500 m = 20 de minute în trafic

Viața în trafic nu-i ușoară. În București, e greu rău cu mașina. Infrastructura rutieră, lipsa locurilor de parcare, semafoarele inutile și nesincronizate, lipsa sensurilor giratorii, graba unora dintre șoferi, neatenția altora, lipsa benzilor unice pentru mijloacele de transport în comun, lipsa pistelor de biciclete. Greu, vă spun.

Cumva, trecem cu vederea toate lucrurile acestea și ne deplasăm cu autoturismele proprii pentru că e mai confortabil. Decât să stai și câte 30 de minute să aștepți să vină un tramvai, ca mai apoi să-ți sufli în gură unul altuia și să miroși transpirația celui de lângă tine, mai bine pleci mai devreme, stai în mașina ta, aștepți, dar ai confort.

Înțeleg că nu putem aștepta minuni de la primării. Știu, nu se poate schimba traficul și nici crea locuri de parcare peste noapte și nici impune cetățenilor să nu se mai deplaseze cu propriile mașini. Suntem, cred, cu toții conștienți că fluidizarea traficului necesită o perioadă lungă de rezolvare și un management inteligent.

Dar ceea ce nu pot accepta totuși, e faptul că am ajuns să fac 20 de minute în trafic pentru a parcurge o distanță de 500 de metri, din cauza unor semafoare inutile, montate și puse să funcționeze exclusiv pentru a servi unor interese.

Să vă explic. Locuiesc pe strada Herța (în spatele Mega Mall). Fiul meu are antrenamente la fotbal pe un teren situat la capătul troleibuzelor, fix la intrarea în Arena Națională. În majoritatea zilelor, merge singur, cu trotineta (nu electrică), ajunge în fix 7 minute. Uneori însă, mai ales iarna și în zilele reci, sau ploioase, îl duc și îl iau cu mașina. Din fața blocului și până la intrarea în Stadion fac 20 de minute din cauza unor semafoare nesincronizate și unui management de trafic defectuos și viciat.

Între strada Herța (ieșirea de lângă Kaufland) și Arena Națională sunt montate nu mai puțin de 8 semafoare. Niciunul nu este în tandem cu celălalt, chiar dacă unele dintre ele ar trebui să fie, mai ales că sunt situate la 20 de metri distanță (vezi rondul de la Piața Delfinului). Nici nu mai vreau să discut despre faptul că semaforul de pe Șoseaua Pantelimon, la ieșirea de pe strada Herța, unde nu ai bandă de intrare de dreapta, este cri-mi-nal. Stai și câte 10 minute la ora 18, e coloană de mașini din intersecția cu Iancului.

Administrația Străzilor, aflată în subordinea Primăriei București, are în administrare semafoarele. N-are nicio grijă să le verifice, să le sincronizeze, să le dezafecteze. Poliția Rutieră nu verifică, în stradă, situația traficului, să decidă ce aglomerează și ce trebuie făcut. Din când în când, un echipaj de la Poliția Locală mai stă pe Șoseaua Pantelimon, în dreptul Mega Mall, pentru a goni taximetriștii care staționează acolo, câteodată și pe câte trei benzi, în așteptarea clienților.

Până când autoritățile din România nu vor verifica de facto problemele cu care ne confruntăm, prea multe lucruri nu se vor rezolva. Toți funcționarii s-au obișnuit să rezolve problemele de la birou, ori în unele domenii, acest lucru este imposibil. În trafic, gestionarea se face la fața locului, să verifici, să cronometrezi, să înțelegi orele de vârf și cauzele care produc blocaje și apoi să iei măsuri.

Îmi doresc să văd această schimbare în actuala administrație. Îmi doresc să văd că măcar se încearcă. Îmi doresc să văd zilnic echipaje de poliție pe Șoseaua Pantelimon, trafic fluent și semafoare inteligente. Îmi doresc să nu mai văd taximetriști parcați la grămadă în locuri interzise. Îmi doresc ca fiecare să-și facă treaba bine, potrivit atribuțiilor ce-i revin și problemele să fie rezolvate după ce sunt observate „la firul ierbii”, nu pe camerele de luat vederi sau din creierii unora care nu mai știu ce să facă să le aducă bani altora.

Apropo, voi știți cât costă un semafor? Mă gândesc să cer această informație de la Administrația Străzilor, să vedem cât au costat cele 8 semafoare montate între Strada Herța – Piața Delfinului – Șos. Pantelimon – Bd. Pierre de Coubertin și Arena Națională, dintre care cel puțin 4 sunt inutile. 🙂

Sursa foto:

2 gânduri despre “500 m = 20 de minute în trafic

  1. Stau la Delfinului si dupa „modernizarea” soselei Pantelimon ( care a durat ani de zile ) haosul din trafic e total
    Deci, apropo, cei 500 ( cinci sute ) de metri chiar nu se pot face pe jos ? …

    Apreciază

    1. Buna ziua. Bineînțeles ca se fac pe jos. Am si scris in articol, sper ca a reiesit foarte clar asta. Copilul merge pe trotineta la fotbal. Face fix 7 minute. Dar cand ploua, ninge, sau sunt -10 grade afara, il duc si il iau cu masina. Iata de unde dilema celor 500 de metri……

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.