Noi avem pretenții – de la educație, de la sănătate, de la administrația publică locală, centrală. Avem mereu pretenții, vrem să fie ca-n vest, ne deranjează nesimțirea și prostia.
Suntem mereu supărați și nefericiți că nu merg lucrurile în țara asta minunată în care trăim. Sunt convinsă că și bizonul ăsta are nefericirile lui. Dar pe mine nu el mă interesează, ci puștiul pe care îl crește și îl educă și care era cu el în mașină. Are un model bun în propriul tată… 😦
Aș mai avea ceva de adăugat. Am sunat la Poliția Locală Sector 2. Am avut o discuție aproape plăcută. Mi-au explicat că nu au competențe să intervină în astfel de situații și mai mult de un avertisment nu au cum să-i dea. Nici ei, nici Poliția Rutieră, nimeni.
Din câte am înțeles, nu există legislație în acest moment care să pedepsească ghiolbanii ca el. Nasol – de asta țara asta nu evoluează – pentru că un astfel de om nu este pedepsit – deci va face la fel, mereu și mereu și mereu. Și băiatul lui la fel când va crește. Și tot așa….
Cu toate că nu aveau atribuții, polițiștii locali au venit repede. Ne-am întâlnit. Veniseră să-i dea avertismentul. Ghiolbanul însă își luase micii și cârnații de la Kaufland și plecase între timp…. 😦
Din interactiunile mele recente cu politia locala si rutiera, in calitate de pieton in sectoarele 1, 2, 3, am aflat urmatoarele. Pe carosabil, politia nu intervine daca nu exista semn rutier privind oprirea sau parcarea interzisa; daca masina nu incurca la modul practic circulatiei; daca poate fi ocolit fara prea mare deranj. Pe trotuar se aplica principii similare. Chiar daca, de exemplu, pe sos. Iancului s-au infipt stalpisorii aceia deasupra bordurii, daca un sofer reuseste sa urce pe trotuar, sa parcheze si sa lase, totusi, spatiu pentru pietoni, politia ii ignora. Asta desi in codul rutier scrie despre minim 1 m de trotuar care trebuie lasat, indiferent de latimea initiala a acestuia. Politia mai reactioneaza la ideea ca nu pot trece carucioarele, sau persoanele cu handicap, aflate in scaune cu rotile, care-s mai late, ajungand pana la 1 m, de exemplu. Adica, oricum ai intoarce-o, nu e suficient ca soferii sa lase spatiu pentru pietoni, ci sa respecte acea norma de 1. Ce-i drept, in alte surse se vorbeste despre 0,75 m sau 1,25 m.
In mod evident, abordarile astea lasa foarte mult loc de interpretari, de unde si certurile, neintelegerile si reprosurile dintre pietoni, soferi, autoritati etc. Singura solutie este ca regulile sa fie usor de inteles, sa fie aduse la cunostinta tuturor si sa existe suficiente resurse si vointa din partea politiei pentru a le monitoriza si implementa.
ApreciazăApreciază