Abuzuri în numele legii. O altă găselniță la Primăria Sectorului 2

Am solicitat acum mai bine de o lună de zile, informații despre panourile publicitare, mash-uri, bannere, reclame luminoase, etc., amplasate pe raza sectorului 2. Am vrut să aflu pentru câte astfel de construcții au fost emise autorizații de construcție, care este totalul, care sunt sumele încasate la bugetul local din taxele aferente și, nu în ultimul rând, care sunt firmele care se bat pentru supremația afișajului stradal în sectorul 2. Cererea a fost transmisă atât Direcției Venituri Buget Local sector 2 (DVBL), cât și Primăriei sectorului 2.

În termenul legal, au răspuns doar cei de la DVBL și au transmis toate informațiile din sfera lor de activitate. Am aflat că la nivelul lunii aprilie 2017, în sectorul 2, există un număr de 5.068 de reclame, din care 90 sunt declarate de persoane fizice și 4.978 sunt declarate de persoane juridice. În evidențele Direcției, reclamele sunt grupate ca: autocolante/colante, bannere, casete, reclame luminoase, firme luminoase, panouri fixe și mobile, sigle, tottemuri, trepiezi, copertine, logo-uri, litere volumetrice sau steaguri. Cele mai multe sunt firme (1641) și panouri (484).

Sumele încasate la bugetul local din taxele de ocupare a domeniului public au fost, în anul 2017, în valoare de peste 1 milion de lei.

Lucrurile nu puteau sta frumos și transparent și la Primăria Sectorului 2 însă. Politica Primăriei după alegerile din 2016, după înființarea, la inițiativa domnului Dan Cristian Popescu, a „Comisiei de Ne-Transparență” 🙂 este să nu mai comunice nimic, doar strictul necesar.

Astfel, primul răspuns trimis de Primărie a fost că va răspunde în maxim 30 de zile, dat fiind că e volumul de informații prea mare. Apoi, după 40 de zile, a uitat de tot. A trebuit să revin cu o reclamație administrativă ca să-și amintească.

Și când a răspuns, Primăria n-a făcut altceva decât să-mi spună că: n-au făcut niciodată un recensământ al reclamelor și nu știu care e numărul… Le recomand să comunice cu cei de la DVBL Sector 2 că ei știu… 🙂

Apoi, mi-au mai spus că nu-mi pot comunica numele firmelor care au solicitat autorizații pentru amplasare pentru că sunt protejate, deși numele acestor firme apar pe panourile pe care le amplasează.

Nu mi-au transmis nici cuantumul taxei pentru emiterea autorizațiilor că îi durea mâna să scrie 3 rânduri. Spre deosebire de angajații Primăriei sector 2, colegii lor de la DVBL Sector 2 au fost super onești și firești comunicându-mi taxele: 0,5o lei/mp/zi pe zona A, 0,40 lei/mp/zi pe zona B, 0,30 lei/mp/zi pe zona C și 0,20 lei/mp/zi pe zona D, potrivit prevederilor Hotărârii Consiliului General din 2016. 

Cea mai mare măgărie însă a celor de la Primărie a fost invocarea noilor prevederi cu politica GDPR pentru a se eschiva de la redirecționarea cererii către DVBL sector 2. Dacă eu nu aș fi cerut separat informațiile și de la Direcția Venituri și Buget Local, nu le-aș mai fi primit niciodată. 😦

Dragi angajați ai Primăriei Sectorului 2, este ilegal să invocați legislația de protecție a datelor cu caracter personal pentru a nu vă face datoria potrivit celorlalte acte normative în vigoare. Legea privind liberul acces la informațiile de interes public și Ordonanța privind petițiile vă obligă să redirecționați cererile instituțiilor abilitate să răspundă, dacă acestea exced competențele instituției dumneavoastră. Așadar, vă faceți treaba, redirecționați, înștiințați cetățeanul de acest demers și îi spuneți că, potrivit noii legislații, dacă nu este de acord cu demersul poate solicita oricând ștergerea datelor. Și dacă el vă cere asta, atunci ștergeți datele cu caracter personal din baza dumneavoastră de date și a celorlalte instituții. 

Noua legislație privind protecția datelor cu caracter personal nu vine să încurce funcționarea corectă a instituțiilor, ci să prevină abuzurile. Abuzuri pe care dumneavoastră le faceți pretinzând că respectați legea. Să vă fie rușine. Ați găsit o altă metodă de a nu vă face treaba în relația cu cetățeanul. Urât! Urât de tot!

PS: Materialul următor pe blog va fi despre Fler Media și Euromedia. Două dintre cele mai mari firme care oferă panotaj stradal. Una are legături strânse cu primarul de la sectorul 2, Mugur Mihai Toader, cealaltă are legături strânse cu viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu. Asta doar așa ca să înțelegem mai bine de ce, de fapt, transmiterea informațiilor legate de panourile publicitare nu a avut nicio legătură cu GDPR. 😉

Sursa foto:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.