Seria: Pază de milioane…Episodul 3: ARES are contract și cu Administrația Piețelor

Am scris până acum 2 articole despre contractele de pază păguboase ale Primăriei Sectorului 2 și instituțiilor aflate în subordinea Consiliul Local Sector 2, cu ARES și Securon Group.

Ambele materiale s-au lăsat cu multe comentarii pe pagina de Facebook a blogului. Ai fi zis că patronii celor două firme, angajații lor și cei care au facilitat de-a lungul vremii încheierea și păstrarea acestor contracte s-au strâns toți laolaltă și și-au apărat „proprietățile”. Ai mai fi zis că după două articole despre cum se fac afacerile în Primăria Sectorului 2 (sau cum se făceau odinioară), autoritățile locale ar fi putut fi mai precaute cu modul în care încheie sau nu încheie acte adiționale de prelungire a contractelor vechi de pază, unde credeți-mă pe cuvânt e loc de stors și-ntors cât cuprinde.

Vă arăt în materialul de astăzi cum a învățat Administrația Piețelor să stoarcă….portocale și lămâi din piețele pe care le administrează.

Păi nu e firma Ares Guard „mama la toate firmele de pază” ? Cel puțin în sectorul 2, „e mama și la firmele de nepază”. 🙂

Administrația Piețelor (AP Sector 2) e șmecheră însă. Păi nu e ea șmecheră cu banul public? Că doar nu face ea rău la oamenii ăștia care cotizează la lămâi și portocale, pe care le dau șefii instituțiilor locale la schimb pentru vile și terenuri, construite în regie proprie, că nu poți altfel când ești doar salariat la stat și n-ai alte surse de venituri. 😉

Cum face AP Sector 2? Face un contract cu firma de pază Ares Guard, pe care îl semnează anul trecut, la finalul lunii martie. Contractul obligă firma de pază să păzească piețele Obor, Colentina, Dobroiești, Morarilor și Delfinului. De data asta însă contractul este fix inexact. Pentru că, spre deosebire de alte contracte asemănătoare, acesta nu mai spune câte posturi, cum se va asigura paza și care este costul total. Contractul vorbește doar despre un cost de 11,35 lei pe oră, fără TVA, conform unui grafic de plăți.

Cine să știe însă câte ore de pază, câți paznici și care este graficul de plăți? Deși toate acestea sunt informații publice, AP Sector 2 le ține la secret. Păi ce să vadă și ochiul nostru cum, la rândul ei, și această instituție publică plătește de la bugetul public sute de mii de lei, sau poate chiar milioane, aiurea-n tramvai?

În plus, conform prevederilor contractuale, AP Sector 2 a încheiat și acte adiționale cu ARES GUARD, conform contractului inițial, în care nimic nu se schimbă, doar perioada se prelungește. Ultimul act adițional publicat arată că de la finalul lunii martie, piețele nu mai sunt păzite.

Dar ele sunt de fapt păzite în continuare, doar că nu știu cum este plătită firma. Și mor de curiozitate să văd acum, odată cu aprobarea bugetului pe anul 2017, ce se va întâmpla și cum vor proceda la achiziția de noi servicii de pază. 

Această prezentare necesită JavaScript.

 

4 gânduri despre “Seria: Pază de milioane…Episodul 3: ARES are contract și cu Administrația Piețelor

 1. It’s me again!

  »»» Cine să știe însă câte ore de pază, câți paznici
  »»» spre deosebire de alte contracte asemănătoare, acesta nu mai spune câte posturi, cum se va asigura paza și care este costul total

  În contract scrie:
  Art. 9 Obligațiile… prestatorului
  9.5. Pentru realizarea dispozitivului se vor folosi 12 posturi de pază care vor executa servicii de patrulare 24ore/zi
  La 3.2 se clarifică și noțiunea de „zi” ca fiind „zi calendaristică”.

  Deci 24 ore/zi * 12 posturi * (11.35 + TVA) = 3922.56 RON/ zi pentru toate posturile. La un € de 4.55 RON rezultă aproximativ 862 € / zi. Deci ~26,5 k€ / lună.

  Pare mult dar din banii ăia se plătesc oameni. Nu intră toți în buzunarul „omului de afaceri”.

