83.000 Euro. Atât.

Asta era. Am aflat cât înseamnă GRATIS pentru Primăria Sectorului 2: 83.000 de Euro!

Concertul Pop Rock organizat în Parcul Tei, duminică, 29 mai, unde intrarea a fost liberă (??) a costat, ne-a costat, 83.000 de euro potrivit răspunsului transmis de Centrul Cultural Eminescu, la cererea mea.

cerere pop 1R eminescu 1 pop

Așadar, Loredana Groza, Horia Brenciu, Holograf, Raluka, Lora și CRBL au împărțit sume aproximative undeva în jurul a 50.000 de euro în total, fiecare în funcție de „prestanță”. Restul de 30.000 de euro, cu aproximație, s-au dus pe sonorizare, scenotehnică, afișe, fluturași etc.

Sumele sunt enorme, sunt oricum peste media a ceea ce se oferă artiștilor. Dar așa e când faci contract cu instituțiile statului. Firma știe pe cineva la Primărie care îi spune foarte clar care e suma alocată. Apoi, se face documentația de achiziție (dosarul îl face cineva din Primărie și cuprinde exact ceea ce oferă firmele de casă). Apoi se face achiziția directă prin negociere. Și evident va fi aleasă firma care trebuie.

Toate contractele au clauze de confidențialitate. Toate. Pentru că prestatorii au grijă să impună aceste clauze – că nu e concurențial să se afle, că sunt detalii tehnice care sunt unice, bla bla bla. De fapt, toate aceste clauze ascund afaceri, afaceri, afaceri, interese, interese, pe bani publici. Foarte mulți bani publici.

Există, în acest moment, propuneri de amendare a Legii nr. 544/2001 și un proiect de modificare a HG nr. 123/2002. Dacă se va modifica ceva, mie mi se pare esențial să se modifice Art. 12 din Lege – cel referitor la caracterul concurențial al contractelor. Produce numai abuzuri și din punctul meu de vedere nu protejează în niciun fel libera concurență, ci dimpotrivă, o împiedică, protejând specificații din contractele publice.

Am făcut o nouă cerere. De data aceasta, am cerut numele firmelor câștigătoare. Legislația în vigoare a achizițiilor publice și Legea nr. 544/ 2001 a informațiilor publice obligă instituțiile statului să facă publice numele firmelor câștigătoare ca urmare a unui proces de selecție pentru prestare de servicii. Acum așteptăm. Iar. 😦

83.000 de euro, bani publici cheltuiți degeaba. Câte lucruri bune s-ar fi putut face cu acești bani….săli de sport, creșe, accesibilizări pentru persoane cu handicap, reparații la străzi, și câte, câte altele, nu toate odată evident, dar la câte concerte face Primăria, ar fi bani pentru toate.

Sunt furioasă. 😦

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.