Funcții veșnice. Episodul 2. Cristian Lemnaru – ADP S2

Acum două săptămâni, porneam pe blog un serial al funcțiilor veșnice. Primul material a fost despre Isabela Hurjui, directorul general al DGASPC Sector 2. Astăzi, a venit rândul celui de-al doilea veșnic al administrației publice locale a sectorului 2. Doamnelor și domnilor, vi-l prezint pe Cristian Lemnaru, directorul general al Administrației Domeniului Public Sector 2 (ADP S2).

lemnaru 1Domnul director general, cu rang de locotenent-colonel acordat de fostul ministru al Apărării, Gabriel Oprea, nu poate face excepție de la statutul de membru al Partidului Uniunea Națională pentru Progresul României. Și cum nu poate fi membru simplu, a fost chiar secretar general al filialei București. Între timp, a avut grijă să se șteargă din registre ca fiind membru de partid, nu de alta dar după ce Neculai Onțanu a vizitat beciul domnesc pentru trafic de influență, „pre mulți a speriat cu duhul”. 🙂

Cristian Lemnaru este șef la ADP S2 din mandatul lui Neculai Onțanu și conduce instituția, fără întrerupere, de 15 ani. ADP S2 se află sub autoritatea Consiliului Local şi are personalitate juridică, fiind finanţată integral de la bugetul local. 

În conformitate cu Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 10 / 25.01.2001, ADP S2 administrează domeniul public şi asigură evidenţa patrimoniului acestuia, asigură întreţinerea, curățenia, amenajarea spaţiilor verzi, întreţine străzile secundare, intrările şi aleile din sector. 

În toți anii în care a fost director general la ADP S2, Cristian Lemnaru a avut un salariu modest, așa ca în instituțiile publice locale. A reușit însă să-și angajeze și nevasta în Primăria Sectorului 2 (sau poate acolo s-au cunoscut, ca să nu fiu rea) și, astfel, din două salarii de bugetari au cumpărat apartamente și terenuri. Și pentru că sunt oameni de încredere care lucrează la stat și au venituri sigure, au și prieteni și rude care i-au împrumutat, pââââânăăăă în anul 2022, cu un total de 160.000 de euro (?!). 

Lăsând la o parte orice fel de speculație, veți vedea în declarația de avere pe anul 2014 a domnului director general toate detaliile de mai sus și zău nu pricep de unde bani pentru case și terenuri în Snagov. Adică sunt oameni cinstiți pe lumea asta cu salarii decente, care nici măcar nu reușesc să facă un credit la bancă și unii…..În fine, nu e treaba mea pe acest blog să fac cercetări anticorupție, ci a altora care citesc și știu lucruri, la alt nivel.

lemnaru 2lemnaru 3lemnaru 4

lemnaru 5În 2013, Cristian Lemnaru a fost audiat în dosarul morţii lui Ionuţ Anghel, băiețelul sfâșiat de câinii vagabonzi din Parcul Tei. La audierile de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lemnaru a declarat cu seninătate că nu este responsabil de tragedia în care şi-a pierdut viaţa copilul de patru ani. Acum, pe bune, cum să se considere el vinovat ca angajat al Primăriei Sectorului 2 și director general al ADP S2 că în parcurile din sector sunt câini vagabonzi și că firmele de pază și protecție angajate de Primărie și ADP sunt plătite degeaba…. 😦 Da, așa ajungi să gândești când ești un veșnic pe funcție.

Pe de altă parte, nu trebuie să excludem din calcul și aspectele legate de abuz în serviciu care planează la adresa domnului director general al ADP S2. Ziaristul Petru Zoltan a scris un material de investigație foarte bine documentat despre firmele de casă ale Primăriei Sectorului 2 și ADP S2 care asigură paza și protecția în sectorul nostru. Potrivit articolului scris de Petru Zoltan, firmele de pază Ares Guard, Shield System și Romvit General Security căpușează ADP S2. La începutul lunii iunie 2015, Cristian Lemnaru a semnat trei contracte pentru paza sectorului. Contractele au fost câștigate de cele trei firme conectate politic la banii publici ai sectorului, administrați la acea vreme de primarul acuzat de trafic de influență, Neculai Onțanu. Mai multe detalii și sursa articolului găsiți AICI.

Multe nereguli și bani cheltuiți aiurea fără a avea susținere în buget, a descoperit și Curtea de Conturi la controlul efectuat la ADP S2. Astfel, în raportul Curții pe anul 2014, găsim nici mai mult, nici mai puțin cifre exorbitante, cu prejudicii și abateri financiar-contabile în valoare de 232.000 de lei. Din această sumă, 172.000 de lei au reprezentat plăți nelegale! De menționat faptul că în timpul controlului Curții de Conturi, aceste sume au fost recuperate. (Slavă Domnului!)

conturi ADP 1conturi ADP 2

Există multe alte bănuieli de învârtlicuri financiare și diverse forme de trafic de influență la nivelul ADP S2. Sunt multe materiale pe tema asta în presă și în blogosferă. Așa cum v-am obișnuit însă, eu nu scriu fără a avea documentație proprie și foarte clară. Am câteva idei și se vor materializa pe blog în curând. Ceea ce știu însă cu siguranță este că administrația locală a sectorului 2 nu poate evolua cu astfel de oameni în sistem.

E în „firea” 🙂 lucrurilor ca șefii ăștia veșnici să fie schimbați dacă se dorește schimbare. Altfel, actualul primar va avea un mandat identic cu al primarului Onțanu. Un mandat asupra căruia vor plana suspiciuni de corupție, favorizarea și tăinuirea afacerilor de casă ale vechilor și veșnicilor…..și tot așa. Sau poate exact asta își dorește…. (?!)

PS. Domnu’ director Lemnaru nu vă supărați, când veți citi rândul acesta aș vrea vă rog să completați și să puneți pe site declarațiile de avere și de interese pe anul 2015, așa cum aveți obligația legală. Știți, trebuia să faceți asta până în iunie 2016. Suntem în Iulie, doar așa, ca să nu uitați de tot. 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.