  ––––––––––––––––-

  Aimai scris „face un contract cu firma de pază Ares Guard, pe care îl semnează anul trecut, la finalul lunii martie” … prima impresie din ordonarea frazei mă duce cu gândul că datele de pe acte sunt ciudate. Iată ordinea din acte:
  – raport de procedură 2016-03-14
  – nr de înregistrare 2016-03-31
  – contractul intră în vigoare de la data 2016-12-31
  Nu este nimic în neregulă!

  ––––––––––––––––-

  „câți paznici” – irelevant… în contract scrie 12 posturi cu 24 ore / zi. Este treaba firmei câți oameni folosește.

  ––––––––––––––––-

  „graficul de plăți” – cu ce te ajută să știi asta? În mod normal când emit o factură mă aștept ca beneficiarul să o plătească cel târziu la data scadenței

  ––––––––––––––––-

  Întrebările pe care trebuia să `mizeze` articolul sunt:
  – de ce nu se face o licitație publică (eventual prin SEAP) ?,
  – câte/care alte firme au participat în fazele preliminare?,
  – de ce a fost aleasă această firmă?
  – Ar fi fost ok să vedem și Raportul procedurii nr 159/14.03.2016 !
  – Au fost demarate procedurile ptr. icitație publică ptr. 2017… dacă nu… de ce nu !

  Eu cred că ar fi fost mai interesant articolul dacă ridica întrebările de mai sus!

  * Evident – nu sunt implicat în nici una din firmele din articol, nu lucrez în PS2 sau alt ainstutuție subordonată PS2, am locuit în Sectorul 2, încă mă mai interesează soarta Sectorului 2…

  Apreciază

  1. Întrebările pe care trebuia să `mizeze` articolul sunt:
   – de ce nu se face o licitație publică (eventual prin SEAP) ?,
   – câte/care alte firme au participat în fazele preliminare?,
   – de ce a fost aleasă această firmă?
   – Ar fi fost ok să vedem și Raportul procedurii nr 159/14.03.2016 !
   – Au fost demarate procedurile ptr. icitație publică ptr. 2017… dacă nu… de ce nu !

   am scris ca nu au fost facute si nici demarate aceste proceduri. va cred ca nu lucrati in primarie, cel mai probabil la o firma de paza sau similar…
   daca va pasa de soarta sectorului 2, ceea ce cred si va pasioneaza subiectul firmelor de paza, va incurajez sa faceti cereri Primariei si sa le adresati fix intrebarile de mai sus. Cand veti primi raspunsul, mi-l puteti trimite si il voi publica daca va contine informatii de interes. multumesc, comentariile de calitate sunt intotdeauna binevenite pe blog.

   Apreciază

 2. Nu ati scris despre contractele de pază pe 2017 decât „mor de curiozitate să văd acum, odată cu aprobarea bugetului pe anul 2017, ce se va întâmpla și cum vor proceda la achiziția de noi servicii de pază”.

  Dacă/cum au demarat sau nu procedurile… nu reiese din fraza de mai sus.

  –––––––––––

  Celelate probleme?
  De câte ori ați citit contractul respectiv? Nu ați văzut că totuși scria câte posturi de pază (12) și câte ore pe zi (24)? Dacă totuși ați văzut „12 posturi de pază” de ce ați scris „nu mai spune câte posturi”?… că e fals… chiar scrie!!!

  –––––––––––

  Sunt destul de departe de orice firmă de pază!
  Se pare că deja am fost clasificat («cel mai probabil la o firma de paza sau similar»)… nu știu însă care este baza acestei clasificări? Asta tinde cumva spre atac la persoană care nu este un răspuns pentru afirmațiile mele.

  Pot dovedi că nu sunt implicat… și nici `afaceri` cu `statu` nu fac!

  Sunt pasionat de inițiative cetățenești de calitate…
  Comentariile mele critice nu au decât un scop – acela de a ridica calitatea blogului „cetatean2.com”… sper să fie win-win!
  [vezi: https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias%5D
  –––––––––––

  În privința cererilor către primării… există limitări „punctuale” despre care putem vorbi în afara blogului.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.