Aproape 1 milion de lei și un proces

Nici nu îmi mai aduc aminte de când nu am mai fost nevoită să dau în judecată Primăria sau o instituție din subordinea Consiliului Local al sectorului 2 pentru a obține informațiile publice solicitate. Bine, când cheltui 1 milion de lei din bani publici pe concerte, parcă n-ai vrea să se știe lucrul ăsta. Oamenii se distrează, beau bere, nu trebuie să știe și cât costă….

Dar cum eu am “noroc” cu transparența administrației actuale, am hotărât fac demersuri de a obține, prin decizia instanței, informațiile solicitate.

Știți articolul publicat despre concerte. Dacă nu, îl găsiți AICI.

Știți de discuția purtată cu primarul Radu Mihaiu. Dacă nu, găsiți detaliile AICI.

Urmare demersurilor, am primit răspunsul Centrului Cultural Mihai Eminescu legat de organizarea concertelor și evenimentelor din primele 6 luni ale acestui an. Și, din păcate, nu mare mi-a fost mirarea să văd că au păstrat punctul de vedere, pe care și primarul mi l-a împărtășit, și anume acela că motivarea hotărârilor de Consiliu Local nu este publică, prin urmare nu mi-au comunicat nicio notă de fundamentare cu privire la nevoia organizării evenimentelor.

Eu cred că, în mintea lor, se gândesc că noi, ca cetățeni, trebuie să înghițim orice decizie. Doar că realitatea e mai mare decât pot ei cuprinde. Pentru a propune și aproba o hotărâre privind orice decizie de a organiza ceva, de a norma ceva, de a aplica ceva, aceasta are la bază o fundamentare clară, adică motivul pentru care vrei să faci lucruri, oportunitatea acestora, precum și impactul social și bugetar.

Așa cum legislația în vigoare specifică foarte clar pentru actele Executivului că acestea se publică însoțite de notele de fundamentare, sau dacă nu, există obligația publicării notelor de fundamentare pe paginile proprii de Internet ale instituțiilor, la fel reiese această obligație și pentru actele normative ale instituțiilor locale, acte care se supun acelorași reguli, ele neavând un caracter special, sau mai presus de cele guvernamentale.

Dar cum, până la urmă, eu nu sunt vreo specialistă în legislație, m-am gândit că cel mai bine în această speță ne va lămuri un judecător, acum și pentru viitor. De aici și chemarea în judecată a Centrului Cultural Eminescu, pentru refuz de comunicare a unor informații de interes public.

Și, ca să înțelegeți mai bine de ce mi s-a pus pata atât de rău, las mai jos răspunsul primit și vă fac și un rezumat:

 • 3 evenimente în 6 luni: Târgul Anticarilor în Parcul Obor, Festivalul Minorităților în Parcul Obor, Ziua Internațională a Copilului în Parcul Plumbuita.
 • Costul total aproximativ al acestor 3 evenimente – 1 milion de lei
 • Nume mari din industria muzicală și a divertismentului, onorarii pe măsură.
 • O întreagă încrengătură și aranjamente între administrația publică și firmele artiștilor sau impresarilor, pentru a umfla buzunarele acestora cu sume pe care aceștia nu le-ar încasa niciodată dacă ar organiza propriile concerte, fiindcă oamenii nu ar plăti atât. De aceea se fac contracte cu instituțiile statului, ele plătesc, iar cetățenii merg gratis. În fapt, nu merg gratis, au plătit – din banii lor (taxe, impozite, amenzi) aceste evenimente. Dar despre oportunitate, nevoi și dorințe apoi nu-i mai întreabă nimeni și nici nu le explică nimeni, de ce a fost nevoie să cânte Alina Eremia spre exemplu, și nu Feli, sau altcineva.
Publicitate

