Banul public face voluntarul mai harnic

Titlul e o glumă tristă. Primăria sectorului 2 face din păcate ca sectorul asociativ să piardă credibilitate. 

Primăria sectorului 2 sprijină și oblăduiește o grămadă de asociații și centre sociale și culturale, pe care le găzduiește gratuit în sedii situate pe raza sectorului 2, le finanțează de la bugetul local și mai mult de atât, învârte fonduri și servicii prin intermediul acestora. 

După Asociația Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor, despre care am scris aici, Asociația Foișorul de Foc – Divizia Civică Voluntară este o altă minune a Primarului Onțanu. Această Asociație, cu statut de utilitate publică (adică finanțată de la bugetul de stat), se laudă că participă la acțiuni de salvare – acordarea primului ajutor, intervenții de urgență, educație civică. 

Conducerea Asociației susține că participă la acțiuni de intervenție, că salvează vieți și că se bazează pe voluntari, în special tineri, cu o medie de vârstă de 37 de ani. Majoritatea voluntarilor sunt elevi, iar 58% dintre ei au studii liceale.

Acum, eu nu știu când și unde au intervenit acești oameni. Eu nu i-am văzut niciodată în acțiune. Eu nu știu să fi oferit sprijin vreodată pompierilor sau poliției. Totodată, nu se vorbește nicăieri despre activitățile lor, cum să-i contactăm și care sunt competențele lor reale de intervenție. Sigur, departe de mine ideea de a nu felicita și susține o astfel de inițiativă, dar să fie utilă, vizibilă și să fie voluntară. Altfel, avem Poliție, Pompieri, Salvare, Poliție Locală – toate plătite din bani publici să acționeze și să intervină în situații limită. Dacă o mână de oameni doresc să ajute, bravo lor, felicitări, dar să nu ceară și bani pentru asta, sau beneficii. Atunci, ajutorul lor nu mai este voluntar, iar ei nu mai sunt voluntari!

Iată, de unde sursa inspirației pentru acest articol: Primăria Sectorului 2 tocmai ce a organizat și atribuit prin achiziție directă (mă înnebunește pe mine procedura asta, singura folosită de Primărie), un „contract extern de servicii de prevenire și protecție pentru personalul voluntar ce activează în situații de urgență în cadrul Asociației “Foișorul de Foc = Voluntariat și Parteneriat pentru Viață„.

foisorul

Știu, nu înțelegeți nimic – nici eu n-am înțeles, dar am citit și vă explic. Primăria sectorului 2, din bugetul local, va plăti ca Asociația să beneficieze de ajutor extern – asistență tehnică. Adică niște consultanți externi (cel mai probabil firme apropiate Președintelui Asociației, Secretarului general, Primarului etc., vor ajuta la alcătuirea unor dosare și diverse documentații, vor face sesiuni de instruire cu voluntarii, vor elabora rapoarte de evaluare etc. 

Deci, pe foarte scurt, Asociația Foișorul de Foc nu este o organizație non-profit înființată cu scop nepatrimonial la inițiativa unor oameni buni care și-au dorit să ajute. Părerea mea este că această Asociație este înființată la inițiativa unor oameni foarte apropiați Primăriei sau Primarului, care primesc bani de la stat și de la sponsori – clienți de partid și apropiați ai domnului Onțanu – Supercom S.A. și Intermacedonia. Și mai cred că și această Asociație, ca și Asociația Dezvoltarea Idealurilor Tinerilor, nu este decât un alt instrument politic de cheltuit bani publici. Și mai cred că la un moment dat, cumva, toate aceste matrapazlâcuri trebuie să înceteze și nu știu cine exact ar trebui să se sesizeze.

Și ca să-nchei, știți conceptul american denumit „the neighbourhood watch” – paza cartierului asigurată prin rotație de membri ai comunității locale care patrulează și semnalează posibile infracțiuni și probleme? Asta este o inițiativă voluntară, dezinteresată și demnă de laudă. Crearea unei Asociații care să sugă bani publici și prin care să creezi masă de manevră, nu e.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.