De astăzi, cu siguranță, viața mea va fi mult mai veselă. Vă explic. Am descoperit pe site-ul Primăriei Sectorului 2 secțiunea Înregistrarea ședințelor CLS2.
Prima dezbatere aprinsă a fost cea din ședința care a avut loc pe 11.07.2016. Aceeași ședință în care a fost votat viceprimarul și în care au fost nominalizate și supuse votului comisiile în care vor activa consilierii locali.
Ce să vă spun, începând cu minutul 1:50:00, până aproape de final se discută intens pe marginea unui subiect populist: Înființarea celei de-a 9-a comisii a Consiliului Local – Comisia pentru Transparență, Reducerea Birocrației și Inovație. Titlul articolului este practic un citat din spusele unei doamne consilier din partea alianței PSD-UNPR (Lenuța Popescu). 🙂
Înainte să aflați părerea mea, am să vă explic foarte pe scurt cum își desfășoară activitatea Consiliul Local Sector 2. Există un număr de 27 de consilieri locali. Fiecare reprezintă o formațiune politică. Fiecare consilier are o specialitate anume și tocmai pentru acest motiv există 8 Comisii de specialitate în care ei își desfășoară activitatea. Fiecare Comisie are 7 membri și un președinte. În principiu, comisiile sunt așa: Buget-Finanțe, Juridică, Urbanism, Gospodărie Comunală, Mediu, Educație etc.
Fiecare consilier local propune un proiect de Hotărâre pe domeniul pe care îl stăpânește și care consideră că poate avea un impact pozitiv asupra comunității. Propunerea este apoi dezbătută în Comisie și dacă primește avizul membrilor, se poate transforma într-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local (HCL) care mai apoi să fie supusă dezbaterii în ședință și aprobată, sau respinsă.
Astfel, aș vrea să înțelegeți că o Comisie de Transparență, Reducerea Birocrației și Inovație nu și-ar avea rostul cu adevărat. Este doar o măsură populistă, prin care unii consilieri locali nu fac altceva decât să-și justifice activitatea, pentru că la altceva nu se pricep. Comisia nu are treabă cu activitatea internă a Primăriei ca instituție publică. Primăria este obligată să respecte actele normative în vigoare privind transparența decizională, accesul la informații al cetățeanului, precum și dreptul la petiționare. Respectarea normelor legale se face din oficiu și nu pentru că există o Comisie în Primărie. Așadar, realizarea măsurilor de transparență și debirocratizare administrativă se face prin respectarea legilor în vigoare de către conducerea instituției. Mai mult, la nivelul fiecărei comisii orice HCL înainte de a fi supusă aprobării trebuie să respecte prevederile Legii nr. 52/2003 a transparenței decizionale, cu modificările și completările ulterioare.
Apoi, debirocratizarea și îmbunătățirea activității în instituțiile aflate în subordinea Primăriei sau Consiliului Local se face prin adoptarea unor Hotărâri, în Comisiile de specialitate care cunosc domeniile de activitate (educație, urbanism, finanțe) care să prevadă ce anume nu merge bine în serviciile respective și cum pot fi ele ajutate – angajarea de personal suplimentar, achiziția unui serviciu informatic mai bun, control intern mai riguros, schimbarea conducerii, cursuri de profesionalizare etc. În niciun caz nu ajută o HCL a unei Comisii de Trasparență, care nu are legătură cu domeniul de activitate respectiv.
În ceea ce privește respectarea termenelor de transparență, răspuns la petiții sau răspunsurile la cererile de informații de interes public, nicio comisie a Consiliului Local nu poate pune presiune pe angajații Primăriei care se presupune că nu respectă aceste termene. Vă explic: angajații din Primărie au fiecare fișa postului și răspund în fața șefilor ierarhici – șef serviciu, director, Primar. Consilierii locali nu sunt șefii nimănui. Așadar, dacă o petiție nu primește răspuns, funcționarul care nu a răspuns este cel mult cercetat într-o comisie de etică și atât.
Niciun consilier local și nicio Comisie a Consiliului Local nu poate pune presiune pe funcționari. Este numai decizia Primarului dacă va impune în instituție un comportament civic civilizat și va transparentiza activitatea instituției pe care o conduce. Nouă celorlalți, cetățeni sau consilieri locali, în cazul în care nu sunt respectate legile în vigoare, ne rămâne doar calea instanței de judecată.
Pentru că eu chiar știu ce vorbesc și fără niciun pic de modestie, având în vedere cât lupt pentru transparență, cred cu tărie, că odată votați, consilierii locali și mai ales viceprimarul trebuie să lase populismul și calea asta de a nu face nimic și doar a da impresia că faci și să înceapă să pună osul la muncă. Să meargă în teren – la școli, la grădinițe, la blocuri, să identifice probleme reale – sunt nenumărate – și să discute adoptarea de hotărâri care să îmbunătățească viața comunității – interzicerea comerțului ilegal, înființarea de after-school-uri la școli, terminarea sau începerea lucrărilor la săli de sport la școli, construirea de locuințe sociale și multe, multe altele.
De bine de rău, Primăria Sectorului 2 răspunde la petiții, trimite răspunsuri la cererile pe 544 și publică HCL-urile pe site (înainte le publica după adoptare e drept, dar măcar le publica)….
Pe 18.08.2016, la ora 16, va avea loc o nouă ședință de Consiliu Local. Ordinea de zi și toate proiectele supuse aprobării le găsiți AICI. Asta e încă o treabă grozavă și sper din toată inima că va fi menținută. Este prima oară, în 16 ani, când Primăria Sectorului 2 publică oficial data la care va avea loc ședința de Consiliu și toate proiectele de hotărâri supuse aprobării. Îmi place să cred că poate 0,01% în toată treaba asta, am avut și eu un rol… 🙂
Așadar, domnilor și doamnelor consilieri locali aleși, vă rog, faceți din mandatul dumneavoastră unul memorabil cu fapte, nu cu vorbe. De populism ne-am săturat cu toții.
PS: Mă adresez pe această cale și consilierilor Uniunii Salvați Bucureștiul, poate vor citi. Vă rog, nu mai vorbiți despre cetățeni ca „fiind ai dumneavoastră”. Nu este etic și aș vrea să rețineți că cetățenii nu sunt ai nimănui, nici măcar cei care v-au votat. Suntem cu toții doar ai lui Dumnezeu. Mulțumesc.