Plămânii noștri cei de toate zilele

În fiecare zi ne încărcăm plămânii cu substanțe toxice, nocive, pe care le inhalăm adânc fără ca măcar să ne dăm seama.

Un articol publicat pe site-ul de știri www.g4media.ro, anunță că vineri seara, în București, a fost identificat un grad de poluare până la de 10 ori mai mare față de nivelul admis.

„Vineri seară am înregistrat valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea. Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Ele provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”, a declarat Oana Neneciu, coordonatorul reţelei de măsurare a calităţii aerului din Bucureşti AERLIVE, pentru G4media.ro.

În fiecare an, poluarea din București naște discuții între activiștii de mediu și autoritățile statului, fără a se ajunge la vreo concluzie constructivă. Potrivit unui studiu citat de Europa Liberă România, anual, 23.400 de români mor prematur din cauza poluării aerului.

Motivul principal și cunoscut al poluării excesive este arderea deșeurilor. Ardere necontrolată, inclusiv a deșeurilor îngropate. În afară de acesta, avem poluarea rezultată din instalațiile de încălzire, poluarea rezultată din trafic și din transportul molozului rezultat din demolarea unor construcții.

Din nefericire, în plus, în ultimii ani, România a început să și importe deșeuri. Potrivit site-ului Europa Liberă România, tot mai multe firme aduc în țară, sub pretextul importului de produse second hand, resturi de echipamente electronice, plastic, deșeuri medicale, substanțe toxice. Ele sfârșesc a fi îngropate pe câmpuri sau arse pur și simplu.

Pe mine mă îngrijorează lipsa de reacție a autorităților. Firmele care importă ilegal deșeuri și le ard nu sunt pedepsite. Procesele trenează ani de zile, amenzile sunt insuficiente și controalele timide. Nu există o monitorizare clară a calității aerului și nici o evidență a valorilor existente și maxima admisă.

Poluarea este un ucigaș invizibil și dacă autoritățile nu se mobilizează în mod real să combată acest pericol, vom dezvolta din ce în ce mai multe boli pulmonare și alergii.

Chiar dacă nu intră în mod uzual în atribuțiile administrațiilor locale, cred că se poate încerca la nivelul acestora montarea de instrumente de măsurare a calității aerului și sprijinirea Gărzii de Mediu prin poliția locală la identificarea arderilor ilegale și firmelor/persoanelor/rețelelor care fac asta. E importantă și vigilența noastră ca cetățeni, să sesizăm orice foc/fum pe care îl observăm

Până una sau alta, am schimbat zilele trecute, după un an, filtrul aerului condiționat de la mașina pe care o conduc. Vă las imaginile mai jos și aș vrea să faceți un execițiu de imaginație, gândindu-vă că exact așa arată și plămânii noștri.

2 gânduri despre “Plămânii noștri cei de toate zilele

  1. Buna ziua,

    Desi sunt intru totul de acord cu cele precizate in articol, aspectul filtrului de polen nu este edificator pentru situatie. Majoritatea sunt filtre cu carbon activ, pentru a reduce mirosurile neplacute, si arata aproape la fel de negre cand sunt noi. Un indiciu este faptul ca ambele parti ale filtrului au aspect similar ceea ce ar insemna lipsa de eficienta (nu este cazul).
    Filtrul de aer e cel care isi schimba semnificativ aspectul intre nou si uzat.

    Un exemplu oarecare pentru filtru polen nou:
    https://www.revizieshop.ro/opel-astra-j/filtre-auto-gm-opel-astra-j/filtru-polen-carbon-activ-opel-astra-j-gm-p-23136

    Un exemplu de filtru de aer nou si uzat:
    https://dailydriven.ro/filtrul-de-aer-curat-secretul-unui-motor-curat-si-sanatos

    Apreciat de 1 persoană

    1. multumesc pentru comentariu. nu cunosc multe despre subiectul filtrelor….dar va marturisesc ca de fapt am gasit un pretext de a scrie despre unul dintre subiectele despre care se scrie putin si se face si mai putin, dar care ne afecteaza sanatatea in fiecare zi, in rau….

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.