Lecţie de legislaţie

Da, da. Sunt o încrezută. O persoană care are impresia despre ea că e foarte deşteaptă şi le ştie pe toate… 🙂 

Da, da. Sunt „hateriţă”. Îmi place să mă iau de oameni (angajaţi ai instituţiilor administraţiei publice locale a sectorului 2 în special) fără motiv şi să le găsesc nod în papură. Da, da. E de la frustrare şi lipsă de activitate. Go get a life, ştiu… 🙂

Am scris rândurile de mai sus ca să-i liniştesc pe angajaţii Poliţiei Locale a Sectorului 2 şi să le ofer argumente care să le convină pentru articolul pe care urmează să-l scriu. Despre ei. 🙂 De fapt, nimic din ce-am scris mai sus nu este adevărat, ba chiar opusul, dar pentru că sunt convinsă că oamenii ăştia aşa mă percep, de ce să nu le fac pe plac. Măcar aici să aibă impresia că au dreptate. 🙂

Am primit acum ceva vreme, pe adresa de e-mail a blogului, informaţii despre unele amplasamente publicitare, situate pe raza sectorului 2. Este foarte important de precizat, că orice amplasament, de orice fel, de pe domeniul public, trebuie să aibă autorizaţie de amplasare şi plăteşte taxe şi impozite către bugetul local. 

Informaţiile primite arată unele lucruri care contravin celor de mai sus şi de asemenea plasează unele jocuri de interese, mai vechi şi mai noi, în curtea Primăriei Sectorului 2, dar şi în curţile Poliţiei Locale şi Administraţiei Domeniului Public.

Am decis să evaluez cu precauţie informaţiile primite, tocmai pentru că ele sunt cumva oferite de surse care la rândul lor poartă şi au purtat anumite interese la nivel local, care acum sunt mai puţin protejate şi riscă să fie înlocuite cu interese noi.

Astfel, după primirea informaţiilor, am cerut puncte de vedere, tuturor părţilor implicate. Unul dintre răspunsuri a venit din partea Poliţiei Locale a Sectorului 2. 

Şi pentru că este absolut fabulos şi delicios şi pentru că oamenii ăştia sunt într-o totală confuzie, am decis să-i ajut. V-am zis că-s încrezută. 🙂 

Cererea:

Răspunsul:

Aşadar, eu am rugat să mi se comunice un punct de vedere cu privire la o informaţie referitoare la activitatea instituţiei şi şefului acestei instituţii. Este absolut firesc ca un jurnalist să solicite astfel de informaţii.

Cererea pentru punct de vedere poate fi încadrată în categoria informaţiilor de interes public prevăzute de Legea nr. 544/2001, cu modificări, doar dacă ea este formulată ca atare. Eu nu am invocat în cerere niciun temei legal. Angajaţii Poliţiei Locale, mai catolici decât Papa, au zis că dacă e cerere de la presă, o facem pe 544. Ok, nu mă supăr. Până la urmă e treaba lor cum îşi consideră solicitările, atât timp cât răspund la ele.

Lecţia de legislaţie însă abia acum începe. Căci în capul lor, de la începutul răspunsului şi până la finalul lui, s-a produs un cutremur. Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public s-a transformat la final în Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind activitatea de soluţionare a petiţiilor. 

Păi ne hotărâm şi noi cum încadrăm cererile? Că una-i una şi alta-i alta. Şi mai e ceva, solicitarea mea de punct de vedere nu era anonimă. M-am semnat şi v-am dat şi adresă de contact. Şi ambele acte normative prevăd că e suficient. Mai ales 544. 🙂

Eu mă gândesc aşa: i-am deranjat, s-au enervat, ceea ce am aflat e adevărat şi uite cum m-au ameninţat. 😀 Cu clasarea evident, nu altfel. 🙂

Eu încă adun informaţii cu privire la subiectul panotajelor stradale, când o să fiu gata, voi publica materialul la care lucrez, cu toate informaţiile primite, de la toţi cei vizaţi. Îmi pare rău că vă enervez, dar decât să fiţi supăraţi pe mine, mai bine aţi citi legislaţie, v-aţi informa, v-aţi face treaba cu bună credinţă şi fără a intra în jocuri de interese.

E important ca numele voastre şi numele instituţiilor pe care le conduceţi să nu mai poată fi invocat în scandaluri, de niciun fel. Abia atunci, veţi putea dormi liniştiţi. Şi dacă vreodată sunteţi în vreun fel atraşi în jocuri şi mijlociri de interese, fiţi voi primii care le faceţi publice. Fiţi voi primii care le descurajaţi. Altfel….întotdeauna vor fi consecinţe.

Cu drag,

Eu. O anonimă. 🙂

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.