Am făcut o scurtă listă…

MMTDe luni, avem un nou Primar la Sectorul 2. Domnul Mugur Mihai Toader, membru al Partidului Social Democrat (PSD), fost Viceprimar al Sectorului 2 din anul 2012, a fost ales cu voturile a peste 30% din cetățenii cu drept de vot, din sectorul nostru. În principiu, domnul Toader va ține frâiele sectorului 2 pentru următorii 4 ani. Spun în principiu pentru că pe parcurs se pot întâmpla multe…

Eu nu am așteptări. Trebuie să recunosc că la halul de Primar pe care l-am avut aproape 16 ani și care indiferent ce făcea tot era votat și mici și bere și concerte și bani pompați în tineretul UNPR-ist și jumătate din angajații Primăriei membri de partid și panseluțe și contracte de salubrizare de ‘jdemilioane de euro atribuite pe prietenie etc, nah, ce așteptări să mai ai….

Schimbarea se poate face, dar trebuie voință politică, răbdare, transparență și…..încuviințarea Partidului. Da. Un om nu poate face minuni singur dacă Partidul care îl susține îi pune piedici, sau mai rău are propria agendă. Să fim serioși, niciun politician nu-și va face seppuku. Și dacă o va face, e clar că va pierde funcția și deci tot degeaba pentru comunitatea pe care o reprezintă.

În cazul PSD, eu cred în pași mici care se pot transforma în pași mari dacă reușești să ai de partea ta comunitatea și se văd rezultatele muncii tale printre cetățenii pe care îi reprezinți. Rațiunea e simplă: Partidul poate nu te susține de la început, dar dacă vei câștiga încrederea oamenilor, atunci Partidul va merge cu valul și se va lăuda și-și va asuma meritele tale ca politician, chiar dacă la începuturi te-a amenințat. PSD este un partid socialist, se bazează pe forța populară, nu va rezista unui val de simpatie cetățenească venit pe fondul unor reușite administrative, poate controversate la un moment dat.

Revenind, domnul Toader nu va lupta contra curentului. Nu va fi salvatorul sectorului 2. Nu va face revoltă în PSD și nici nu-și va risca relațiile și stabilitatea politică. Sau cel puțin nu cred c-o va face…. 🙂 Dar domnul Toader poate face multe ca Primar, lucruri care nu au de ce să deranjeze pe nimeni și de care noi, cetățenii din sectorul pe care acum îl păstorește, avem mare nevoie.

Ce îmi doresc eu de la Primarul Sectorului 2 (ordinea e aleatorie):

 1. Transparență bugetară – afișarea pe site-ul instituției, la loc vizibil, a bugetului, publicarea contractelor în secțiune separată și vizibilă, execuția bugetară publicată trimestrial.
 2. Afișarea pe site-ul instituției, la loc vizibil, a datelor ședințelor de Consiliu Local și accesul cetățenilor.
 3. Afișarea proiectelor de Hotârâri de Consiliu Local înainte de a fi votate și posibilitatea asigurării procedurii prevăzute de Legea nr. 52/2003 a transparenței decizionale.
 4. Implementarea unui sistem video prin care să transmită live, pe site-ul instituției, ședințele de Consiliu Local.
 5. Proceduri transparente de achiziție publică și renunțarea la atribuirea directă a contractelor de servicii. Dacă totuși va continua această procedură, să respecte cerința de la punctul 1.
 6. Reformă în administrație – e important să facă puțină curățenie în aparatul de lucru. Nu poate da afară, dar îi poate restructura, transfera, saaaau profesionaliza (asta e mult mai greu).
 7. Să schimbe echipa de la Comunicare și mai ales directorul Direcției Comunicare. Doamna Mariana Georgescu este o apropiată a fostului Primar Onțanu, o doamnă cu deosebite calități de gospodină sunt convinsă dar care nu are nicio legătură cu formele de comunicare moderne și limba română. Nimic personal, o să mă urască, dar adevărul doare mereu, nu-i așa? 🙂
 8. Să schimbe (trebuie să găsească o modalitate legală) toți directorii numiți de fostul Primar, în urma unui audit extern de personal. Da, va achiziționa servicii pentru asta, dar credeți-mă, va merita dacă procesul va fi făcut pe bune.
 9. Măcar o dată pe lună să țină audiențe – PERSONAL.
 10. Să meargă în teritoriu, la lucrări, la școli – ad-hoc – fără alai și pregătire și echipă de comunicare cu fotografi proști.
 11. Să aibă pagină personală de Facebook și să țină legătura cu cetățenii – PERSONAL.
 12. Să identifice soluții pentru crearea de parcări publice.
 13. Să încheie convenții cu retailerii din sector și să permită parcarea, gratuit, în spațiile lor în intervalul orar 22-8. Și mai mult dacă nu intervine în bunul mers al afacerii.
 14. Să gândească parteneriate cu școlile din sector pentru dezvoltarea programului After-school.
 15. Să facă săli de sport acolo unde nu sunt.
 16. Să verifice toate autorizațiile de construire emise de fostul Primar și toate restituirile de terenuri sau puneri în posesie. Achiziție servicii de audit extern – iarăși, ne va costa, dar nu se poate altfel.
 17. Terminarea programului de reabilitare termică a blocurilor în următorii 4 ani.
 18. Să scoată la licitație publică, cu publicare pe SEAP, contractul de salubrizare a sectorului 2.
 19. Să verifice activitatea DGASPC Sector 2 și să schimbe conducerea.
 20. Să nu mai organizeze Concerte din bani publici.
 21. Să organizeze întâlniri cu reprezentanți ai Organizațiilor Neguvernamentale Civice.
 22. Să aibă întâlniri cu Grupurile civice.
 23. Să scrie mereu ce planuri are și să consulte cetățenii.
 24. Să zâmbească.

Lista poate continua. Mi-or fi sărit multe, dar o puteți continua și voi.

 

2 gânduri despre “Am făcut o scurtă listă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.