Modificări la procedura de transparență

Primăria Sectorului 2 a publicat, pe site-ul propriu, conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională, propunerea de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea procedurilor și actelor administrative cu caracter normativ ale autorităților administrației publice locale ale sectorului 2 al municipiului București.

Astfel, până la data de 5 octombrie, locuitorii sectorului 2, jurnaliștii (și alții decât cei care locuiesc în sectorul 2 🙂 ) și asociațiile pot transmite păreri și opinii legate de acesată propunere de hotărâre și pot participa la dezbateri care vor fi organizate cu grupurile civice, în cazul în care vor exista obiecții.

anunt

Eu am citit propunerea. Personal, mi se pare binevenită, pentru că au apărut modificări de procedură din anul 2005 de când există ultimul regulament aflat în vigoare. Nu mi-a sărit nimic în ochi ca fiind ilegal sau în neregulă. Se permite în continuare accesul cetățenilor la ședințele consiliului, accesul presei rămâne neîngrădit și sunt în continuare prevăzute aspecte de transparență prevăzute de lege. 

Faptul că reînnoiesc Regulamentul este un lucru bun și faptul că l-au publicat spre dezbatere denotă bun simț și respect.

Personal, nu-mi place faptul că deși trăim în era digitalizării și informației electronice, angajații Primăriei se încăpățânează să nu facă publice, pe site-ul instituției, datele ședințelor de Consiliu, rezervând strict Avizierul ca mijloc de informare. Asta mi se pare o măsură opacă voită, menită să descurajeze participarea publică – câți dintre noi au drum zilnic prin fața Primăriei din Obor?

De asemenea, nu-mi plac prevederile de la art. 3 în care se vorbește despre faptul că măsurile de urgență nu vor fi aduse la cunoștința publică.

art 3

Această prevedere lasă loc la interpretări și abuzuri. O Hotărâre de Consiliu Local (HCL) nu se poate compara cu o Ordonanța de Urgență. Caracterul de urgență a unei HCL este discreționar și poate aduce cu sine fapte de influență sau atribuiri ilegale/ preferențiale. În cazul unei HCL, nu se pune problema unui capac de canal, unei asfaltări urgente, unui gunoi aflat în mijlocul unei străzi circulate sau ajutorul oferit unei persoane rănite și fără domiciliu – acestea sunt urgențe și se fac oricum fără a fi necesară emiterea unui act normativ care să se publice în Monitorul Oficial.

În rest, e lăudabil că Primăria Sectorului 2 se gândește, în continuare, la transparență. Oricâte meciuri am eu cu această instituție, trebuie să recunosc, că, prin comparație cu altele, Primăria Sectorului 2 nu împiedică accesul publicului la informațiile de interes public. Face acest lucru foarte dificil, câteodată poate părea imposibil și e capabilă de vrăjeli ieftine și descurajări, dar lasă loc aparențelor și are un site destul de bine pus la punct. 

Așadar, dacă aveți completări, idei și sugestii legate de propunerea de Hotărâre privind modificarea Regulamentului de aplicare a prevederilor Legii transparenței, vă încurajez să le transmiteți direct la corina.duinea@ps2.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.