Oamenii sunt cea mai importantă resursă

De ce să vii la cârma unei instituții, indiferent de tipul ei, și să te iei de oameni? De ce, dacă nu cunoști deloc oamenii care lucrează acolo, organizarea internă, felul în care se lucrează și modul în care au fost oamenii aceia organizați înaintea ta, să țintești posturile lor? De ce acum, în plină criză pandemică, înainte de Sărbătorile de iarnă, când nici măcar n-ai apucat să-i vezi pe oamenii care vor lucra pentru tine să-i ameninți că-i dai afară și că-i bagi în șomaj? De ce să-ți începi așa activitatea de șef? 

Proaspătul nostru primar a hotărât să-și înceapă mandatul cu o continuă campanie electorală. S-a gândit că dacă pune pe Facebook o postare dură în care amenință că vine la Primărie și taie-n carne vie, funcționarii publici pe care nu-i poți da afară nici dacă dai foc instituției, vor pleca de bună voie și vor lăsa locul generației tinere, proaspătă și nepătată, o echipă de profesioniști ai Uniunii Salvați România care va face magie în Primărie.

Nu, domnule primar ales al sectorului 2, nu așa se face. Un șef trebuie, mai înainte de toate, să fie un model de urmat. El trebuie să fie primul care face și apoi, toți ceilalți îl vor urma. Un șef inspiră și motivează. Un șef evaluează mai întâi și apoi ia decizii. Un șef nu amenință ci acționează și își asumă. Un șef reorganizează în funcție de nevoi și în baza unui plan de management. Un șef dă afară doar după un audit de personal obiectiv și care durează cel puțin 3 luni. Un șef cunoaște atribuțiile fiecărui angajat, studiile lui și mai ales competența acestuia. 

Nu, domnule primar ales al sectorului 2, nu amenințați oamenii. Oamenii au fost și vor fi mereu cea mai importantă resursă. Nu contest că veți găsi în Primărie rude, prieteni, acoliți, aserviți, etc. Dar asta nu înseamnă că sunt și proști și incompetenți. Nu judecați până nu cunoașteți. Și mai ales nu faceți afirmații de care să vă loviți mai târziu. Veți vedea că fișele de post nu sunt nici pe departe ce așteptați dumneavoastră. Veți vedea că reorganizarea administrativă nu este nici pe departe un proces simplu, ci mai degrabă unul extrem de greoi. Și tot împotriva dumneavoastră se vor întoarce promisiunile pe care nu le veți putea onora în fața unor oameni care acum, când vă citesc declarațiile, se bucură, dar care nu știu exact ce presupune ceea ce vă propuneți și cât veți putea realmente realiza.

Personal, vă propun o altă abordare. Lăsați postările pe Facebook pentru cei care vă ajută la comunicare. Vă recomand o pagină oficială în calitate de Primar, fără însemne politice, favoritisme și promisiuni deșarte. Și, mai ales, fără amenințări. Pagina ar trebui să fie o interfață, zilnică, între dumneavoastră și cetățeni despre activități, ședințe, consilieri, întâlniri publice, etc.

Mergeți în Primărie, cunoașteți temeinic activitatea fiecărui departament și încercați, pe cât posibil, să vă cunoașteți oamenii din subordine. Apoi reorganizați. Metodic, elementar. Și nu uitați că cel mai bine activitatea o cunosc oamenii de acolo, pe care dacă îi jigniți și amenințați, nu vă vor ajuta, ci vă vor submina, cum știu ei mai bine, autoritatea și activitatea, iar de dat afară tot nu veți putea.

Eu încă sper, că prioritățile dumneavoastră sunt de ordin administrativ. Mi-ar fi plăcut să citesc pe pagina dumneavoastră că prima preocupare pe care ați avut-o a fost să faceți o ședință tehnică cu departamentele juridic și achiziții publice ca să opriți licitațiile abuzive și contractele semnate în grabă și pe ultima sută de metri de fosta conducere. Dar nah, poate că visez eu cai verzi pe pereți….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.