556.000 de lei clasificați!

În structura Primăriei sectorului 2, funcționează un Centru militar – Centrul Militar Sector 2. Înființat în anul 1968, printr-un ordin al ministrului Forțelor Militare de la acea vreme, Centrul Militar sector 2 are statut de Unitate Militară – UM 02402 București, cu sediul în strada Thomas Masaryk nr. 22.

Organizarea și funcționarea centrelor militare este reglementată de prevederile Legii apărării naționale a României nr. 45/1994, cu modificările și completările ulterioare, precum și de art. 20, art. 43 și art. 44 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Obiectul de activitate al acestor centre militare zonale pentru mine rămâne un mare mister. Pe vremuri, când stagiul militar era obligatoriu, aceste centre se ocupau de chemarea cetățenilor încorporabili și rezerviștilor, controalele lor medicale și toată birocrația aferentă efectuării stagiului militar. De ani buni însă, avem un corp militar profesionist, alcătuit din cadre militare de carieră, bărbați și femei care aleg să facă o profesie din armată, nu habarniști care n-aveau săracii încotro s-o apuce și era musai să facă armata dacă nu se înscriau la vreo facultate sau nu-și găseau un platfus la piciorul de lemn. 😉

Cu toate că nu mai este nevoie de ele, centrele militare zonale continuă să existe și sunt finanțate din bugetele locale potrivit actelor normative în vigoare, respectiv conform prevederilor art. 76-79 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare.

Din punctul meu de vedere centrele încă există pentru că nimeni nu dorește să actualizeze legislația în vigoare. Odată încadrați pe niște posturi, oamenii care lucrează acolo nu mai pot fi dați afară. Și sunt toți militari și au grade și paragrade și statut special. Ministerul Apărării Naționale (MapN) nu îi ia în ograda sa pentru că nu are niciun motiv să pună presiune pe bugetul instituției și deci pe bugetul public al statului. Așa că îi lasă pe seama bugetului local. Iar instituțiile publice locale stau agățate cu aceste instituții de gât fără să poată face prea mare lucru, deși ar putea – solicitarea în scris către MApN să preia Centrele pentru că nu le mai pot bugeta și nu mai există oportunitate, lobby pentru modificarea legislației învechite, etc. Dar ca în România, nu mai bine nu scărmănăm noi rahatul? 😉

Așaaaa, deci avem, la nivelul sectorului 2, un Centru Militar care primește de la bugetul public local, pentru anul 2017, fabuloasa sumă de 556.000 de lei!

Bun așa. Ca cetățean de valoare al sectorului în care locuiesc, 😉 m-am gândit să văd pe ce se duc banii ăștia, dacă tot se duc și nimeni nu face nimic să nu se mai ducă. Poate cine știe, oamenii chiar muncesc acolo și eu fac mișto de efortul depus.

Am adresat o epistolă către MApN și am rugat instituția să-mi dea o copie a Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) al Centrul Militar Sector 2, sau link-ul către site că eu n-am găsit așa ceva (știți cum e, unele instituții au rămas în preistoric).

Mi-au dat răspuns: e clasificat!

Păi nu e bine așa? Facem, nu facem, muncim, nu muncim, venim la serviciu, nu venim, avem treabă, n-avem treabă, e a noastră nu-i a voastră, hai pa. Păi nu e frumos așa. Zău nu e frumos. Adică ROF-ul unei instituții care primește bani de la bugetul de stat nu poate fi secret, zău nu poate fi secret!!! Înțeleg că activitățile pot fi clasificate să nu afle dușmanul și să ne atace să ne fure dosarele, strategia militară, tipurile de armament și alte treburi d-astea de ne-a pus NATO să le facem ca să fim și noi membri cu acte în regulă.

Dar câte direcții ai în instituție și cu ce se ocupă, la modul general – cât de general vrei tu, așa ceva nu poți ține la secret. Adică sunt publice structurile din cadrul MApN și fiecare are site și îți explică exact cu ce se ocupă, iar un amărât de centru militar nu știi din ce e alcătuit, nu știi cu ce se ocupă, cine îl conduce și câți angajați are. E secret de stat! 🙂 Este, un secret putred!

Bine, dacă ROF n-avem, măcar rapoarte de activitate trebuie să avem m-am gândit. Dar unde să le găsești? Nicăieri! Așa că i-am întrebat tot pe reprezentanții MApN. Și ca să vedeți iar, cât de întortocheate sunt căile apărării teritoriale a sectorului 2, ministerul a răspuns că deși Centrul Militar Sector 2 e organizat de ei, prin legi ale apărării naționale, rapoartele de activitate ale Centrului nu stau la ei, ci la Consiliul Local al Sectorului 2, că deh, el e finanțatorul…Padabum!

Puneți pariu că-i iau prin surprindere? Cer și vă anunț! 😉

 

2 gânduri despre “556.000 de lei clasificați!

 1. SRI este mai transparent decat acest ”centru militar de cartier”. Pe site-ul lor gasesti de la organigrama si pana la buget:
  https://www.sri.ro/buget-si-bilant-contabil
  Poate ca de fapt Centrul Militar Sector 2 este adevaratul serviciu secret. Cred ca ai descoperit o conspiratie iudeo-masonica sau macar o parte din reteaua secreta a lui Soros… (pauza pentru muzica din X-Files) 🙂

  Apreciază

 2. @Alexandra – articol excelent.

  Poate având în vedere descoperirea lui @sage poți face cererea din nou…
  Oricum într-un final poți acționa în instanță instituția dacă nu îți pune la dispoziție documentele.

  Presupun că ști deja că te poate ajuta http://www.ce-re.ro/

  Spor,

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.