Primăria sectorului 2 solicită acordul Consiliului General al Municipiului București în vederea semnării unui acord între Consiliul Local sector 2 și Administrația Străzilor, în vederea realizării lucrărilor de interes local referitoare la modernizarea, reconfigurarea, întreținerea și reamenajarea spațiilor publice situate pe rețeaua stradală principală a sectorului 2.

Ceea ce Primăria își dorește, prin proiectul de hotărâre publicat pe site-ul instituției AICI, este să poată folosi banii de la bugetul local eficient în dezvoltarea planificată la nivelul sectorului 2 și să nu mai stea la mâna, bugetul și decizia Primăriei Generale, în vederea desfășurării unor activități. Acestea includ relocarea anumitor spații de parcare în imediata vecinătate a unor clădiri sau artere principale de transport, pentru redarea spațiului public pietonilor, soluționarea parcajelor la sol ca parcări ecologice, în scopul reducerii cantității de ape meteorice evacuate în canalizare, realizarea de parcări colective în zonele cu aflux important de utilizatori, implementarea sistemelor de parcare inteligentă, înglobarea de facilități pentru parcarea bicicletelor, trotinetelor, scuterelor, etc., cât şi înglobarea în parcajele publice și în cele de uz public de mare capacitate a facilităților pentru încărcarea autovehiculelor electrice.
Ideea este lăudabilă pentru că, în general, proiectele de dezvoltare locală au de suferit dat fiind că, în multe situații, spațiile, trotuarele, parcurile, grădinile nu aparțin domeniului public de sector și deci investiția nu poate fi realizată de către autoritatea locală, ci trebuie să se aștepte după un plan de dezvoltare la nivelul Capitalei, sau cuprinderea investițiilor în bugetul consolidat anual al Primăriei Generale, lucru care este uneori imposibil.
Primăriile de sector au propriile bugete și propriile planuri în funcție de nevoile cetățenilor și de nivelul de dezvoltare al sectorului, de trafic, de comerț, etc. Asta este o soluție a viitorului. Un fel de descentralizare și permiterea investițiilor, construcțiilor și reamenajărilor prin resursele și proiectele proprii ale fiecărei Primării.
Astfel, cetățenii ar beneficia de proiecte special create pentru zona în care locuiesc și fiecare primar de sector ar fi direct responsabil de nivelul de satisfacție al cetățenilor. Primăria Capitalei s-ar putea ocupa doar de marile proiecte de infrastructură, de problemele de mediu, de o bună colaborare cu Executivul, de o coordonare unitară a PUZ-urilor și PUD-urilor, de trafic, de transportul în comun, de rețeaua de alimentare cu apă caldă și căldură, etc.
Banii propuși a fi investiți, la nivelul sectorului 2, dacă protocolul va fi semnat, vor fi atrași din proiecte cuprinse în Planul Național de Redresare și Reziliență, propuneri în cadrul Programului Operațional Regional pentru Regiunea București – Ilfov 2021 – 2027 și alte tipuri de finanțări externe, deci, teoretic, nu vor pune mare presiune pe bugetul sectorului 2, constituit din taxe și impozite, ci vor fi fonduri nou atrase.