Gunoi și șobolani la 40 de grade

Da, da. N-am mai scris de-o veșnicie. Știu, știu, iertare. Dar să trecem la ale noastre zic, că scuzele mele nu fac curățenie în oraș.

Îmi propun de ceva vreme, să vă expun o situație pe care nu am mai întâlnit-o în sectorul meu de ani de zile. Cel puțin nu în zonele în care umblu eu. Șobolani.

De circa două săptămâni, observ zilnic pe trotuar sau pe străduțele mici pe care circul, șobolani. Sectorul nostru se transformă ușor, ușor într-o mare ghenă de gunoi. Sectorul 2 nu a fost niciodată un sector curat, dar acum e mai murdar ca niciodată. Sunt maldăre de gunoi peste tot, gunoi rezidual, gunoi menajer, resturi de la construcții, cauciucuri, saltele, orice.

Plecând de la gunoiul care se strânge la blocul meu (strada Herța nr. 2, lângă Kaufland Pantelimon), am discutat ieri pe pagina de Facebook a blogului cu diverși cetățeni care au trimis și ei fotografii din cartierele lor. Este o situație greu de definit. Iar pe mine cel mai tare mă sperie lipsa de perspectivă a autorităților.

Ne-am obișnuit să dăm vina pe cei care nu ridică gunoiul și să găsim mereu scuze tuturor nesimțiților care aruncă și lasă, fără niciun fel de responsabilitate, mizeria pe unde apucă. Mâine, poimâine, o să ne facem și nevoile pe stradă și o să dăm vina tot pe firma de salubritate că n-a pus suficiente WC-uri.

Cum văd eu situația? E o chestiune de educație civică, iar educația asta nu se poate face decât prin amenzi. Amenzi grele, nu așa de ochiul soacrei. 

De când cu taxa de habitat a lui Dan Cristian Popescucalculele cantității de gunoi din sector sunt clar subestimate și lumea a ales să se descurce, fiecare cum poate, decât să plătească o sumă atât de mare. Clasica gândire românească: „Ce să plătesc io la proștii ăștia atât, mai bine arunc la colțul blocului că oricum nu vede nimeni….”.

Și exact așa este. Nu vede nimeni.

Poliția Locală este de vină. Sigur, și firma de salubrizare, dar nu exclusiv, dacă reușim să înțelegem că gunoierii nu pot trece pe o stradă de 100 de ori pe zi. Da, oamenii sunt nesimțiți. E așa peste tot în lume și România nu face vreo diferență. Oriunde în lumea civilizată nu ai voie să abandonezi gunoi menajer, saci, saltele, televizoare, moloz, etc. pe domeniul public. Nici nu stă nimeni de vorbă cu tine. Îți vine amenda acasă.

Sectorul 2 este împăienjenit de camere de supraveghere care au costat o avere. Sectorul 2 are cel mai mare număr de polițiști locali angajați, dintre toate cele 6 sectoare ale capitalei. Nicio cameră de luat vederi nu a fost vreodată folosită la aplicarea de amenzi pentru abandonul gunoiului pe drumurile publice. Niciodată nu am întâlnit polițiști locali care să meargă pe jos, să se plimbe, să patruleze și să aplice amenzi. Asta este o activitate de tipul 24h din 24h. Au ei câteva locuri unde știu că vând leuștean patru amărâți, la ăia se duc zilnic să-i amendeze… 😦

Din păcate, cu noul sistem de plată a colectării gunoiului va fi haos în sector. Va fi din ce în ce mai mult gunoi pentru că lumea nu va declara și nu va plăti. Cel puțin nu pentru cât gunoi se produce. Acolo unde locuiesc 5 persoane vor fi declarate 2. Acolo unde sunt închiriate apartamentele, nefiind declarat contractul de închiriere, nu va fi declarată nici taxa, etc. Oamenii își repară și renovează în apartamente și aruncă tot ce scot din case în fața blocului. Și exemplele pot continua. Mare greșeală taxa de habitat. MARE greșeală!!!!

Și lipsa de implicare a Poliției locale ne costă enorm. Lipsa lor de proceduri. Modul în care lucrează. Felul în care își înțeleg atribuțiile. Lipsa de utilitate, până la urmă, a unor oameni care nu fac mai nimic, în afară de a interveni la sesizări. În mașini cu aer condiționat și în birouri la răcoare, sau la căldură, în funcție de anotimp.

O să ne sufocăm vara asta. Mușcați de țânțari, în focare de infecție de la șobolani și cu gunoiul maldăr pe străzi. Avem autorități responsabile, ce să zic…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.