Să fie transparenţă! Doar cât şi când decidem noi

Am de ceva vreme o senzaţie că ceva rău se petrece în Primăria de la 2. Nimic atât de rău ce n-a mai văzut sectorul nostru în ultimii 17 ani, dar e rău că acest rău persistă şi din păcate cred că nu va dispărea curând.

Senzaţia mea zice aşa: primarul şi viceprimarul au căzut la un acord tacit în care fiecare a luat o bucată din activitatea instituţiei s-o coordoneze după bunul plac şi propriile interese şi, atât timp cât nu se încurcă unul pe celălalt, toate lumea e fericită.

Ce vrea poporul? Puţină transparenţă, un iz de participare publică, poze frumoase cu aleşii locali în locuri care dau bine – la reabilitări, la evenimente, etc. Şi gata, Primăria sectorului 2 pare un loc fericit, recondiţionat după perioada lui Onţanu, în care lucrurile se întâmplă transparent, departe de interese meschine.

Articolul de astăzi este despre un lucru minor prin comparaţie cu alte nenorociri care pot fi cu uşurinţă muşamalizate când interesele supreme personale vor pune la mijloc mize importante. Nici nu vreau să mă gândesc cum se vor proteja oamenii din Primăria de la 2 când sau dacă vor fi puşi în faţa unor aspecte de corupţie, sau trafic de influenţă/interesese.

În luna martie, viceprimarul Dan Cristian Popescu a efectuat o vizită de lucru în China, în provincia Shenzhen. Nu e secret, nu e mare descoperire. Delegaţiile de lucru sunt fireşti, la fel cum sunt schimburile de experienţă şi cele culturale. Desigur însă, când pleci ca reprezentant al unei instituţii publice, interesul trebuie însă foarte clar justificat, pentru că nu eşti în excursie, eşti în interes de serviciu.

Viceprimarul a scris pe pagina sa de Facebook că a reprezentat Primăria sectorului 2 în China, deci practic, reprezentând Primăria, ne-a reprezentat pe noi toţi şi interesele comunităţii pe care se laudă că o respectă:

Acum, vedeţi voi, dragii mei cititori, Primăria sectorului 2 nu are niciun fel de atribuţii legale în vederea dezvoltării de relaţii comerciale, schimburi economice, sau orice fel de interes de promovare a nimic. Aceste activităţi sunt strict atributul Guvernului şi Parlamentului, dacă cele două instituţii consideră necesare şi oportune susţinerea şi promovarea unor interese economice străine în ţara noastră. Acest lucru însă se face printr-un proces legislativ amplu şi transparent şi care evident va face obiectul unor elaborări de acte normative, cu note de fundamentare şi expuneri de motive care sunt mult dincolo de atributele oricărei autorităţi locale. Lăsăm la o parte faptul că iniţiativă legislativă nu are Primăria, ci doar Consiliul General/ Judeţean şi Prefecturile.

Dar, să privim lucrurile din perspectiva reprezentanţilor Primăriei Sectorului 2. Ei nu s-au dus acolo aşa de capul lor. S-au dus să reprezinte toată Europa Centrală şi Est în relaţia cu Republica Populară Chineză. Vă daţi seama ce responsabilitate? 🙂

Oricum, dincolo de orice speculaţie, m-am gândit să cer Primăriei sectorului 2 informaţii despre această extraordinară delegaţie şi efectele ei asupra „dezvoltării economice înfloritoare a sectorului 2”. Poate totuşi e ceva ce reprezentanţii locali pot face.

Iată cererea:

Eu cred că e mai mult decât justificată, având în vedere importanţa pe care a avut-o delegaţia, nu? 😉

Primul răspuns la cerere, soseşte după 8 zile, pe mail, incomplet, nefericit, nesemnat şi neasumat. 

Ce am întrebat eu, ce au răspuns ei. După ce am râs puţin, m-am gândit să nu fiu rea. Oamenii mai greşesc şi poate-s obosiţi şi ei, au uitat să ataşeze vreun fişier. Am sunat la Primărie. Numai dulcegării acolo, glumesc evident. Am dat peste o doamnă, n-o numim aici că nu e frumos, care literalmente a ţipat la mine, citez: „Aşteptaţi doamnă, ce a trecut termenul? Nu e răspunsul final! O să vă mai trimitem unul, aşteptaţi!

Nu insist pe acest incident, nu are sens, i-am explicat ca pe viitor să nu mai trimită răspunsuri intermediare fără să explice acest lucru în răspuns, nu e profesionist. 

Vine şi răspunsul final – incomplet, fără explicaţii vizavi de programul de lucru al delegaţiei şi scopul acesteia. Mai mult, e semnat de Primar şi de nişte angajaţi ai unui Serviciu. Care? Nu avea sens să mai sun încă o dată, era clar pentru mine că e prea mult pentru angajaţii biroului de informare publică. Ei nu sunt decât simpli intermediari. Ceea ce au trimis nu au trimis pentru că aşa au vrut ei ci pentru că aşa li s-a spus. Nu împuşcăm emisarul. 🙂

Deci, ce am înţeles eu din răspuns: Dan Cristian Popescu a plecat în China pe cheltuiala organizatorilor (Camera de Comerţ Chineză). Au plătit ăia totul, ca pe vremea comuniştilor. Directorii adjuncţi de la Poliţia Locală şi de la ADP au fost în concediu, luaţi însă de viceprimar ca să nu fie singur şi deci în excursie. Aşa se explică lipsa diurnei, altfel n-ar fi proşti să scoată bani din buzunar. Oricum, cele două instituţii chiar n-au nicio treabă cu relaţiile comerciale bilaterale, dar chiar niciuna.

Viceprimarul are nişte relaţii, consolidate cu diverşi oameni de afaceri chinezi şi de alte naţionalităţi. Foarte bine. Bravo lui. Oamenii au diverse interese locale, de dezvoltare şi de investiţii. Să nu uităm că Dragonul Roşu e în sectorul 2.

Cum face o firmă lobby  pentru investiţii şi facilitare de taxe, impozite, uşurinţa eliberării de autorizaţii diverse, amplasare de construcţii, bla, bla? Invită oficialităţi, plăteşte ea totul şi îi obligă apoi să lase uşa deschisă când va avea nevoie de ajutorul lor. 

Problema mea este deci, nu vizita în sine, ci tot ceea ce va urma. Cine va profita de pe urma vizitei, că sigur nu sectorul 2. Care vor fi facilităţile acordate şi căror firme/oameni de afaceri? De ce ne ducem pe banii altora în delegaţii şi locuri în care nu avem ce căuta, doar pentru a lăsa loc întoarcerii unor favoruri?

Asta mi-aş fi dorit să aflu din răspunsul Primăriei – Care au fost proiectele discutate? Ce se va întâmpla în urma vizitei? De ce s-au dus acolo trei reprezentanţi locali şi cu ce s-au întors în beneficiul sectorului în slujba căruia muncesc.

E păcat, pentru că răspunsul este semnat de Primar şi chiar dacă a semnat „ca primarul” şi-a însuşit un răspuns incomplet şi a semnat o delegaţie despre care cred că nici el nu ştie prea multe şi nu e normal aşa.

E păcat pentru că viceprimarul sigur a văzut cererea şi el se laudă că militează pentru transparenţă, dar doar când e vorba despre alţii, nu şi despre el. Şi, uite aşa, interesele rămân în Primărie, la îndemâna fiecăruia, după bunul plac. Unii se plimbă prin lume, cred ei gratis, dar nimic pe lumea asta nu e gratis. Nimic!

PS. Ştiu că viceprimarul citeşte blogul acesta. Îl rog să transmită, totuşi, un punct de vedere şi explicaţii privind vizita în China – programul întâlnirilor, numele oamenilor de afaceri pe care i-a întâlnit şi business-urile acestora în România, planurile de afaceri pe care le-a perfectat acolo pentru sectorul 2 şi, de asemenea, necesitatea deplasării domnilor Drugău şi Ciobanu. Fără nervi, supărare şi alte justificări, doar răspunsul punctual la ce am solicitat. Mulţumesc!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.