Colectarea selectivă devine obligatorie de la 1 septembrie 2018

Primăria Sectorului 2, la inițiativa viceprimarului Dan Cristian Popescu, a propus spre aprobare Consiliului Local Sector 2, în următoarea ședință, proiectul de Hotărâre privind aprobarea măsurilor de dezvoltare a Serviciului public de salubrizare a sectorului 2 prin implementarea accelerată a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor (PNGD) 2014-2020 – Strategia de salubrizare. AICI găsiți proiectul și expunerea de motive.

Acest articol este o scurtă informare și pregătire pentru ceea ce ne așteaptă.

Potrivit propunerii, autoritățile sectorului 2 vor aplica măsurile accelerat – de la 1 septembrie 2018. Astfel, în teorie, până la 31 martie 2019 vom avea finalizată implementarea gestiunii în Sistem de Management Integrat (SMID) a deșeurilor municipale produse la noi în sector.

Ce este SMID? Reprezintă colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere provenind din gospodăriile populației, precum și a deșeurilor similare provenind din activități comerciale, din industrie și instituții și gestionarea acestora (transfer, sortare, tratare, depozitare și postsortare).

În vederea aplicării SMID, cetățenii și persoanele juridice vor avea, începând cu 1 septembrie 2018, următoarele obligații:

  • să colecteze separat deșeuri – să pună în recipiente separate gunoiul umed și cel uscat.
  • să achite taxa de salubrizare stabilită de Consiliul Local Sector 2.
  • să achite operatorului de colectare contravaloarea serviciilor prestate conform contractului semnat pentru activități ocazionale de colectare.

Gunoiul uscat (fracția uscată) este reprezentat de materiale de plastic, cartoane, hârtie, sticlă și metal. Cantitatea minimă de fracție uscată pe care va trebui s-o colectăm va fi de minim 25% din totalul colectat și predat operatorului de salubrizare. Altfel, vom fi penalizați – dacă stați la bloc prin Asociație, dacă stați la casă, individual.

Gunoiul umed (fracția umedă) este gunoiul menajer clasic – resturi alimentare, zaț de cafea, resturi de ceai, păr și blană de animale, haine din fibre naturale, coji de oruă, nucă, scutece, vată, bețișoare de urechi, oase, etc. Tot aici se încadrează plasticul și sticla care nu mai pot fi reciclate (sau urme de mancare, ulei…).

Ce trebuie să facem noi și cum ne afectează?

  1. Primul pas este să avem în casă 2 coșuri de gunoi – unul în care vom colecta gunoi umed și unul pentru cel uscat.
  2. Vom arunca gunoiul separat în containere separate – marcate ca atare. Acestea vor fi amplaste de Primărie în locuri special amenajate.
  3. Nu vom mai folosi ghenele de gunoi.

Ce va face Primăria?

  1. Va încasa lunar taxa de salubrizare de la cetățeni – calculată în întreținere, sau la impozit, nu se știe încă.
  2. Va face un acord (va cheltui suplimentar bani mulți) cu GREEN GROUP – cel mai mare parc integrat de reciclare din sud-estul Europei – ca să ofere consultanță.
  3. va prelungi și modifica în consecință contractul nr. 1128/1999 încheiat cu SC. SUPERCOM… 😦

Cam asta e pe scurt strategia și ceea ce cred că e important pentru noi să știm, deocamdată, din ce va urma.

Personal, nu am încredere în această strategie din 3 motive:

  • Unii dintre noi, și acum când au ghena la 2 pași, aruncă gunoiul pe geam, darămite să colecteze separat și să se ducă să arunce civilizat. Dacă nu vor fi containere îngropate va fi o mizerie de nedescris…..
  • Fără  informări clare, proceduri, un control bine pus la punct, verificări și amenzi usturătoare pentru cei care nu se vor conforma, va fi o mizerie de nedescris…..
  • Ultimul motiv, dar poate cel mai important, agentul comercial care se va ocupa de salubrizare va fi în continuare SUPERCOM – o firmă apropiată Primăriei sectorului 2 de pe vremea lui Onțanu, aceeași firmă care acum se ocupă de curățenie pe străzile sectorului și știm cu toții în ce hal de mizerie trăim, deci va fi o mizerie de nedescris….

Vă las în pozele de mai jos (luate de AICI și AICI) modele de containere de colectare selectivă.

 

2 gânduri despre “Colectarea selectivă devine obligatorie de la 1 septembrie 2018

  1. Parcă uleiul este tratat special… Și deja suntem obligați de o hotărâre de guvern să nu îl aruncam la canal:

    Conform H.G. 235/2007 privind gestionarea uleiurilor uzate la Art. 4, alin (1) Se interzic persoanelor fizice şi operatorilor economici:

    a) deversarea uleiurilor uzate în apele de suprafata, apele subterane, apele marii teritoriale şi în sistemele de canalizare;

    b) evacuarea pe sol sau depozitarea în condiţii necorespunzãtoare a uleiurilor uzate, precum şi abandonarea reziduurilor rezultate din valorificarea şi incinerarea acestora;

    Dar mai avem… (Separ umed și uscat, uleiul îl duc in altă parte, bateriile și becurile in altă parte… Și lista cred că poate continua…)

    Mai trebuie să și trăim…

    Dar sunt de acord că o să fie puțin haos până o să se pună la punct totul…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.