Scriam la începutul lunii martie, un ARTICOL despre unul dintre contractele de pază încheiate de autoritățile locale ale sectorului 2. Articolul a început o serie de materiale despre contractele păguboase ale Primăriei și autorităților aflate în subordinea Consiliul Local al sectorului 2, contracte de milioane de lei, din bani publici, oferite unor firme care reprezintă grupuri de interese ce gravitează în jurul administrației locale.
Astăzi, public al doilea articol din această serie, despre firma de pază Securon Group SRL. Societatea a avut încheiat un contract cu Administrația Domeniului Public Sector 2 (ADP S2), din luna mai 2016. Contractul a expirat la finalul anului trecut și mai putea fi prelungit, prin act adițional, cu încă patru luni. Dar, nu s-a întâmplat asta. Între timp, a fost semnat un contract pentru 3 luni – 01 februarie -30 aprilie 2017, cu firma Guard One SRL, pentru aproape 1,1 milioane de lei. Despre această firmă într-un material viitor, din aceeași serie de articole.
Având în vedere mișcarea ADP S2, există două posibilități:
- firma de pază Securon Group SRL a ieșit un pic din joc și așteaptă aprobarea bugetului pe 2017, ca mai apoi să se bucure, de un nou contract prin atribuire directă;
- firma Guard One a intrat pe fir și se va bucura astfel, prin act adițional de prelungire, de o sumă fabulos de mare, fără SEAP, fără proceduri de achiziție, fără bătăi de cap… 😦 Dubios este că în contractul cu Guard One, firma poate și subcontracta serviciile. Asta văd prima oară într-un contract de pază…. Cum ar fi să subcontracteze la Securon? 😀
Revenind la subiectul prezentului articol, anul trecut, Securon Group SRL a primit de la bugetul local al sectorului 2 peste 2.630.000 de lei, cam jumătate de milion de euro, pentru 7 luni de pază la câteva „obiective turistice”: Parcul Ion Creangă, Parcul Tolbuhin, Parcul Motodrom, Sera Pantelimon, Parcul Petricani, Parcul Cosmos, Parcul Rodica, Bd. Basarabia nr. 172, Parcul Ozon și Sticlăriei.
Firma Securon Group SRL nu este o firmă oarecare. Chiar dacă obiceiul prost al instituțiilor administrației publice sector 2 este să șteargă numele responsabililor atunci când publică un contract, nu e greu de aflat. Așadar, firma de pază Securon face parte, alături de Shield Systems SRL și Protstar, dintr-un lanț de societăți deținute de soții Jenica şi Gheorghe Tănăsescu, apropiați ai fostului primar Neculai Onțanu. Soții Tănăsescu au hotărât însă că se apropie de o anumită vârstă și că e cazul să lase și fiului lor ceva de condus, așa că l-au cooptat și pe fiu, Daniel, în afacerile familiei. Astfel, Securon Group îl are ca administrator pe Daniel Tănăsescu.
Din 2009, firmele familiei Tănăsescu sifonează bani din bugetul local, pentru servicii de pază. Milioane de lei au fost încasate, secvențial, când de firma Protstar, când de Shield, când de Securon. Până la urmă, oamenii nu sunt proști, mai schimbă și ei ofertantul ca să nu bată la ochi, depun oferte cu firmele lor și când toate sunt ale lor, din 2-3 oferte, una tot iese câștigătoare și totul pare legal. Vorba aia cine mai stă să caute ale cui sunt firmele…Eu. 🙂
Problema cu aceste contracte de pază este că nu pot fi cu adevărat verificate. Sunt tot felul de costuri pe care administratorii firmelor le invocă și pe care nu stă nimeni să le controleze, de aceea și crește costul și este modificat prin suplimentări și acte adiționale.
Cum se procedează? Oferta inițială este făcută pe un cost mic, câștigă prin achiziție directă, prețul cel mai mic. Apoi, prețul este majorat, treptat, prin acte adiționale care vin cu diferite costuri suplimentare – spray de nu știu care, încă un post de pază, suplimentare la programul de lucru, bla bla bla. Iar manevrele astea sunt mult prea bine cunoscute de ani de zile și tolerate.
Mai multe informații despre contractele familiei Tănăsescu și instituțiile administrației locale a sectorului 2 la link-urile de mai jos:
Cațavencii, Hotnews, Cotidianul
Câteva note (transmise și pe Twitter):
– de pe 01.05.2016 până la 31.12.2016 sunt 8 luni… și nu 7 (ar fi ok să modificați articolul)
– „sumă fabulos de mare”… pare mia degrabă „click aici”
Spuneți că au luat 2.630.000 ori aici ați adunat valoarea contractului + TVA… TVA-ul teoretic se întoarce/duce la stat deci nu îl puteți lua în calcul (nici măcar ipotetic… nici nu puteți lansa ipoteza că fac ei „mișmașuri”).
Rămânem cu 2.192.652 RON. Pentru 8 luni… deci:
2.192.652 RON : 8 luni = 274.081 RON/ lună.
Ajungem la 274.081 RON/ lună. Pentru 30 de posturi de pază… deci:
274.081 RON/ lună : 30 posturi = 9.136 RON/lună/post
Trebuie să angajezi oamenii cu carte de muncă… overhead-ul pe CIM este de ~80% deci pentru a afla disponibilul de bani pe care îl poți plăti oamenilor trebuie să împărțim la 1.8… deci:
9.136 RON/lună/post : 1.8 = 5075 RON/lună/post – bani de virat în contul salariaților.
Acum nimeni nu lucrează 24 din 24. Nici în articolul anterior nu ați luat în calcul faptul că un post cu permanență este asigurat de mai mulți angajați… nu de un angajat.
– Să presupunem că ai 3 angajați pe zi pe un post: 5075 : 3 = ~1691 RON
– Să presupunem că ai 2.5 angajați pe zi pe un post: 5075 : 2 = ~2030 RON
Nu am luat în calcul nimic altceva (contabil, HR, salariu director…) și deja am ajuns la niște sume „prietenoase”… cât de jos ar trebui făcute contractele? Totuși firma trebuie să facă „profit” altfel se închide. 🙂
Sunt de acord că:
– transparența este o problemă… dar articolul nu a fost focusat pe transparență și/sau pe „litera legii” ci pe „2.630.000 de lei, cam jumătate de milion de euro” și pe alte articole din alte ziare;
– în Sectorul 2 sunt multe de făcut… dar trebuie să luptăm exclusiv cu fapte (dovedibile prin acte) și legi în vigoare.
ApreciazăApreciază