, neîndeplinindu-se acest criteriu, restul de sumă pentru finalizare, aproximativ 25 de milioane de lei, va fi cheltuită din bugetul local, pentru că este obigatoriu acum ca acest proiect să fie terminat până în luna iulie 2016. Dacă nu e gata, Primăria Sectorului 2 va trebui să dea înapoi Comisiei Europene toți banii primiți și cheltuiți până acum, ceea ce ar pune o presiune incredibilă pe bugetul local, Doamne ferește! 😦

În interviul acordat de domnul Viceprimar Toader, blogului cetatean2.com, acesta, cu bună știință sau din neștiință (ambele la fel de grave), a declarat în mod eronat faptul că i-a fost aprobat de Guvern ca sumele ce vor fi cheltuite în continuare pe acest proiect (Parc de Agrement Tei) vor fi rambursate și că proiectul nu pune presiune pe bugetul local, deși l-am întrebat de două ori și l-am rugat să-și asume declarația.

Declarația în video atașat, de la minutul 06.09:

Lucrurile stau în fapt așa:

Un comunicat de presă dat la finalul lunii iulie 2015 de către Autoritatea de Management a POR arată că „Cererile de rambursare finală se vor depune în termen de două luni de la finalizarea proiectului la Organismele intermediare, adică până la data de 29 februarie 2016 pentru proiectele care se finalizează la 31 decembrie 2015. Comitetul de monitorizare al POR urmează să aprobe lista proiectelor pentru care se vor încheia acte adiţionale de prelungire a perioadei de implementare,  până la termenul limită de 31 iulie 2016, pentru acele proiecte care nu se pot finaliza până în data de 31 decembrie 2015, dar care s-ar putea finaliza până în data de 31 iulie 2016. Toate cheltuielile aferente implementării acestor proiecte, efectuate după data de 1 ianuarie 2016, vor fi suportate de beneficiari.

Cu alte cuvinte, 25 de milioane de lei vor pleca de la bugetul local pentru terminarea Parcului de Agrement Tei, din incompetența fostei administrații care nu a reușit să implementeze, în termenul prevăzut în contract, proiectul. 

NB: În cursul acestei dimineți, am transmis un e-mail Viceprimarului, urmat de un sms, prin care l-am rugat să transmită punctul dumnealui de vedere cu privire la dezinformarea strecurată în interviu, până la ora 15. Nu am primit un răspuns până la ora publicării acestui material.

tei PDV

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.