Am văzut atât entuziasm zilele trecute printre unii părinți ai copiilor de vârstă școlară pe care îi cunosc în sectorul 2 că m-am și minunat.
Ai fi zis că în sfârșit copiii noștri vor primi manuale noi și nu va mai trebui să le lipim pe cele vechi pe care le primesc de la colegii mai mari. Sau că, în sfârșit, la finalul acestui an, vor fi gata sălile de sport mult promise. Sau mai putea fi decizia directorilor de școli să mute toate ciclurile gimnaziale dimineața și cursurile să înceapă de la ora 9… 🙂
Nuuu, nu era niciunul din motivele de mai sus. Bucuria venea de la: „Cum? N-ai auzit? Copiii vor merge la teatru GRATIS!”
Eu, ca o ingrată, nemulțumită permanent ce sunt am reacționat specific: „Pe bune, GRATIS? Nimic nu e gratis!”
Ca orice conversație de complezență, nici asta n-avea sens să fie prea lungă. Oricum nu schimbi opinii atunci când ele vin ca afirmații. Trebuie să le iei ca atare și să schimbi subiectul, că sorți prea mari de izbândă să explici și să-nțeleagă nu ai.
Am căutat totuși ce înseamnă GRATIS pentru reprezentanții Primăriei sectorului 2. GRATIS înseamnă 120.000 de lei de la bugetul local, vreo 25.000 de euro că poate unora vă place moneda europeană.
Pentru că nu au ce face și trebuie să-și justifice activitatea, reprezentanții Centrului Cultural Mihai Eminescu, instituție aflată în subordinea Consiliului Local sector 2, au propus spre aprobare proiectul „Magia Copilăriei”, prin care, aleatoriu, copii din diverse grădinițe și elevi din școli și licee vor merge la spectacole de teatru, vernisaje, expoziții, etc.
Dar nu unde vor ei, ca să fie clar, doar acolo unde există parteneriate încheiate. Adică nu merg unde îmi place și unde îmi doresc, ci acolo unde vrea Primăria să mă trimită că „se are pe bune” cu directorul de teatru….N-o să meargă nimeni, decât cu forța, că banii trebuie cheltuiți dacă au fost alocați.
Ce mă enervează, pe lângă modul absolut netransparent și aleatoriu în care vor fi selectate teatrele și piesele de teatru, sau orice alt eveniment artistic, este lălăiala din nota de fundamentare a proiectului.
Cică e nevoie de cultură și educație alternativă și să dezvoltăm spiritul colegial și apartenența la grup….Băi, ați înnebunit? Copiii noștri sunt chinuiți de teme și programe școlare stufoase, nu au competențe practice (vezi testele PISA recente), nu au ore de educație financiară și încurcă grav noțiunile teoretice. Învață la educație civică diferența dintre om și animale. În licee profesorii dorm la ore, sau le pun filme la videoproiector, sunt lăsați să stea pe Facebook și pedepsiți dacă se duc la director să se plângă pentru că ei vor să învețe.
Și voi le selectați piese de teatru la care să meargă GRATIS (?!) ca să le dezvolte apartenența la grup? Și părinții se bucură? Eu cred că noi nu suntem normali…..Pe bune!