Nuuuuu!!! Nuuuuuu! Nuuuuuuu!

Copiii noștri sunt viitorul țării acesteia. Educația lor, formarea lor, evoluția lor, sănătatea lor este ceea ce duce țara mai departe și speranța noastră, odată cu ei. Școala e importantă, e foarte importantă în evoluția copiilor noștri. Școala de stat e gratuită. Școlile sunt finanțate din bugetul local. Școlile cer de la autoritățile locale sprijin financiar – pentru construcția de săli de sport, pentru sprijinirea programelor afterschool, pentru programe educaționale, etc.

Autoritățile locale își desemnează reprezentanți în Consiliile de Administrație ale școlilor, participă la concursurile de promovare, asistă la evaluarea directorilor de școli și primesc rapoartele de activitate și management ale acestora.

Legea educației naționale și un Ordin al Ministrului Sănătății interzic distribuirea și vânzarea de produse alimentare în școli. Au fost de-a lungul timpului multe scandaluri care au implicat cazuri de toxinfecții alimentare, comercializarea de produse nesănătoase, băuturi carbogazoase și chiar un faimos caz relatat în presă cu un automat de cafea și elevi de clasa 0 care beau zilnic capucino de 1 leu. 😦 

Gândiți-vă acum vă rog, chiar dacă nu aveți copii, cum tratezi un copil care vine zilnic să-ți ceară bani ca să-și ia un sendviș cu E-uri de la automat, o ciocolată, o băutură carbogazoasă, chips-uri, etc. Și ce fac cei care nu primesc bani de la părinți pentru asta? Cerșesc? Poftesc? Se lasă ademeniți și păcăliți și batjocoriți de alții pentru 1 leu ca să-și ia croasant?

O Hotărâre a Consiliului Local Sector 2 recent aprobată, reglementează organizarea și desfășurarea licitațiilor pentru închirierea spațiilor din școli către operatori comerciali care vor desfășura în școli activități de comerț tip bufet, automate de produse alimentare și băuturi.

hcl-1-bufethcl-2-bufethcl-3-bufethcl-4-bufet

Nu știu dacă se mai poate face acum ceva, odată ce Hotărârea a fost aprobată. Chiar nu știu. Dar vă rog din suflet, acei câțiva care citiți acest articol, nu deschideți ușa clientelismului, cunoștințelor cu interese, comerțului cu produse nesănătoase și nu deschideți ușa poftelor copiilor noștri, ai voștri. Nu vă bateți joc de viitorul nostru. Voi știți și noi știm că nu există cu adevărat un control al automatelor de alimente și băuturi. Toți știm că vor comercializa Coca-Cola și Fanta și ciocolată și copiii vor pofti și noi le vom da bani pentru că nu-i putem lăsa să poftească și să se roage de alții, sau mai rău, să fie chinuiți și jigniți că nu au și ei bani să-și cumpere. 

Eu înțeleg că e presiune mare din toate părțile – directorii să mai ia un ban, comerciantul sa mai ia un ban, autoritatea locală cu relațiile ei. Dar vă rog să înțelegeți și știu că de fapt știți asta – copiii sunt victime sigure ale comerțului de orice fel și îmbogățirea temporară cu riscul sănătății și viitorului copiilor noștri/ai voștri nu e soluție. Nici acum și niciodată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.