Bună dimineața dragii mei. Acesta fiind primul articol pe blog de anul acesta, vă urez un 2018 plin de sănătate și succes în tot ceea ce faceți și mai ales în toate inițiativele voastre civice.
Eu, anul acesta, am multe planuri în ceea ce privește relația cu reprezentanții comunităților locale și grupurilor civice și suficiente subiecte de abordat în relația cu administrația locală. Sper ca unele demersuri să se și concretizeze în măsuri reale care să îmbunătățească nu numai dialogul între cetățeni și reprezentanții administrației locale, ci și viața noastră de zi cu zi în sectorul în care trăim.
Astăzi însă, am un alt plan de articol, așa, mai practic, mai pe gustul tuturor. E despre îmbogățire și nu orice fel de îmbogățire, una rapidă, așa pe gustul tuturor. 🙂
Am descoperit metoda asta anul trecut când am cerut de la Primăria Sectorului 2 și de la Administrația Domeniului Public Sector 2 (ADP S2) , pentru a doua oară, suma pe care firma Vision Improve o plătește la bugetul local ca să țină paranghelie după paranghelie în Parcul Național.
Știind că sumele sunt derizorii de obicei (1000 de lei /zi/300mp) și pentru că am stabilit deja că vreau să-mi serbez și eu ziua în Parcul Național, organizând un evenimet cultural, am vrut să văd dacă obiceiul s-a păstrat, ca să încep să economisesc pentru anul viitor, când, la împlinirea a 40 de ani, voi solicita și eu la ADP S2 închiriererea celor 300 de mp de parc.
Deși știam foarte bine că sumele sunt stabilite și încasate prin Direcția Venituri Buget Local Sector 2, având în vedere că am solicitat și avize, și cererea de ocupare a domeniului public, nu avea sens să fac cereri separate către 2 instituții publice, mai ales că fiecare dintre noi are timpul limitat, iar pentru a veni în sprijinul cetățenilor, legea susține redirecționarea cererilor către autoritățile competente.
Articolul 24 din Hotărârea Guvernului nr. 123/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public menționează cât se poate de clar obligațiile instituțiilor publice în cazul în care solicitarea nu se încadrează în competenţele lor: „în termen de 5 zile de la primire structurile sau persoanele responsabile de informarea publică directă transmit solicitarea către instituţiile sau autorităţile competente şi informează solicitantul despre aceasta”.
Mai mult de atât, avizul de ocupare a domeniului public este eliberat de ADP S2 după plata taxei, deci nu cred că are sens să completez aici că ADP S2 cunoaște foarte bine cuantumul taxei și este obligată să păstreze la dosar dovada îndeplinirii obligațiilor de către cei care închiriază, deci nu erau chiar atât de necunoscători.
Inutil să vă povestesc pe larg cum a înțeles ADP S2 SĂ NU COMUNICE sumele încasate de la firma Vision Improve și să protejeze, în continuare, interesele acoliților instituției. Ce am să vă povestesc însă este că am dat instituția în judecată.
Da. Eu așa procedez în ultima perioadă pentru că din păcate doar așa se mai pot obține unele informații de la Primăria Sectorului 2 și alte instituții aflate în coordonarea Consiliului Local al Sectorului 2.
De cele mai multe ori, odată cu răspunsul pe care instituția îl oferă instanței de judecată vin și informațiile solicitate de mine și deci demersul este util în sine, exclusiv pentru obținerea informațiilor. Orice fel de chemare în judecată legată de necomunicarea de informații de interes public este scutită de plata taxei de timbru și deci, în afară de cheltuielile poștale (infime) este gratis.
Ceea ce este interesant și specific de data asta este că ADP S2 a hotărât să se pună deasupra legii, să continue să nu comunice informațiile, nici măcar la solicitarea instanței, ba mai mult, a întocmit, prin directorul Dănuț Cioabă, un răspuns în care susține că eu i-am dat în judecată cu rea-intenție și cu dorința vădită de a:
Nah, acum ce să zic, m-au prins. Le vreau răul și vreau să-i văd dând faliment. Le vreau răul pentru că vreau să-i obișnuiesc să fie responsabili, să respecte legea (nimeni nu e mai presus de lege, indiferent ce părere are), să nu mai fie comuniști, să fie transparenți, să învețe că nu e o problemă să îți asumi decizia și că nu e în regulă să faci matrapazlâcuri, pentru că mai devreme sau mai târziu, vei plăti pentru ele.
Și da, așa cum vă spuneam la început, vreau să le cauzez și daune materiale, să dea faliment. Le-am cerut suportarea cheltuielilor de judecată în valoare deeee… 12 lei (cheltuieli poștale).
La rândul meu, am făcut și eu un răspuns către instanță. Vă țin la curent…. 😉
PS1: E important de menționat că evenimentele din Parcul Național sunt organizate de firma Vision Improve ai cărei reprezentați legali sunt soții Adam – Marius și Vlăduța. Gurile târgului susțin că cei doi sunt vechi parteneri de afaceri ai Primăriei Sectorului 2 și apropiați ai consilierului local Jean Costache.
PS2: Toate evenimentele din sectorul 2 (piețe, târguri, etc) sunt organizate de firma Vision Improve.
PS3: ADP S2 este în directa coordonare a viceprimarului Dan Cristian Popescu care s-a jurat în alegeri că transparentizează tot. Tot! 😀