Stâlpii de pe spațiul verde din sectorul 2

Unul dintre sfaturile pe care le ofer studenților mei atunci când mă întreabă cum să găsească subiecte de știri, este acela de a merge pe jos și să caște ochii.

Mergând pe jos și observând lumea din jurul tău ai șansa de a găsi lucruri despre care să povestești, despre care să scrii, lucruri care-ți plac sau care nu-ți plac, lucruri pe care ai vrea să le schimbi.

Mergând pe jos, întâlnești oameni. Oamenii duc cu ei povești de viață. 

Poveștile de viață, gurile de canal neacoperite, gropile, panourile publicitare, mijloacele de transport în comun, toate pot fi, la un moment dat, subiect de știre.

Pentru mine astăzi, subiect de știre au fost stâlpii Adminsitrației Domeniului Public Sector 2, montați în două dintre scuarurile situate în intersecția șoselelor Iancului și Pantelimon.

M-am uitat la ele îndelung. Am analizat locul unde au fost amplasate și am încercat să-mi imaginez motivul acestei investiții și mai ales rolul ei. Nu am reușit. Nu cred că poate exista o explicație logică pentru dorința de a achiziționa niște stâlpi pe care să scrie că „și nouă ne pasă de sectorul 2„, pe care apoi să-i amplasezi lângă niște tufe, sau lângă niște copaci. 

În plus, oricât m-am străduit să văd utilitatea lor, pe termen lung, sau mesajul pe care îl transmit, tot n-am reușit. Eu nu văd decât o cheltuială inutilă și niște panouri care se vor degrada în timp și vor fi lăsate acolo, ruginite și uitate de vreme.

În anul 2012, Primăria Capitalei a prezentat, potrivit hotnews.ro, cadastrul verde al municipiului București. Conform documentului, capitala avea atunci 23,21 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, iar cea mai mare suprafață de spații verzi era în sectorul 1 – 77,19 mp/cap de locuitor. Sectorul 2 avea la acea vreme 12,43 mp de spațiu verde pe cap de locuitor și se situa pe ultimul loc din cele șase sectoare.

Din spațiile verzi pierdute de București în ultimii zece ani, sectorul 2 a pierdut, prin retrocedări, peste 60 de hectare de spațiu verde: 

Parcul Verdi – Suprafata totala- 5.65 ha; Suprafata retrocedata- 5000 mp;

Parcul Circului – Suprafata totala- 14.38 ha; Suprafata retrocedata- menajeria Circului, circa 9.000 mp;

Parcul Floreasca – Suprafata totala – 7.4 ha; Suprafata retrocedata – doua cereri de retrocedare in curs de solutionare (în 2012, probabil deja soluționate acum);

Pepiniera Tei-Toboc – Suprafata totala- 34 ha; Suprafata proprietate privata- 34 ha;

Acum, cu stâlpii ăștia, mă gândesc că poate Primăria sectorului 2 o fi în vreo campanie de imagine prin care să încerce să ne convingă că avem atât de mult spațiu verde în sector încât nu e problemă dacă va mai retroceda 2, 3 hectare.

Sau poate își dorește să facă o super campanie de plantat arbori și îngrijit spațiile virane din sector care se transformă în gropi de gunoi ambulante și o să ne anunțe despre acest demers curând. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci abia aici ar fi justificat de montat stâlpi, prin care să anunți că ai muncit și ai făcut de la zero un spațiu verde. Dar nah, varianta asta a doua cred că va rămâne doar o posibilitate…. 😦

Sursă cadastrul verde: Hotnews

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.