Un coi, două…..

A doua zi după ce am scris articolul ACESTA, în a 17-a zi de la înregistrare, Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 2 a răspuns cererii mele de informații legată de „ridicatul” mașinilor. Vă mai atașez o dată cererea ca să puteți citi în paralel întrebările și răspunsurile.

Concluzia este în continuare aceeași din articolul precedent. Primăria Sectorului 2 și ADP mint și fac propagandă ieftină. Nimic din ce s-a vehiculat în presă și din declarațiile făcute cu atâta aplomb nu este adevărat. 

Punctual, vă explic: 

  1. Nu există temei legal, respectiv nu există regulament de aplicare la OUG 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, modificată de HG nr. 965/2016. Deci, Primăria Sectorului 2 NU ridică mașinile parcate ilegal, sau care încalcă norme de circulație. 
  2. Temeiul invocat pentru ridicarea mașinilor ABANDONATELegea nr. 421/2002 – definește foarte clar categoriile de vehicule care ar putea, repet, ar putea fi teoretic ridicate:

a. vehicul fără stăpân – vehiculul de orice categorie, fără plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staționat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ – teritoriale, al cărui proprietar sau deținător legal este necunoscut;

b. vehicul abandonat – vehiculul de orice categorie, aflat pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale de cel puțin un an, al cărui proprietar sau deținător legal este cunoscut, însă există indicii temeinice, determinate de starea improprie circulației acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenția neechivocă a proprietarului sau a deținătorului legal de a renunța la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului.

Legea explică, de asemenea, că pentru vehiculele în privința cărora există indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului, agenții constatatori din aparatul propriu al consiliului local, împuterniciți de primar, precum și agenții aparținând organelor de poliție vor întocmi procese-verbale de constatare. 

Amenzile despre care vorbea domnul viceprimar Popescu în INTERVIUL acordat postului de știri Digi24 sunt prevăzute la art. 12 al Legii nr. 421/2002 și sunt cuprinse între 1000 și 2000 de lei, dar pot fi aplicate doar dacă proprietarul autovehiculului ABANDONAT nu dă curs somației primite inițial

Din păcate însă, pentru reprezentanții administrației publice locale, normele de aplicare a legii pe care ei o invocă explică foarte clar procedura prin care demersurile de mai sus pot fi făcute, astfel:

  • Primarul și șeful poliției/postului de poliție vor mandata prin dispoziție, respectiv prin ordin, câte un angajat din aparatul propriu, însărcinat cu urmărirea modului de aplicare a legii.
  • Primarul și șeful poliției din unitatea administrativ-teritorială, ori șeful postului de poliție, vor încheia un protocol de colaborare cu privire la aplicarea prevederilor legii și a prezentelor norme metodologice.

Eu am solicitat, atât ADP cât și Primăriei Sectorului 2, să mi se trimită copii de documentele de mai sus. Nu mi-au fost trimise și nici măcar invocate în răspuns. Concluzia mea este că NU EXISTĂ documentele de mai sus. Ceea ce vă pot spune cu siguranță este că, dincolo de amenda prevăzută de lege, taxe de ridicare și depozitare cu siguranță nu pot solicita pentru că acestea trebuie obligatoriu apobate prin hotărâre de consiliu local, ceea ce nu s-a întâmplat.



Buuun, deci, ca o concluzie și mai ales ca o continuare a titlului, las aici următoarele idei:

Ca să implementezi niște măsuri clare, cu impact asupra cetățenilor și vieții acestora, dar și votului lor, ai nevoie de mai mult de un coi, cel puțin două. 🙂

Știm cu toții că domeniul public trebuie eliberat, dar autoritățile locale nu doresc să-și pună oamenii în cap. Vor doar propagandă ieftină – 2 fotografii lângă o dubiță abandonată, un interviu cu o cucoană nedocumentată și vai de capul ei și 2 texte pe Facebook.

Ca să se poate ridica mașinile abandonate, trebuie elaborat un regulament. Acesta trebuie supus aprobării în Consiliul Local. Apoi trebuie elaborată o grilă de taxare. Aceasta trebuie supusă aprobării Consiliului. Apoi trebuie semnat protocol de colaborare cu Poliția Locală/Rutieră. Apoi desemnați prin ordinul primarului reprezentanții care se vor ocupa de procedura de ridicare. Trebuie amenjat un spațiu special destinat acestei proceduri. Și ar mai fi multe de făcut, nefăcute. Vă las pe voi să citiți Legea și Normele.

Apoi, știm cu toții că există o problemă gravă la nivel de parcare ilegală, blocat benzi de circulație și trotuare, obturat treceri de pietoni, etc. Doar că autoritățile locale tot nu au două…, ci doar unul.

Deși au la dispoziție un act normativ (HG. nr. 965/2016) care specifică foarte clar că fiecare autoritate a administrației publice locale va implementa măsurile administrative sau de altă natură pe care le consideră necesare și adecvate pentru aplicarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, Primăria și ADP nu elaborează și nu supun aprobării un regulament care să le permită ridicarea/sau amendarea mașinilor parcate ilegal. Și poate și mai grav, NU face parcări și nu prevede bani pentru asta în buget.

Păi nu e mai simplu doar să ne lăudăm că facem? Cetățeanul nu verifică informația pe care autoritățile i-o servesc. 😦 Îi place să audă că acestea fac lucruri….rămâne cu impresia asta și votează peste 3 ani, așa cum a rămas cu impresia…. Uite că e FALS! Eu aici pe blog cresc cetățeni informați și am strâns o comunitate care știe că minciuna are picioare scurte. 

Deci ori vă cresc două…. și faceți lucruri ca lumea, ori lăsați propaganda pentru cei care chiar știu s-o facă…. 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.