Nu suntem pe drumul bun. Deloc.

Ieri, la sediul Primăriei Sectorului 2, a avut loc dezbaterea publică pe bugetul instituției pentru anul 2023. Participarea a fost facilitată instituțional atât prin prezența în sală, fizic, cât și online pe platforma webex. Înregistrarea de participare la ședință a fost ușor de făcut, iar mediatizarea evenimentului a fost bine realizată și comunicată, chiar nu am nimic de reproșat.

În sală a fost prezent un singur cetățean, iar în online am fost prezenți alți 5, dacă am numărat și reținut eu bine. Întrebări pe buget au adresat 3 persoane, cetățeanul din sală, eu și încă o persoană.

Știu că e anevoios să citești un buget public și e și mai anevoios să-l înțelegi. Sunt conștientă că suntem toți ocupați și că ora 17, oră la care a fost organizată dezbaterea este o oră la care majoritatea plecăm acasă de la serviciu, după o zi plină și încărcată.

Ceea ce nu înțeleg este totuși lipsa de implicare, lipsa dorinței de a cunoaște, de a pune presiune, de a verifica, cu un minim efort, utilitatea și modul de cheltuire a banului public.

Ceea ce majoritatea dintre noi nu înțelege, cred, este că bugetul este constituit din contribuțiile noastre și este important să știm, să cunoaștem, să participăm activ la cheltuirea lui și la investițiile propuse.

Nu am văzut interes din partea grupurilor civice, din partea asociațiilor, din partea părinților, din partea profesorilor, din partea administratorilor de bloc, din partea oamenilor, în general.

Dacă lucrurile rămân așa, cu interesul acesta scăzut și vom rămâne la nivelul de a comenta, fiecare la el acasă și pe pagina de Facebook a Primăriei, atunci ar trebui să ne obișnuim să nu mai avem pretenții și nici să comentăm.

Participarea și implicarea civică sunt importante și necesare în fiecare zi. Dialogul instituțional și cu cetățenii este un instrument democratic rar în România, știu, dar dacă nici atunci când este facilitat, nu ne implicăm, atunci cum putem cere schimbare.

Perioada de consultare pe buget nu este încă finalizată. Mai e timp până la data de 24.01.2023. Poate măcar în al nouălea ceas putem fi uniți și putem transmite puncte de vedere, întrebări și sugestii.

Vă rog, e pentru noi și pentru locul ăsta în care trăim zi de zi și pentru care merită să luptăm.

Documentul poate fi consultat aici: http://public.ps2.ro/Administratie%20Publica%20Locala/Informare%20si%20consultare%20publica/2023/2023-01-24%20dezbatere%20publica%20buget%202023/

Sugestii și opinii pot fi transmise la adresa de mail: corina.duinea@ps2.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.