2 gânduri despre “Aproape 1 milion de lei și un proces

 1. Buna ziua!
  Va povestesc pațania mea. Acum o lună am depus la ADP Sect 2 – împreună cu toată documentația solicitată – o Cerere pentru atribuirea unui loc de parcare !
  După aprope 2 saptămăni primesc un răspuns SEC și SCURT – nemotivat și mai ales fără o soluție sau speranță în care mi se comunică:
  „Cererea dvs. cu numărul 17429, a fost respinsă din motivul – „A.D.P. Sector 2 nu are in administrare locuri de parcare de resedinta arondata blocului 76 din Aleea Sinaia Nr. 14”.
  Eu ştiam că ADP Sect. 2 se ocupă de parcări fiindcă asta are ca şi obiect de activitate. Dacă nu este aşa poate ar fi cazul să se apuce de altceva, nu ştiu să meargă să facă curat pe străyi, să adune masinile abandonate pe străzi, să taie copacii bătrăni de prin parcari și străzi – sau altceva.
  Propun ca în cazul în care – ADMINISTRAȚIA SECTOR 2 nu poate răspunde POZITIV la acest gen de solicitări – privind atribuirea unui loc de parcare în zona de reședință – să ELIBEREZE AUTOMAT O – Autorizație de Parcare Liberă, oriunde pe spațiul public, bineînțeles fără a perturba circulația oamenilor sau altor mijloace auto, DAR CARE SĂ SCUTEASCĂ pe proprietarul mașinii de primirea vreunei amenzi din partea Politiei Locale.
  În acest fel – adminsitrația – devine solidară cu cetățenii – în contextul că nu poate ofri locuri de parcare în anumite zone, astfel că nici nu poate cere cetățenilor să parcheze regulamentar dacă aceste zone nu există.
  NU AI – NU CERI !

  Vă prezint în continuare dialogul meu cu ADP Sect.2

  Buna ziua !

  Citesc din actul dvs. de infiintare și din Regulamentul de organizare și funcționare !

  ADP Sector 2 – are ca responsabilități și obiect de activitate:

  Înfiinţarea de noi parcaje de reşedinţă;
  Ține evidenţa posesorilor de locuri de parcare şi eliberează autorizaţii de parcare;
  Ține evidenţa patrimoniului domeniului public şi evidenţiază modificările care au loc în patrimoniul domeniului public;
  Asigură controlul privind respectarea de către persoanele fizice şi juridice a legislaţiei în vigoare privind domeniul public;
  Asigură evacuarea diverselor obiecte abandonate (vehicule, autovehicule, tarabe, tonete) sau depozitate haotic pe domeniul public;
  ………..

  și așa mai departe.

  Asadar nu sunt de acord cu răspunsul DVS la Cererea mea nr. 17429, și vă solicit în continuare următoarele:

  – demararea procedurilor de amenajare a unor locuri de parcare în – spatele Blocului 76, de pe Aleea Sinaia, Nr. 14. – avand în vedere că există o zona neutilizata in partea din spate a blocului și unde se pot amenaja cel puțin 20 locuri de parcare pentru locuitorii din bloc.
  Mai mult va informez ca administrația blocului a mai solicitat ADP Sect. 2 și anterior prin Adrese și Cereri acelasi lucru:- respectiv amanejarea spațiunului din spatele blocului pentru locuri de parcare pentru locuitorii acestui Bloc.

  – identificarea pentru porțiunea din fața blocului a unor noi locuri de parcare și amenajarea acestora, în condițiile în care zona este în reamenajare peisagistică și logistică.

  – centralizarea solicitărilor locuitorilor din Blocul 76, de pe Aleea Sinaia – pentru un loc de parcare, identificarea de locuri de parcare în zona de proximitate și atribuirea lor în funcție de data vechimea solicitării, actualitatea ei și legislația în vigoare.

  Nu este permis un raspuns SEC – de 1 rand și care și acela rănd afirmă că ADP Sect. 2 nu are în administrare locuri de parcare.
  Dacă este așa atunci – probabil este cazul să vă schimbați profilul sau obiectul de activitate sau mai bine vă propun – să ieșiți pe teren să identificați posibile noi zone și spații pentru amenajarea de parcări, să indisponibilizați locurile lăsate în paragină în zonă și să le amenajați ca și locuri de parcare, etc.

  Sau mai puteți să ne eliberați unele adeverințe că putem parca oriunde pe spațiul public în sectorul 2, sub egida CARE PE CARE sau Fiecare pe unde apucă ! – Dar cu inștiințarea Poliției Locale Sector 2 , în condițiile în care în aproape fiecare seară aceasta Avertizează și Amendează locuitorii care parchează în diferite locuri publice pentru – parcare neregulamentară. Să știe și ei că ADP Sect 2 – nu poate asigura locuri de parcare și asadar fiecare se descurcă cum poate.
  Nu poți cere să se parcheze regulamentar dar acele locuri regulamentare nu există !
  Menționez că am încercat să iau masina în lift sa o parchez pe balcon dar ….NU AM REUȘIT !
  Aveți o altă propunere/sugestie ?

  Multumesc

  Dan Doru – Cetațean Sector 2

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.