Un băiețel cât o mie de cetățeni

Veți spune, unii dintre voi, că simțul civic se învață și că nu ne naștem cu el. Așa e. Dar ca să înveți trebuie să ai disponibilitatea de-a o face. Ai nevoie de dorință de a fi mai bun.  Degeaba vezi la alții, degeaba ți se spune la școală și în familie, dacă tu nu ai chef să asculți. Iar „cheful” ăsta de ascultat vine din interior. Iar dacă nu vine din interior, atunci va veni doar forțat, obligat de măsuri coercitive.

Astăzi e despre băiețelul de la Mc (McDonalds). Un pui de om rătăcit, murdar, cu ochii mari și negri ca tăciunele. Un copil amărât care cerșea azi în parcarea de la Mc (Electroaparataj). Și pentru că nu avea prea mult succes, când se mai plictisea nițel, făcea un tur al meselor pe care încă rămăseseră nestrânse resturile altora.

Și cu mânuțele lui alea mici și murdare a găsit un rest de suc într-un pahar. A luat paharul fără ezitare și l-a dus la gură, trăgând cu poftă din paiul atașat. Și ce fericire pe chipul lui. N-a durat mult însă fericirea asta căci sucul nu era mult și s-a terminat.

Știți ce-a făcut atunci copilul ăsta minunat? Nu a aruncat paharul cum v-ați fi așteptat. Nu l-a pus nici la loc pe masă. L-a aruncat la coșul de lângă ușă. A luat paharul și l-a aruncat la coș!

Și cum nicio faptă bună nu trebuie să rămână nerăsplătită și pentru că vreau să știe că a procedat corect, m-am oferit să-i cumpăr o înghețată. Una numai a lui. A acceptat. L-am mângâiat și i-am spus că e un copil bun și educat. 

Acest copil face cât o mie de cetățeni. Acest copil este mai bun de o mie de ori decât oricare dintre noi, oameni cu pretenții, dar care poate măcar o dată-n viață nu am strâns după noi și am lăsat resturile împrăștiate, sau, vreodată în viața asta, am aruncat ceva pe jos. 

PS: Poza e doar reprezentativă pentru subiect. Nu l-am putut fotografia bineînțeles.

Sursa foto este AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.