Am zis mereu….

Am zis mereu că succesul vine doar ca urmare a efortului depus. La fel și ordinea. Ea vine doar ca urmare a unor reguli foarte stricte și unor amenzi amețitoare. Este stupid să ceri oamenilor să respecte curățenia, să procedeze numai așa cum scrie la carte și să nu încerce, măcar, să încalce regulile. Și este la fel de stupid să ai pretenția reușitelor profesionale sau de orice fel, petrecându-ți viața în fața televizorului.

Oamenii sunt diverși. Provin din medii și culturi diferite, au educație diferită, sau nu au deloc. Singurul lucru pe care îl va înțelege și cultul și incultul este pedeapsa. Este acel reflex involuntar de care se tem toate ființele, chiar și cele fără rațiune. Este până la urmă instinctul de conservare: dacă fac asta, mă va durea, voi muri, etc.

Articolul de astăzi nu este despre pedeapsa violentă și nici despre durere, dar este despre o formă de pedeapsă, care, aplicată corect și consecvent, poate durea însă foarte mult la….buzunar.

În luna februarie a.c., Consiliul Local al sectorului 2 a aprobat o hotărâre care impune suprataxarea la impozit a celor care dețin terenuri și nu le îngrijesc, sau le abandonează. Astfel, impozitul poate crește și cu 500% pentru proprietarii de terenuri care lasă să se strângă pe teren deșeuri, sau lasă buruieni crescute inestetic, sau nu împrejmuiesc în conformitate cu regulile de urbanism terenul, precum și pentru terenuri abandonate pe care cresc plante alergenice (ambrozie), necosite.

Decizia este foarte bună și laud din tot sufletul inițiativa. Văd însă și o mare problemă. Neaplicarea hotărârii. Este foarte important ca o astfel de măsură să fie aplicată. Pentru asta, zilnic, polițiștii locali trebuie să meargă (la propriu) să inspecteze toate străzile și străduțele din sector și să lipească notificări. Noutatea acestei măsuri trebuie să se împrăștie cu rapiditate – tocmai pentru a începe să prevină neglijența și frica trebuie să apară printre proprietarii de terenuri care nu le îngrijesc.

De asemenea, această HCL trebuie însoțită și de altele care să prevadă amenzi usturătoare. Pentru tot: pentru mizerie, pentru gunoi menajer – inclusiv asociațiilor de proprietari care vor fi astfel stimulate să monteze camere de supraveghere pentru a-i putea amenda direct pe care care aruncă gunoi de la geam, sau îl depozitează aiurea.

Este important să avem din nou poliție locală pe străzi care „să taie” amenzi tuturor celor care aruncă și cea mai mică bucată de hârtie pe trotuar și este important să înțelegem că spațiul public trebuie protejat, de toți. Și dacă autoritățile locale vor începe această bătălie, atunci și oamenii vor prinde mai mult curaj să facă observație altora când aruncă, sau să se ducă la primul polițist local întâlnit să depună o reclamație. Așa ca-n alte țări unde ne place când mergem și apreciem curățenia. Vreau să știți că nici acolo oamenii nu-s civilizați din naștere. Doar că, în alte țări, oamenilor le este frică de autorități ca de…. „mama naibii”. 😉

#haicăsepoate

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.