Ceva în neregulă cu titlul meu? De ce ar fi? Este ceva normal pentru sectorul 2 al capitalei și reprezintă decorul zilnic pentru cetățeni.
În fiecare dimineață, îmi duc minunea la școală. Încerc să-l învăț să fie un om responsabil, civilizat, să respecte regulile și să-și respecte semenii. Cred în regula celor 7 ani de acasă și mai cred că părinții sunt cel mai bun exemplu pentru copiii lor.
Îi explic, deci, fiului meu cât de important este să nu meargă pe mijlocul străzii și printre mașini, ci pe trotuar. Este important atât pentru siguranța lui, cât și pentru a nu încurca șoferii și circulația pe o stradă și așa prea îngustă și plină de mașini. Eu îi spun lucrurile acestea în fiecare zi și încerc să le respect la rândul meu – pietonii pe trotuar, mașinile pe șosea, vrăbiuțele și gărgărițele pe iarbă.
Dar degeaba încerc eu să-mi protejez copilul și să-l educ, când administrația publică locală nu respectă ea însăși regulile pe care le creează. Spre exemplu, pe strada Herța, în apropierea Școlii nr. 51, Asociațiile de proprietari de la blocuri scot tomberoanele și containerele în stradă și pe trotuar pentru a fi ridicate de firma de salubrizare. Acest obicei împiedică atât circulația pe trotuar care este complet blocat, cât și circulația pe șosea, acolo unde gunoiul este scos în stradă ca să nu blocheze trotuarul.
Legislația actuală obligă prestatorii de servicii de salubrizare să ridice gunoiul de la adresa unde este încheiat contractul. Nu scrie nicăieri că beneficiarul contractului este obligat să aducă gunoiul în stradă sau pe trotaur. Doar că gunoierii, amenință Asociațiile și pe oamenii de serviciu că dacă nu scot gunoiul în stradă, îl lasă acolo.
Astfel, gunoiul ajunge pe domeniul public, trotuarele blocate, mirosul îți ia nasul cu totul, copiii merg pe mijlocul drumului, iar firma de salubrizare (Supercom în sectorul 2) ia zeci de milioane de lei pe an, ca să ridice un tomberon într-un sistem automat. Ce rămâne în urma lor, știți deja….
Astăzi dimineață pe strada Herța era așa:
Există soluții, dar administrația locală le omite cu brio. Amenzi pentru Asociațiile de proprietari pentru depozitarea deșeurilor pe domeniul public. Amenzi pentru firma de salubrizare care obligă Asociațiile de proprietari să scoată așa gunoiul în stradă pentru a fi ridicat. Modificarea orarului de ridicare a gunoiul – în intervalul 5-7 dimineața. Și mai sunt soluții, dar știți cum e, avem noi administrație locală? N-avem.
Probabil că trebuie să se întâmple accidente, sau cine știe ce nenorociri, ca să se ia măsuri. C-așa ne-am învățat…. 😦
Luni, săptămâna trecuta, Piața Iancului arăta așa: