Încă mai putem….

Mi se pare incredibil cum la aproape un an de la faimoasa O.U.G. nr. 13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, dar şi la doi ani de Colectiv, oamenii au ieşit din nou în stradă.

Ciclicitatea asta mă sperie. Este cel mai bun raport al minciunii, al promisiunilor deşarte, al unui mod de a conduce fără responsabilitate.

Acum doi ani, iresponsabilitatea, corupţia şi lipsa de eficienţă a celor care ne conduc au omorât 64 de oameni şi au lăsat mutilaţi pe viaţă (psihic şi/sau fizic) alte sute, supravieţuitori, rude, prieteni ale victimelor. Mulţimea strânsă atunci în stradă a schimbat un Guvern.

Acum aproape un an, manifestaţiile din stradă au reuşit abrogarea unui act normativ introdus pe ordinea de zi suplimentară a unei şedinţe de Guvern, adoptat noaptea, care prevedea modificarea codului penal şi dezincriminarea abuzului în serviciu. De asemenea, ministrul Justiţiei de la acea vreme – Iordache altă întrebare – a fost demis.

Acum, actualul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, încearcă să modifice din nou Codul penal. Sunt de menţionat două dintre prevederile care ar urma să intre în vigoare – orice persoană cercetată penal ar putea candida la funcţia de preşedinte al statului şi numirea şefilor Parchetelor se va face prin ordin al ministrului Justiţiei, deci atributul va fi exclusiv al Guvernului, putere executivă în stat, numită politic.

Ieri seară, peste 25.000 de oameni din București și alte orașe, au decis să iasă în stradă pentru a spune NU. NU deciziilor abramburite, NU subjugării justiţiei, NU unei guvernări bazate pe minciună și populism.

Nu știu care vor fi schimbările de data aceasta, dar ceea ce știu este că de când s-a anunțat protestul și după acesta, au fost amânate două ședințe de Guvern. Poate că asta înseamnă totuși ceva. Chiar și în al doisprezecelea ceas.

Oamenii au putere. Trebuie doar să înțelegem asta. Și mai trebuie să nu uităm. Să nu uităm nimic din ceea ce ni se întâmplă, când mergem la vot. Promisiunile vor fi mereu deșarte în discursurile populiste. Nu mai credeți nimic din ce vi se promite, mai ales de la oameni care au mai avut puterea în anumite perioade sociale. Votați și asumați-vă votul în cunoștință de cauză.

La nivel local, nu e încă un blocaj. De asta nu ne urnim cu adevărat. Încă mai avem unde parca. Încă e ieftin să ai o mașină (carburant, taxa de parcare, impozit), când nu va mai fi o să mergem mai mult pe jos. Încă găsim soluții în trafic și am învățat să plecăm mai devreme. Încă avem locuri în școli și grădinițe și acolo unde n-am mai găsit, am pus o vorbă bună…

Încă mai putem. Când n-o să mai putem, o să ieșim și noi în stradă, în fața primăriilor, ADP-urilor, etc. Pentru că este singurul mod în care mai putem opri abuzurile și incompetența politică. E important. Pentru copiii noștri!

Poza e de AICI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.