Un buget stufos, cu multe promisiuni şi puţine realizări

Am participat, ieri, la dezbaterea organizată de Primăria Sectorului 2 pe marginea propunerii de buget pentru anul 2017. 

A fost o premieră pentru mine şi un exerciţiu de transparenţă şi bunăvoinţă pentru reprezentanţii autorităţii locale. Cred şi sper că angajaţii Primăriei să fi înţeles ieri că astfel de momente sunt utile şi necesare pentru un proces democratic participativ şi firesc. Mai sper să fi văzut că acest tip de consultare aduce în atenţia instituţiei Primarului idei şi dorinţe ale cetăţeanului, nevoi şi totodată nelămuririle fireşti ale unor oameni care au nevoie să înţeleagă cum este administrat şi cheltuit bugetul public, la care fiecare dintre noi participăm.

Au fost ieri în sală angajaţi ai Primăriei, directorul general al Administraţiei Domeniului Public al sectorului 2, directorul general al Poliţiei Locale a sectorului 2, directorul Centrului Veterinar sector 2, arhitectul şef al Primăriei, directorul Centrului Cultural Eminescu şi o parte din consilierii locali. Şedinţa a fost prezidată de primar alături de care au stat directorul economic şi directorul direcţiei Servicii Publice. Notabile din punctul meu de vedere au fost absenţele viceprimarului Dan Cristian Popescu şi directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Punctual, au fost abordate secţiuni din buget care, ori nu au fost înţelese, ori au alocate sume prea mari, prin comparaţie cu altele, mult mai necesare în accepţiunea publică. Totalul bugetului sectorului 2, din venituri estimate, pentru anul 2017 este:

Am să detaliez în rândurile ce urmează aspectele care mă interesează personal şi care au făcut deja obiectul unei sesizări alături de reprezentanţi ai Grupului Civic Iancului.

  1. Parcări publice de reşedinţă – buget alocat ADP Sector 2.

Pentru anul 2017, proiecţia bugetară NU cuprinde construcţia propriu-zisă a niciunei parcări. Atât parcarea propusă în strada Gheorghe Stănescu, cât şi cea din zona Cora Pantelimon vor fi bugetate şi realizate de Primăria Capitalei. Când? Nu se ştie. Primăria Sectorului 2 a prevăzut în bugetul pe anul 2017, realizarea unor studii de fezabilitate şi realizarea documentaţiei aferente în vederea construirii, în anul 2018, a două parcări supraetajate, dintr-acelea pe schelet, una în zona Colentina şi una în zona Pantelimon. Aş vrea să fie foarte clar că aceste contrucţii depind de un larg proces de consultare cu asociaţiile de proprietari, obţinerea de avize de mediu şi autorizaţii de construcţie, ceea ce în timp poate prelungi construcţia lor, amânarea sau chiar anularea.

        2. Construcţia de săli de sport la şcoli.

Pentru anul 2017, se analizează posibilitatea realizării unor săli de sport, pentru care nu există deocamdată în buget specificată suma exactă şi deci nici alocată, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Şcoala Iancului, precum şi la Liceul Emil Racoviţă. Dacă se vor construi, aceste săli vor fi bugetate prin bugetul local al sectorului 2, pentru că vor fi proiectate şi construite special pentru a se potrivi terenurilor aferente respectivelor instituţii de învăţământ. Pentru celelalte şcoli, de exemplu şcoala nr. 51, deşi asumate de Primăria sectorului 2 prin scrisorile transmise odată cu impozitele locale, sălile de sport nu sunt construite şi bugetate de Primărie, ci de Compania Naţională de Investiţii. Aceste săli de sport sunt standard, vin pe un anumit proiect şi au acelaşi aspect şi dimensiuni peste tot. Când şi cum vor fi alocate fonduri, nu se ştie. 

          3. Culte.

Bugetul alocat, în mii de lei, este:

Deci, 10 milioane de lei este suma care este în prezent prevăzută a fi alocată pentru lăcaşe de cult – biserici, parohii, mănăstiri şi ce-o mai fi. În general, sumele sunt solicitate de reprezentanţii Bisericii, pentru a reface picturi, a termina construcţii etc. Suma, până la finalul anului, poate depăşi, la rectificările bugetare, suma alocată iniţial. Până în acest moment, cuantumul solicitat de diverşi preoţi parohi este de aproximativ 28 de milioane de lei.

       4. Locuinţe sociale.

NU în anul 2017. Primăria încearcă să clarifice situaţia terenului şi locuinţelor din Dimitrie Pompeiu – sunt discuţii cu reprezentanţii ANL şi se încearcă un parteneriat astfel încât Primăria să poată prelua şi bugeta construcţia şi să poată şi dobândi astfel un procent mai mare din numărul de locuinţe ce vor fi date în folosinţă. Problema principală în acest moment nu este neapărat bugetarea construcţiei de noi locuinţe, ci identificarea terenurilor pe care acestea pot fi ridicate.

            5. Ordine publică şi siguranţă naţională

Suma alocată, în mii lei, este:

Din cei aproximativ 30 de milioane de lei, 29 de milioane merg către Poliţia Locală şi 1 milion către protecţia civilă şi împotriva incendiilor.

Foarte interesant a fost să aflu, ieri, că Primăria Sectorului 2 bugetează o instituţie care se numeşte Centrul Militar Sector 2, care primeşte de la bugetul local, în anul 2017, 556.000 lei, dar care de fapt este înfiinţată şi funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.

Cam astea au fost punctele principale ale „atracţiei” de ieri. S-a mai discutat despre colectarea selectivă, îngrijirea spaţiilor verzi, posibilitatea încheierii de parteneriate public-privat, în vederea suplimentării locurilor de parcare pentru cetăţeni, măcar pe timpul nopţii, elaborarea unui regulament de ridicare a maşinilor parcate ilegal pe raza sectorului 2, dar care să fie supus dezbaterii publice şi publicat, astfel încât să avem cu toţii acces la el.

Nu este rău deloc ce s-a întâmplat ieri, îmi pare rău că prezenţa civică a fost extrem de redusă. Există speranţă pentru discuţii deschise cu autoritatea locală. Cred că trebuie să încercăm ca cetăţeni să fim deschişi dialogului, să învăţăm să ne cerem drepturile, să punem întrebări şi să ne străduim să găsim parteneri în reprezentanţii administraţiei locale.

Vă spun sincer că n-am nicio speranţă în investiţii majore, care să schimbe şi să îmbunătăţească sectorul 2, în viitorul apropiat. Cred că schimbările se vor face, la un moment dat, treptat, dar depinde şi de noi cum învăţăm să punem presiune pe factorii de decizie.

Lucrurile încă merg şi din păcate, am o senzaţie foarte nasoală că până când nu vor exista blocaje grave, nu ne vom mişca. 😦

Dacă sunteţi curioşi, mai multe despre buget găsiţi la link-urile de mai jos. Bugetul se va aproba cel mai probabil în şedinţa din 3 aprilie 2017.

Buget:

Anexe:

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.