Încep cu mulțumiri. Nu râdeți. N-aș putea să nu mulțumesc doamnei Isabela Hurjui pentru că a coborât de la înălțimea funcției domniei sale și a catadicsit, în termenul prevăzut de lege, să-mi transmită aproape toate informațiile solicitate și aproape în forma care trebuia. Mai mult chiar, a reușit să și publice, tot la cerere, rapoartele de activitate ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 (DGASPC S2) pe anii 2014 și 2015.
Și pentru că am aflat unele lucruri, am să vi le spun și vouă. DGASPC S2 asigură aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială în domeniul protecției copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum și a oricăror persoane aflate în nevoie.
Pentru a face toate aceste lucruri, instituția are obligația, în primul rând, să asigure cadrul legal necesar implementării tuturor proiectelor pe care le are în desfășurare și să aloce fonduri. Astfel, prin intermediul DGASPC S2 sunt gestionate resursa de personal, patrimoniul, capacitatea instituțională, activele și mijloacele prin care asistența socială este acordată nediscriminatoriu tuturor persoanelor care au nevoie de sprijin.
DGASPC S2 are în subordine centre de plasament, centre de găzduire pentru copii, apartamente de tip familial, un centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi multiple şi familiile lor, un centru de îngrijire şi asistenţă pentru persoane adulte, un centru de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică, un adăpost social de urgenţă pentru persoane adulte, un adăpost de zi şi de noapte pentru copiii străzii, un centru de primire în regim de urgenţă pentru copii, grădiniţele, creșele de stat, aflate pe raza sectorului 2 și centrele de petrecere a timpului liber și activități pentru vârstnici. Am făcut un calcul ca să înțeleg mai bine, și din raportul de activitate pe anul 2015, reiese că asistați propriu-ziși (aflate în centre și îngrijite sunt 1075 de persoane, adulți și copii). Restul de beneficiari, vin și pleacă – nu au nevoie de asistență permanentă.
Cheltuielile pe care DGASPC S2 le are pentru asigurarea serviciilor sus-menționate sunt „grase” rău. În anul 2015, cheltuielile totale asigurate prin bugetul DGASPC S2 pentru asistență socială și cheltuieli materiale (bunuri și servicii), pentru beneficiari au cumulat aproximativ 91 de milioane de lei (sau 20 de milioane de euro cum vreți).
Din categoria bunuri și servicii, am solicitat instituției informații cu privire la serviciile de catering și asistență medicală pe care DGASPC S2 le plătește, în baza unor contracte și convenții, către operatori privați.
Am aflat din răspunsul primit că în anul 2015, beneficiarii centrelor din sectorul 2 au primit sendvișuri în valoare de aproximativ 70.000 de lei (20.000 de euro) de la firma SC ADCO FOOD SRL în baza contractelor succesive semnate la intervale diferite. În anul 2016, deocamdată, suma se ridică la aproximativ 45.000 de lei (10.000 de euro). De remarcat că există un singur furnizor de servicii și în anul 2015 și în 2016.
În ceea ce privește serviciile medicale acordate, aici nu mai există monopol. Firmele care au făcut analize și controale medicale beneficiarilor sunt SC IZOKINETIC SRL, SC SPORTDIAGNOSTIC SRL și SC GRAL MEDICAL SRL. Cele 3 firme au primit, de la bugetul local, în anul 2015, 1.830.000 de lei (aprox. 400.000 de euro) și în anul 2016, deocamdată, 780.000 de lei (aprox. 176.000 de euro).
În ceea ce privește serviciile medicale, sigur, lăsând la o parte numele firmelor și faptul că par a fi mai degrabă clinici care acordă sprijin recuperatoriu, eu sunt ușor nelămurită de ce e nevoie să plătești servicii medicale. Tot românul beneficiază de asistență medicală gratuită în sistemul de sănătate de stat (cei neasigurați de asistență de urgență, cei asigurați de orice fel de asistență). Inclusv serviciile de recuperare sunt decontate, mai ales la grade de handicap dovedite cu certificat. DGASPC S2 are în mod normal asigurate analizele persoanelor aflate în îngrijire (copii și vârstnici) prin statutul acestora – pensionari, persoane fără aparținători etc. Deci, de ce e nevoie de servicii private medicale? De ce? De ce?
Iar în ceea ce privește serviciile de catering, eu nu știu ce sendivișuri face SC ADCO FOOD SRL, dar de 20.000 de euro, m-aș băga să fac și eu pâine cu salam…. 😦
PS: Ca să n-avem discuții cu savanți cunoscători ai limbii române și gata să sfășie:
SÁNDVICI, sandviciuri, s. n. Felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.), peste care se așază adesea a doua felie de pâine; tartină. [Var.: sándviș, sánviș, séndviș s. n.] – Din engl., fr. sandwich.
Pentru conformitate: