Care-i treaba cu gunoiul în 2021?

Am primit multe, multe întrebări și sunt discuții în spațiul public și îngrijorări despre cum va fi cu taxa de salubrizare. O plătim, n-o plătim, ce cuantum va avea, dacă stau la bloc, fac contract separat, etc?

Voi face mai jos o sinteză a ceea ce se va întâmpla, în anul 2021, așa cum am înțeles eu, iar dacă greșesc undeva, îi rog pe cei care știu mai bine să aducă, acolo unde vor simți nevoia, completări:

  • În octombrie 2020, fosta taxă de habitat pe care am plătit-o a fost anulată;
  • Ridicarea gunoiului trebuie să se facă, nu avem încotro, în acest moment această activitate este plătită din bugetul Primăriei sectorului2;
  • Până la 1 martie 2021, utilizatorii casnici trebuie să încheie contracte de ridicare a deșeurilor cu Supercom SA, singurul agent de salubrizare agreat pentru astfel de servicii, la nivelul sectorului 2;
  • Dacă până la data de 1 martie 2021, nu avem încheiate contracte, atunci vom plăti o taxă de 10 lei/pers/lună, automat, calculată indiferent de modul de colectare, selectiv, sau nu. Taxa se va plăti la Direcția Venituri Buget Local sector 2 (DVBL).
  • Există totuși un amendament la Hotărârea de Consiliu Local a sectorului 2 care prelungește posibilitatea încheierii de contracte de salubrizare până la data de 31 mai 2021, dată la care se vor aplica penalizări – respectiv se va impune automat o taxă de 21,5 lei de persoană pe lună, de plătit tot la DVBL.
  • Persoanele care locuiesc la bloc nu vor încheia contracte individuale, sarcina revine Asociațiilor de Proprietari. Cuantumul taxei se va împărți la numărul de apartamente, locuitori și suprafață menajeră și se va plăti odată cu întreținerea, lunar.
  • Persoanele care locuiesc la case, în regim individual, precum și alt tip de consumatori, prestatori de servicii, etc, activi la nivelul sectorului sunt obligați să încheie contracte individuale.

Tarifele propuse de Supercom SA au fost transmise Primăriei sectorului 2 care le-a publicat pe site și le-a supus dezbaterii publice. Le găsiți cu click AICI!

Cam astea ar fi aspectele pe care eu le consifer important de știut în acest moment și rămân, din păcate, cu o mare “nefericire” legată de faptul că încă nu văd niciun pas făcut cu adevărat spre rezolvarea strigătelor de nedreptate de anul trecut și mai ales din campania electorală.

Supercom SA trebuie să piardă exclusivitatea ca agent de salubrizare în sectorul 2. Iar dacă totuși, are cele mai bune servicii și cea mai bună ofertă, asta nu vom putea afla niciodată decât dacă deschidem oportunitatea organizării unei licitații publice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.