Atenție, se fură!

Comunitățile nu se civilizează pur și simplu. Reglarea responsabilității civice și bunului simț comunitar se face în zeci, poate chiar sute de ani.

Regulile de conviețuire sunt stabilite de norme, cel mai adesea acte normative care sunt aduse la cunoștința oamenilor prin intermediul presei, sau uneori „din gură în gură”, iar oamenii încep să le respecte din frică, majoritatea, și din bun simț, minoritatea. Dar, în timp, lucrurile se reglează și respectarea normelor devine un obicei.

La mine în cartier se fură. Nu, nu din buzunare cum v-ați putea imagina, deși și asta se întâmplă probabil, uneori. Se fură obiecte de mari dimensiuni, într-un mod care, sunt convinsă că pentru unii, nici nu pare furt. Ba, mai mult, cred că oamenii care fură nu-și dau seama că fac asta, pentru că sunt needucați, dar și pentru că nimeni nu le atrage atenția asupra acestui aspect.

La parterul blocului unde locuiesc, este un magazin Kaufland. Oamenii din zonă își fac cumpărăturile aici și, uneori, cumpără suficient de mult încât le e greu să care până acasă pungile pline.

Dar, românul e inventiv, iar cei needucați depășesc chiar această inventivitate. Pun plasele în coșuri pe care le fură, ducându-le până la blocurile unde locuiesc, unii chiar le urcă și în lift și le duc până la ușa apartamentelor.

O să mă întrebați ce soluții văd? Uite una simplă: majoritatea scărilor de bloc au montate camere de filmat. Poliția locală ar trebui să oblige Asociațiile de proprietari să furnizeze, la cerere, fimările o dată la 3 luni, să zicem. Cel prins furând, să fie chemat la Poliție și amendat. La a doua abatere, dosar penal pentru furt. Sigur, pentru ca acest lucru să fie posibil, magazinele mari cărora li se fură coșurile ar trebui să fie partenerele Poliției Locale – să depună plângere, să pună și ele, la rândul lor, filmările la dispoaziția autorităților, etc.

Și a doua soluție, mai simplă, când vedem așa ceva, să le spunem oamenilor că fură și că nu e în regulă ce fac. S-ar putea să ne înjure, sau nu…dar sigur se vor gândi la acest aspect data viitoare când vor pleca de la magazin cu coș cu tot.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.