Am salariu mic, nu mă implic

Când vine vorba despre randamentul funcționarilor de la stat, mereu apare în discuție nivelul lor de salarizare și faptul că fiind plătiți foarte prost nu se implică.

Discuțiile acestea apar de fiecare dată când vorbim despre o anumită categorie de angajați la stat – profesori, medici, etc. Eu trebuie să recunosc că nu am înțeles niciodată explicația asta a salariului. Până la urmă când e vorba de o profesie pe care tu alegi să o practici, îți asumi anumite lucruri. Nu e ca și cum alegi să fii medic, profesor, funcționar, arhitect, avocat etc. și te gândești doar la sursa de venit. Trebuie să îți și placă, măcar nițel, ceea ce urmează să faci, teoretic, până la finalul vieții tale de salariat.

Dacă veniturile tale devin insuficiente la un moment dat, renunți, te angajezi altundeva, faci altceva, sau îți mai iei un al doilea loc de muncă. Cum e aia: „e, i-am scos doar juma’ de splină, că la salariul pe care îl iau, nu merita s-o scot pe toată”. Sau: „azi n-am avut chef să predau la oră, că pentru salariul pe care îl iau, consider că și așa am predat destul”.

În administrația publică s-a creat un obicei de a spune, mai ales printre funcționarii de la ghișee, la halul de salarii pe care le avem, nici nu merită să stăm acolo, dar’mite să asigurăm servicii de calitate.

Eeeeeei, dar lucrurile sunt nițel schimbate de când cu Legea salarizării unitare și de când administrațiile locale pot stabili grilele de salarizare dat fiind că le bugetează prin bugetele proprii.

În ședința de Consiliul Local de joia trecută (20 iulie), a fost aprobat Proiectul privind cuantumul salariilor de bază pentru aparatul de lucru (funcționari publici și personal contractual) din Primăria Sectorului 2 și instituțiile aflate în subordinea Consiliului Local.

Nu știu ce părere aveți voi, dar eu vreau să subliniez foarte clar că sunt de acord ca salariații din instituțiile publice să aibă salarii mari. De fapt, cred că toată lumea care muncește trebuie să fie remunerată pe măsura muncii depuse. Așa e normal și firesc. Să muncești cu drag. Acest articol nu e despre salariile oamenilor ci despre faptul că începând cu luna iulie a acestui an, vor primi salarii foarte mari comparativ cu salariile din privat și de oriunde și că sper ca și munca și randamentul lor să fie pe măsura salariilor primite.

Dacă nu aveți chef să vă aruncați un ochi pe fotografii, am să las eu aici o sinteză a ceea ce cred eu că e relevant pentru noi ca cetățeni. Adică data viitoare când un funcționar o să vă spună că e plătit prost pentru ceea ce face, să știți cam ce înseamnă prost pentru el: director general – 9200 de lei, șef serviciu – 7700 de lei, referent, expert consilier (în funcție de vechime) – 2600-5700 de lei (categoria aceasta stă și la ghișee), polițist local (în funcție de vechime) – 1800-4000 de lei.

O fi mult? O fi puțin? Încă o dată, nu despre asta vorbim. Măcar să-și facă treaba!

PS: Salariile sunt cele de bază. La acestea se vor aplica impozitele aferente.

5 gânduri despre “Am salariu mic, nu mă implic

  1. Ar trebuii sa vorbim si despre daca este mult sau putin.Un politist la Politia Locala ,vine la o sesizare,iti suna la usa,iti cere buletinul,de cele mai multe ori nu se legitimeaza,scrie ceva intr-un carnet,da din umeri,nu avem ce face si pleaca sa se plimbe in continuare cu masina.Nu-ti rezolva situatia ,nu cerceteaza sa vada ce si cum se intimpla si pleaca.Peste doua trei zile,situatia se repeta.Citeodata ,se intoarce cu spatele la cel reclamat,iti face cu ochiul ca intelege situatia,dar nu face nimic si pleaca din nou.
    Acelas lucru se intimpla la primarie sau la orice institutii ale statului.Oare nu ar trebuii sa vedem ce presteaza pentru sumele enorme pe care le incasaza?
    Vreau si eu sa stau la un ghiseu in primarie,sa incasez o suma de bani pentru care fica mea munceste la privat 12 ,sau mai multe ore,cu raspundere si penalizari daca nu este totul OK ,s a spun ca nu acolo trebuie sa ma adresez,s a trimit la un alt ghiseu,care te trimite la un altul si asa treci prin toate 9-10 ghisee,fara sa te fi edificat unde trebuie depusa o petitie sau orice altceva.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.